Κορονοϊός: Στο ΣτΕ η απόφαση για απαγόρευση λειτουργιών στις εκκλησίες

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η επίμαχη απόφαση παραβιάζει κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
13:04
26/03/2020
Κορονοϊός: Στο ΣτΕ η απόφαση για απαγόρευση λειτουργιών στις εκκλησίες
35
loading

Στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθεται η απόφαση προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών και ιεροπραξιών σε Εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους λατρείας που ελήφθη για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Τέσσερις δικηγόροι προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά στο χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020 και απαγορεύει προσωρινά τις θρησκευτικές τελετές με τη συνάθροιση μαζικού αριθμού πιστών για λόγους δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η επίμαχη απόφαση παραβιάζει κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα. Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός . Παράλληλα, οι προσφεύγοντες σημειώνουν πως με την κυβερνητική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Οι τέσσερις δικηγόροι υπογραμμίζουν στην προσφυγή τους, η οποία θα συζητηθεί στις 5 Μαΐου 2020, πως μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. «Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτό, οι θρησκευτικές ιεροπραξίες για ταφικές εκδηλώσεις (κηδείες), όπως και η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή στο χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar οταν λεμε κλειστα

  εννοουμε κλειστα....τελος .........το λεει η επιστημη......ολα τα αλλα ειναι παραφιλολογιες...

 2. avatar Είμαι πιστός , Χ.Ο.

  Στήν απαγόρευση της συμμετοχής
  πιστών κατα την διάρκεια της Θείας
  Λειτουργίας ,πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης
  ορθά έπραξε , γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος ..Δεν θα πάθουμε τίποτε
  αν γιά ένα διάστημα λειτουργήσουν οι
  εκκλησίες χωρίς εμάς..θα ήταν πολύ κουτό , αν ένας φορέας μετέφερε το πρόβλημα στο μισό εκκλησίασμα..
  Να μην ξεχνάμε ότι η πίστη δεν χάνεται !

 3. avatar Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

  Έβριζαν και συκοφαντούσαν το ΣΥΡΙΖΑ οι δεσποτάδες, οι παπάδες και το ποίμνιο. Αλλά από αλλού το βρήκαν. Η ΝΔ τους έκλεισε το μαγαζί!

  1. avatar καλα εκανε

   σωστα

 4. avatar Last 60

  Άλλο θρησκεία και άλλο εκκλησία . Οι παπάδες είναι άνθρωποι που κουβαλάνε τον δικό τους σταυρό , όπως όλοι μας , και δίνουν και αυτοί λόγο για τις πράξεις τους , οπότε λίγο με επηρεάζει η συμπεριφορά τους . Ο λαός κάτι λέει , ουδείς μωρότερος κάποιων αν δεν υπήρχαν κάποιοι άλλοι . Λέτε για τους δικηγόρους να το λέει ; Όντως θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε τα ονόματα των δικηγόρων , αν και είναι εύκολο αν το ψάξουμε να τα βρούμε .

 5. avatar akasha

  αξιζει οτι παθουμε
  [...]..κ αλλο τοσους οι \"[...]!\"
  ντροπη.

 6. avatar Κούλα

  Φορτώστε τα αγροτικά με παπάδες,να βγούμε στους δρόμους.

 7. avatar Stilitis

  Να τους αφαιρεθεί η δικηγορική ταυτότητα και η ασφαλιστικη ικανότητα δια παντός.
  Ακου εκει μόνο η Ιερα Σύνοδος, οι ζηλωτές, μπορούν να αποφασίσουν για την τέλεση ή όχι λειτουργίας. Ταλιμπάν!

 8. avatar Πηγή

  Πάνε χαμένα τα παράβολα! Κρίμα όμως να μην αναφέρονται και τα ονόματα των δικηγόρων....

 9. avatar Αρθούρος Ι

  Οι Έλληνες ξεχνούμε πολύ εύκολα.Εδώ ξέχασαν,εκεί που περιμένουν στις ουρές έξω από τα υπερμάρκετ να παίρνουν μαζί τους χάρτινες σακούλες.Θυμήθηκαν όμως να φορέσουν γάντια και μάσκες.
  Ξεχνούμε λοιπόν όλοι,ότι οι δικηγόροι έκαναν τη δεκαετή περίοδο που μας πέρασε άπειρες προσφυγές με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα,που συγκεντρώνονται στα άρθρα του συντάγματος περί ατομικών δικαιωμάτων κλπ κλπ.υπέρ των διαφόρων κατηγοριών που θίγονταν.
  Ποιοί ήταν αυτοί;Επενδυτές των οποίων οι επενδύσεις κουρεύτηκαν με το νόμο Βενιζέλου, πλήθος από συνταξιούχους \"ευγενών\" ταμείων που έφαγαν κυριολεκτικά τα λυσσακά τους με μπαράζ τέτοιων ενστάσεων γιά να πάρουν και καθυστερούμενα.Αυτούς τους ενίσχυσε δυστυχώς και η Ν.Δ.Τους ακολούθησαν και συνταξιούχοι υποδεέστερων ταμείων με την ίδια ένταση.Πλήθος από μη επιτυχόντες στους διάφορους διαγωνισμούς γιά το Δημόσιο σε διάφορες κατηγορίες. Γιά κάθε επίδομα,αν λιγοστέψει έστω και γιά 1 ευρώ,μπαίνει μπροστά η φάμπρικα των ενστάσεων των δικηγόρων.Άλλες,περισσότερες ενστάσεις που λόγω δήθεν προσβολής του περιβάλλοντος,εμποδίζουν όχι μόνο τη βιομηχανική,αλλά και τη στοιχειώδη ανάπτυξη της χώρας(μερική εκτροπή του Αχελώου).
  Φαίνεται λοιπόν,ότι εδώ κάποιοι όταν πρόκειται γιά την πάρτη τους,είναι νόμιμο και συνταγματικό να διαμαρτύρονται.Όταν όμως πρόκειται γιά τους υπόλοιπους,τρίζουν τα δόντια τους.

  1. avatar γιώργος.π.

   όντως, είναι δικηγόροι του διαβόλου αλλά, εν μέρει, δικαιολογούνται γιατί η συναισθηματική καταπίεση που δέχονται, στην παιδική ηλικία, για να προκόψουν, είναι εφάμιλλη της σωματικής.

 10. avatar Ένας απλός πιστός.

  «Αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί, δεν είναι ο Χριστός αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά εμείς οι άνθρωποι. Η πίστη μας είναι βαθιά θεμελιωμένη στις ρίζες του πολιτισμού μας. Η πίστη μας είναι ζωντανή και καμία έκτακτη κατάσταση δεν μπορεί να την περιορίσει»
  Υπάρχει ανάγκη να περιοριστούν οι συναθροίσεις, οι μεγάλες συγκεντρώσεις, και οι άνθρωποι να μείνουν στο σπίτι, να προφυλαχθούν και να προφυλάξουν τους γύρω τους. «Εκεί, η κάθε μία και ο κάθε ένας να προσευχηθεί για όλη την ανθρωπότητα, στηριζόμενοι στη δύναμη της πνευματικής μας ενότητας.
  \'Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπολεως
  κ.κ Βαρθολομαίος\'

 11. avatar lololo

  Αφήστε τους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες ρε παιδιά... ας μαζευτούνε όλοι στις εκκλησίες κλείστε τους και μέσα εκεί κι αφήστε τους να προσκυνάνε μέχρι να ψοφήσουν.

 12. avatar 321

  Και μένα μου παράβιαζεται το δικαίωμα του να πάω σινεμά ή θέατρο ή να παω για ψώνια.

 13. avatar Εδω

  Ο κόσμος χάνεται κ [...] χτενίζεται.... ΝΑ χαιρόμαστε τους δικηγόρους μας, τους συγκεκριμένους βέβαια...

 14. avatar jannis54

  Αυτούς τους τέσσερις Δικηγόρους ποιός τους έβαλε να κάνουν προσφυγή ??? Είναι συνταγματικό δικαίωμα κάποιοι ανεγκέφαλοι να μεταδίδουν την νόσο στους άλλους ?? Αυτοί πρέπει να δικάζονται για φόνο .

 15. avatar Να γιατί , αν και πιστός

  αποφεύγω όσο μπορώ να πηγαίνω στην Εκκλησία και να αρκούμε στο άναμμα ενός κεριού σε κανένα παρεκκλήσι.
  Υπεύθυνοι γι αυτό είναι οι τραγόπαππες , όχι όλοι βέβαια , που με τις πράξεις τους διώχνουν τον κόσμο από την Εκκλησία.
  Έτσι μη μου πείτε ότι οι δικηγόροι αυτοί από μόνοι τους έκαναν την προσφυγή αυτή και δεν παρακινήθηκαν από κάποιους που ενώ φανερά είναι υπέρ του μέτρου κλεισίματος των Εκκλησιών , υπογείως βάζουν μπροστά άλλους να κάνουν προσφυγές.

 16. avatar Αντύπας

  Σωστό αίτημα.Δεν κινδυνεύει κανείς από έναν ιερέα κι έναν ψάλτη σε όλη την εκκλησία.Στις λαϊκές υπάρχει περισσότερος κόσμος.Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη. Χώμα.Ο αθεοϊός είναι χειρότερη κατάσταση.

  1. avatar Αφήστε με

   Καί το χρυσό μετάλλιο παίρνει ο ιός της ηλιθιότητας.
   \"Για τους βλάκες,ρε γαμώτο\"!

 17. avatar supercat

  μεσαίωνας και χειρότερα ακομα

 18. avatar Selas

  Να έχεις συνήγορο έναν από αυτούς τους 4 σε ποινική δίκη σου.
  Έφαγες ισόβια σαμβουαρ.

 19. avatar Αυτοί

  Σε περίπτωση πολέμου θα προσέφευγαν για τι δικαίωμα του αντιρρησία συνηδεισης Γελιοι με μια λέξη

 20. avatar Τα πρωτα

  Τεσσερα βληματα και καλοι που γραφουν εδω ας πανε στον αγυριστο αφεντη τους παρεουλα

  1. avatar Αφήστε με

   Δεν εχεις συγγενείς να σε φροντίσουν;
   Μη τα φορτώνουμε ολα στο Silver Alert.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει