Οι απαιτήσεις των Ελλήνων φιλάθλων από την Εθνική και η επιτυχία του Euro 2004 δίνουν έξτρα κίνητρο στους διεθνείς, όπως δήλωσε ο Φάνης Γκέκας στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA.

«Ελπίζουμε, με τη συμμετοχή μας σε αυτό το τουρνουά, να καταφέρουμε να δώσουμε χαρά στους Έλληνες και να τους γεμίσουμε με αισιοδοξία για το μέλλον», δήλωσε ο Λαρισαίος επιθετικός.

«Δεν το κρίνω σκόπιμο να κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσα στον Ρεχάγκελ και τον Σάντος», ανέφερε.

Οι δηλώσεις του Φάνη Γκέκα στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA

Συμμετείχες στα τελικά του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική. Τι αποκόμισες, σε προσωπικό επίπεδο, από αυτές τις εμπειρίες και ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η προετοιμασία μιας ομάδας πριν από τόσο σημαντικά τουρνουά;

Πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος όταν συμμετέχεις σε τόσο σημαντικά τουρνουά. Χρειάζεται να καταβάλεις τεράστια προσπάθεια. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να είναι 100% συγκεντρωμένοι, διότι πρέπει να 100% έτοιμοι για να παίξουν σε αυτά τα ματς.

Δύο χρονιά μετά τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ποια πιστεύεις ότι είναι η πρόοδος της Εθνικής Ελλάδας;

Χάρη στο προπονητικό πρόγραμμα του κ. Σάντος, η ομάδα παρέμεινε αήττητη για πάρα πολύ καιρό. Η εποχή του Οτο Ρεχάγκελ ήταν πολύ σημαντική για την Εθνικής Ελλάδας.

Τώρα με τον κ. Σάντος στην τεχνική ηγεσία τι έχει αλλάξει σε σχέση με την προετοιμασία και την τακτική της ομάδας;

Η εποχή του Οτο Ρεχάγκελ έχει πλέον τελειώσει. Ο κ. Σάντος έφερε τη δική του οπτική, ως προς την τακτική και όπως φαίνεται η ομάδα δεν επηρεάστηκε αρνητικά από αυτήν την αλλαγή. Αντιθέτως, καταφέραμε να ακολουθήσουμε τον καινούργιο ρυθμό και αυτό οφείλεται στο ότι ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και προσαρμοστήκαμε άμεσα.

Μπορείς να τους συγκρίνεις, ως προς το προπονητικό τους στυλ;

Είναι εντελώς διαφορετικοί. Δεν το κρίνω σκόπιμο να κάνουμε συγκρίσεις. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στον αγωνιστικό χώρο.

Ποια είναι η σχέση του κ. Σάντος με τους παίκτες, εκτός αγωνιστικού χώρου;

Η σχέση μας είναι αυτή μιας οικογένειας. Νοιώθω πως, εκτός αγωνιστικού χώρου, είναι σαν πατέρας μας. Κι εμείς οι παίκτες το χρειαζόμαστε αυτό. Το να γνωρίζουμε πως αυτός ο άνθρωπος είναι όπως ακριβώς θέλουμε να είναι.

Πόσο σε έχει εμπνεύσει η επιτυχία του EURO 2004; Φυσικά, έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε, αλλά τόσο εσύ σε προσωπικό επίπεδο, όσο και η ομάδα στο σύνολό της, παίρνετε ακόμα κίνητρο από εκείνη η επιτυχία;

Σίγουρα ναι. Μας δίνει κουράγιο και δύναμη να κατακτούμε όλο και περισσότερα, τόσο στο συγκεκριμένο τουρνουά, όσο και σε αυτά που θα ακολουθήσουν.

Πιστεύεις πως οι ποδοσφαιριστές και οι διάσημοι άνθρωποι εν γένει, βαρύνονται από τη ευθύνη να κάνουν τους Έλληνες χαρούμενους, λόγω της σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα σας; Πιστεύεις πως ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτό το τουρνουά θα είναι βοηθητικό σε γενικότερο επίπεδο;

Πιστεύω πως ο αθλητισμός είναι το μόνο που έχει απομείνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε, με τη συμμετοχή μας σε αυτό το τουρνουά, να καταφέρουμε να δώσουμε χαρά στους Έλληνες και να τους γεμίσουμε με αισιοδοξία για το μέλλον.

Πού ήσουν κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του EURO 2004; Από πού παρακολουθούσες τα ματς; Ποιες είναι οι κυρίαρχες αναμνήσεις σου από αυτό το τουρνουά;

Εκείνη την περίοδο, όπως κάθε ποδοσφαιριστής, ήμουν διακοπές. Εννοείται πως παρακολούθησα όλους τους αγώνες. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους, όχι μόνο για τους παίκτες. Έζησα όλες τις στιγμές σα να ήμουν κι εγώ στον αγωνιστικό χώρο.

Θυμάσαι περισσότερο κάποιο ματς ή κάποια συγκεκριμένη στιγμή;

Φάνης Γκέκας: Μετά τους αγώνες των ομίλων, πιστεύω πως όλα τα ματς ήταν εξίσου σημαντικά. Νομίζω πως όλοι οι άνθρωποι που τα παρακολούθησαν αισθάνονταν σα να ήταν και οι ίδιοι στη Πορτογαλία.

Πηγή: sport-fm.gr