Σε αναβρασμό βρίσκεται η κοινότητα των Ρομά στον καταυλισμό στον Ασπρόπυργο μετά τον θάνατο του 18χρονου ο οποίος σκοτώθηκε σε καταδίωξη από αστυνομικούς τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Αύριο το μεσημέρι (27/10) θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο στο Σχιστό η κηδεία του, ενώ στο πατρικό του σπίτι οι συγγενείς του αναμένουν σε λίγη ώρα τη σορό του για να κλάψουν τον νεκρό κατά το έθιμο. Αύριο, θα οδηγηθούν στον ανακριτή κι οι επτά αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη, ενώ την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί για να καταθέσει και ο 14χρονος οδηγός του αυτοκινήτου.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Όπως λέει στο Newsbeast ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλης Πάντζος, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στον καταυλισμό στον Ασπρόπυργο από τον οποίο προέρχονται οι Ρομά που επέβαιναν στο Hyundai: «Υπάρχει πολλή οργή και θλίψη στην κοινότητα. Σε λίγη ώρα αναμένεται η σορός του 18χρονου. Στο σπίτι του θα ξημερώσουν και θα κλάψουν το παιδί κατά το έθιμο μας. Αύριο το μεσημέρι θα γίνει η κηδεία του στο Σχιστό».

Όσο για τις αντιδράσεις και τα επεισόδια που συνεχίζονται σε διάφορα σημεία από τους Ρομά με αφορμή το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του 18χρονου, ο κος Πάντζος λέει τα εξής: «Άνθρωποι από την κοινότητα λένε ότι οι αστυνομικοί πηγαίνουν εσκεμμένα για να προκαλέσουν αντιδράσεις. Οι αστυνομικοί ξέρουν τα τηλέφωνα των εκπροσώπων της κοινότητας για να τους βοηθήσουμε αν θέλουν στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το να έρχονται περιπολικά και άντρες της αστυνομίας χωρίς να υπάρχει λόγος προκαλεί την αντίδραση κάποιων μελών της κοινωνίας. Δυστυχώς αυτά τα μέλη είναι και οι πιο νεαροί σε ηλικία. Χρειάζεται προσοχή».

Πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα
Πορεία διαμαρτυρίαςστο κέντρο της Αθήνας την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου για το περιστατικό με την καταδίωξη των Ρομά που οδήγησε στον θάνατο ενός 18χρονου | φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος

Σημειώνεται ότι εκτός από την κατάθεση των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη αλλά και του 14χρονου οδηγού του Hyundai, το οποίο φέρεται να είχε κλαπεί, είναι πολύ πιθανό αύριο να καταθέσει μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και ο 16χρονος, τρίτος συνεπιβάτης στο όχημα, σύμφωνα με συγγενή του που μίλησε στο Newsbeast.

Τι θα ισχυριστεί στην κατάθεση του ο οδηγός του Hyundai

Η Βούλα Δημητριάδου, δικηγόρος των δύο Ρομά που βγήκαν ζωντανοί από την καταδίωξη συμπυκνώνει τα βασικά σημεία των όσων θα καταθέσει ο 14χρονος οδηγός του οχήματος.

Όπως μας λέει η ίδια: «Ο οδηγός αρνείται ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν σε κατάσταση άμυνας και ότι δέχθηκαν επίθεση. Οι Ρομά ήταν επίσης άοπλοι, κάτι που φάνηκε και από τα 13 χιλιόμετρα της συνεχόμενης καταδίωξης. Το αυτοκίνητο τους εγκλωβίστηκε λόγω ανόδου του δρόμου την ίδια ώρα που ένα λεωφορείο βρισκόταν σε κάθοδο. Η μόνη πραγματική δίοδος διαφυγής τους θα ήταν πίσω από τους αστυνομικούς οι οποίοι όμως είχαν προνοήσει και είχαν αφήσει κάτω τις μηχανές τους.

Δεν υπήρξε παράσυρση της μηχανής σύμφωνα με τον οδηγό του αυτοκινήτου. Yπάρχει υλικό που δείχνει την ταυτόχρονη πυροδότηση των όπλων με τουλάχιστον 37 κάλυκες. Στους πρώτους πυροβολισμούς ο έτερος εντολέας μου που καθόταν στο πίσω κάθισμα, πίσω από τον συνοδηγό, δέχθηκε σφαίρα. Στην παύση των πυροβολισμών ως μικρόσωμος και πολύ νεαρός που είναι, ο 14χρονος οδηγός κατάφερε να κρυφτεί στην μπροστινή ρόδα του αυτοκινήτου κι έπειτα πίσω από το λεωφορείο».