Ραγδαίες και συνεχείς είναι οι εξελίξεις έπειτα από το περιστατικό της καταδίωξης που προκάλεσε τον θάνατο ενός 18χρονου (αυτή είναι η ηλικία του σύμφωνα με τους συγγενείς του) Ρομά, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Τραυματισμένος αλλά σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται ένας από τους συνεπιβάτες του στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με συγγενή του τραυματισμένου Ρομά, έχει ήδη οριστεί τις επόμενες ημέρες να παρουσιαστεί ενώπιον του ανακριτή Πειραιά ο 14χρονος οδηγός του αυτοκινήτου.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει διατάξει βαλλιστική αλλά και πειθαρχική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Την ίδια στιγμή, οι διαρροές των πληροφοριών και του video που διέρρευσαν στον τύπο (από την Καθημερινή και την ΕΦΣΥΝ αντίστοιχα) έχουν δημιουργήσει πλήθος ερωτημάτων για την κατάληξη της καταδίωξης. Και αυτό γιατί σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα οι αναφορές του Κέντρου Επιχειρήσεων αναφέρουν ότι είχε δοθεί η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη όμως οι δυο ομάδες της ΔΙΑΣ δεν άκουσαν τις εντολές και δεν ενημέρωσαν.

Σημειώνεται ότι οι τρεις Ρομά επέβαιναν σε ένα Hyundai το οποίο φέρεται να είχαν κλέψει και το οποίο κινούνταν με ταχύτητα κατά μήκος της λεωφόρου Θηβών μέχρι το Πέραμα, παραβιάζοντας φανάρια προκειμένου να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς.

Οι επτά αστυνομικοί που κρατούνται στην ΓΑΔΑ κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησία. Οι ίδιοι υποστηρίζουν δια μέσου του δικηγόρου Αλέξη Κούγια ότι δεν άκουσαν εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη. Αναμένεται να καταθέσουν στον ανακριτή την Τετάρτη.

«Ζούμε φυλετικό διαχωρισμό επειδή είμαστε τσιγγάνοι»

«Ο νεκρός είναι γαμπρός μας» λέει στο Newsbeast συγγενής (τα στοιχεία του στη διάθεση του site) του 16χρονου Ρομά, ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμένος στο Τζάνειο νοσοκομείο και ο οποίος επέβαινε (στο πίσω κάθισμα) στο όχημα που καταδίωξαν οι αστυνομικοί με τραγική κατάληξη. Όπως συνεχίζει να μας λέει: «Ο τραυματίας, ο ξάδερφος μου, 16 χρονών είναι στο νοσοκομείο, σε σταθερή κατάσταση. Έχει τραύματα από δύο σφαίρες – ένα στην κοιλιακή χώρα, δύο πόντους κάτω από την καρδιά και άλλο ένα στην περιοχή της σπλήνας. Τρύπησε το στομάχι του σε δύο σημεία. Είναι σοκαρισμένος, είναι μόλις 16 χρονών παιδί. Το παιδί που σκότωσαν συζούσε με την αδελφή του. Δεν του έχουμε πει ότι ο 18χρονος γαμπρός του είναι νεκρός.

Πέραμα - Κούγιας: οι αστυνομικοί δεν είναι δολοφόνοι

Όμως, τα παιδιά δεν ήταν ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που δε σταμάτησαν σε σήμα των αστυνομικών. Κι ο συγχωρεμένος ο Mad Clip είχε παραβιάσει πόσα φανάρια μέχρι να σταματήσει σε σήμα αστυνομικού. Δεν τον πυροβόλησαν όμως. Ίσως επειδή είχε Porsche. Φυλετικός διαχωρισμός και ρατσιστική αντιμετώπιση, αυτό συμβαίνει, επειδή είμαστε τσιγγάνοι. Μας τα κάνουν αυτά συχνά, να μας συμπεριφέρονται απάνθρωπα, δεν είναι η πρώτη φορά, γι αυτό και οι Ρομά δεν εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με το συγγενή του τραυματισμένου Ρομά, ο 14χρονος οδηγός έχει οριστεί να παρουσιαστεί στον ανακριτή Πειραιά τις επόμενες ημέρες. «Κάνουμε θερμή παράκληση να εμφανιστεί ο μάρτυρας που προσπαθούσε να σταματήσει την αιμορραγία του τραυματία να επικοινωνήσει μαζί μας» καταλήγει ο άνθρωπος που γνωρίζει και τους τρεις Ρομά που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη.

Πολλά τα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν σύμφωνα με την δικηγόρο του τραυματισμένου Ρομά

Σύμφωνα με την δικηγόρο του δεκαεξάχρονου τραυματία, Βούλα Δημητριάδου ο παραπάνω μάρτυρας για τον οποίο κάνει λόγο ο συγγενής του… «παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένα εντολέα μου, πηγαίνοντας σπίτι του και τοποθετώντας του ένα μαξιλάρι στη συνέχεα προκειμένου να σταματήσει με κάποιο τρόπο την αιμορραγία».

Η κα Δημητριάδου κάνει λόγο για τα πολλά ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση: «Ο τραυματισθείς εντολέας μου καθόταν στο πίσω κάθισμα. Ο νεκρός ο οποίος δέχθηκε πολλές σφαίρες, καθόταν στη θέση του συνοδηγού. Αυτό για εμένα σημαίνει ότι μπορεί το όχημα να εμβολίστηκε και από την πλευρά του συνοδηγού. Κάποιοι ή κάποιος πήγαν και έριξαν σφαίρες και από το πλάι. Θα πρέπει να δοθεί μια πειστική απάντηση που να αντέχει στη λογική γιατί πυροβόλησαν αφού ακινητοποιήθηκε το όχημα λόγω προπορευόμενου λεωφορείου; Για ποιο λόγο πυροβόλησαν και βρέθηκαν 37-38 κάλυκες από 7 άτομα σε ένα ακινητοποιημένο ήδη όχημα ενώ οι αστυνομικοί, επιβαίνοντες σε μηχανές, θα μπορούσαν να τελέσουν ελιγμούς;

Πυροβολισμοί στο Πέραμα

Οι σφαίρες πέφτουν όταν ακινητοποιείται το όχημα και δεν έχει έξοδο διαφυγής. Δεν θα έπρεπε να τους έχουν συλλάβει; Πότε δέχθηκαν τις σφαίρες; Μέσα στο αυτοκίνητο ή όταν βγήκαν από αυτό για να διαφύγουν; Μήπως άνοιξαν οι πόρτες και άρχισαν να πυροβολούν; Αφού έριξαν τις σφαίρες γιατί ο τραυματίας περιθάλπεται από τρίτο πρόσωπο ενώ θα έπρεπε να είναι στη διάθεση των αρχών; Πώς τους διέφυγε ένας 14 χρονος που οδηγούσε και μάλιστα μιλάμε για άνθρωπο σε σοκ και με όχημα ακινητοποιημένο; Άκουσαν την εντολή άνωθεν να σταματήσουν; Εξέθεσαν σε κίνδυνο πολίτες στην κατοικημένη περιοχή; Ο θυμός, η σύγχυση και παρομοίου είδους συναισθήματα δεν επιτρέπονται σε αστυνομικούς αλλιώς θα θρήνουμε σε κάθε επιχείρηση θύματα. Αυτά τα συναισθήματα επιτρέπονται σε έναν αδαή, όχι σε έναν αστυνομικό».

«Οι αστυνομικοί ήταν σε άμυνα, μπορεί να μην άκουσαν και λόγω του θορύβου που επικρατούσε»

Ερωτηθείς για όλα τα παραπάνω ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής λέει στο Newsbeast τα εξής: «Αφού δεν ήμουν στο σημείο, δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα. Αυτό που διαρρέεται είναι ότι υπήρξαν κάποιες κατευθύνσεις από το κέντρο, όπως υπάρχουν πάντα, προκειμένου να μην κινδυνέψει η ζωή των αστυνομικών ή οποιουδήποτε άλλου. Δεν ξέρω αν οι αστυνομικοί μπορούσαν την ώρα της δράσης, της καταδίωξης που η αδρεναλίνη είναι στα ύψη και οι μηχανές μαρσάρουν, αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες, να μπουν στη διαδικασία να ακούσουν και να εκτελέσουν εντολές. Τις περισσότερες φορές, σε περιπτώσεις τέτοιων επιχειρήσεων οι αστυνομικοί λειτουργούν σύμφωνα με τα γεγονότα και όπως εξελίσσεται η υπόθεση. Άλλωστε είναι οι μόνοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό, από τη στιγμή που είναι αυτοί που επιχειρούν στο σημείο. Από την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης θα διαλευκανθεί αν όντως υπήρξε εντολή ή όχι και αν την άκουσαν ή όχι οι αστυνομικοί.

Μπορεί και λόγω θορύβου να μην άκουσαν την εντολή την ώρα της καταδίωξης. Δεν έχει λόγο η αστυνομία να κρύψει τι έγινε, τα πραγματικά περιστατικά θα βγουν στην επιφάνεια, όμως είναι προφανές σε όλους ότι οι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, δεν ήταν μια σχεδιασμένη επιχειρησιακά ενέργεια, αλλά συνακόλουθη της ροής των γεγονότων. Το ότι ένας από αυτούς διέφυγε πεζός και δεν συνελήφθη αποδεικνύει ότι οι μοτοσυκλέτες των αστυνομικών είχαν διεμβολιστεί και αποδεικνύει την αλήθεια των γεγονότων».

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα όταν το λεωφορείο ανέκοψε την πορεία του Hyundai, η καταδίωξη έγινε κατά κάποιο τρόπο «συμπλοκή», δεδομένου, κατά τον κο Καλλιακμάνη «ότι το αυτοκίνητο είναι ένα βαρύ όπλο, το οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον οποιουδήποτε αλλού, είτε υπό αμέλεια, είτε από πρόθεση. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται καθαρά η πρόθεση να διεμβολίσει τις μηχανές και πίσω και μπροστά. Μάλιστα την μια μηχανή πίσω, την πετάει πολλά μέτρια μακριά, σε ένα μανάβικο που βρισκόταν εκεί. Το ότι πυροβόλησαν πολλοί μαζί αστυνομικοί δείχνει ότι ο καθένας ξεχωριστά από αυτούς βρίσκονταν σε κατάσταση άμυνας, ένιωθαν ότι κινδυνεύουν άμεσα. Το είπαν μάλιστα και στο ηχογραφημένο στιγμιότυπο. Σε τέτοιες καταστάσεις δεν ξέρεις κάποιοι που κλέβουν ένα όχημα τι σκοπό έχουν, μπορεί να έχον σκοπό να κάνουν και μι αιματηρή ληστεία, δεν ξέρεις αν έχουν οπλισμό, δεν ξέρεις τι εγκληματική πράξη πάνε να τελέσουν».

Και γιατί δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα; «Γιατί δεν μπορείς πάνω σε ένα τέτοιο περιστατικό να κάνεις στοχευμένες βολές – θα πρέπει να φέρεις το όπλο σε θέση στόχευσης χάνοντας έτσι κάποια δευτερόλεπτα» λέει ο κος Καλλιακμάνης και προσθέτει: «Πυροβόλησαν με δεικτικές βολές πάνω στο αυτοκίνητο και μόνο, χωρίς να έχουν πρόθεση να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν κάποιον από αυτούς που ήταν μέσα. Δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα, γιατί βρίσκονταν σε άμυνα, υπό το κράτος του φόβου και της ταραχής. Χάθηκε ένας άνθρωπος, μακάρι αυτός ο άνθρωπος και οι άλλοι που ήταν μαζί του να μην έμπαιναν στη διαδικασία να κλέψουν ένα όχημα, να μην έμπαιναν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να ξεφύγουν με ο, τι συνεπάγεται αυτό».

«Χρειάζεται νηφαλιότητα για να αποφύγουμε τα χειρότερα»

Όσο για τον πρόεδρο της Πανελληνίας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλη Πάντζο, ο ίδιος τονίζει ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να χαμηλώσει τους τόνους και τα συναισθήματα οργής των Ρομά γύρω από το περιστατικό. Όπως μας λέει: «Η οικογένεια θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γίνει με διαφάνεια η έρευνα. Ευχόμαστε όλοι να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όσον αφορά το περιστατικό διαφαίνεται μια πρωτοφανής, άγρια καταδίωξη. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Υπήρχε ο χρόνος να διαχειριστούν διαφορετικά αυτή την καταδίωξη οι αστυνομικοί. Είναι τόσο πυκνοκατοικημένη η περιοχή με στενούς δρόμους στο Πέραμα που μπορούσαν να βρουν έναν άλλο τρόπο.

Στον εισαγγελέα οι αστυνομικοί για το περιστατικό καταδίωξης στο Πέραμα

Συστήνουμε όμως ψυχραιμία και νηφαλιότητα, γιατί η βία φέρνει βία. Δυστυχώς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφονται πολύ άσχημα πράγματα- ‘’καλά τους κάνανε’’, ”βάλτε τους σε καράβι”, ”είναι γύφτοι‘’, ‘’σκοτώστε τους όλους’’. Όλα αυτά πολύ γρήγορα μπορούν να τα δουν μέλη από την κοινότητα. Όσο για αυτούς που πετάνε πέτρες και καίνε λάστιχα, μετά από ο, τι συνέβη, αυτοί είναι παιδιά ανήλικα, δεκατετράχρονα. Κάνουμε ο, τι μπορούμε, σε συνεννόηση με τια αρχές και το Σαββατοκύριακου με την αστυνομία του Ασπρόπυργου για να πέσουν οι τόνοι».