Μια σειρά αναλυτικών οδηγιών, με αφορμή τα συνεχιζόμενα κρούσματα εξαπάτησης από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα μπαίνουν στα σπίτια τους και τους αποσπούν χρηματικά ποσά, εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη την Κρήτη έπεσαν θύματα αρκετοί ηλικιωμένοι, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των επιτηδείων, και το ένα μετά το άλλο τα κυκλώματα πέφτουν στα χέρια των αστυνομικών.

Οι δράστες για να επιτύχουν το σκοπό τους χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Επίσης τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου, κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου όπως και της απασχόλησης σε ΑΤΜ συνήθως σε βάρος ηλικιωμένων

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο γυναικών που συνελήφθησαν πρόσφατα, οι οποίες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με 62χρονη και την έπεισαν να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια παρέλαβε συνεργός τους.

Άλλη περίπτωση αφορούσε σε τέσσερις υποθέσεις απάτης και ακόμη δύο περιπτώσεις απόπειρας απάτης, σε βάρος έξι ατόμων, που εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, με τη σύλληψη ενός 33χρονου, ο οποίος προσποιούμενος υπάλληλο τροφοδοτικών εταιρειών, παρουσιαζόταν σε ιδιοκτήτες και υπαλλήλους καταστημάτων και τους έπειθε να του καταβάλουν διάφορα οφειλόμενα χρηματικά ποσά.

Άλλα άτομα, πριν λίγο διάστημα, εμφανιζόταν ως δήθεν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ενώ σε ένα τελευταίο περιστατικό, άγνωστοι πραγματοποίησαν κλήση σε ηλικιωμένο ζευγάρι, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει χτυπήσει θανάσιμα ένα παιδάκι και επιχείρησαν να αποσπάσουν χρηματικό πόσο.

Με αφορμή τα κρούσματα εξαπάτησης η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες και συμβουλές (επισυνάπτονται) πρόληψης, απευθυνόμενη κυρίως στους ηλικιωμένους.