Στις κρίσιμες ώρες νοσηλείας της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ του Ρίο μετά την ανακοπή που υπέστη και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι γιατροί την κατάσταση αναφέρθηκε αναλυτικά η εντατικολόγος Ευστρατία Σαχινίδου. Η μάρτυρας κατηγορήθηκε από την υπεράσπιση για ψευδή κατάθεση η οποία επανέφερε το θέμα των μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο του Ρίο.

«Γιατί συνεχίζετε και θέλετε παιδιά φυτά, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, ποιος είναι ο λόγος; Μήπως το κρατάτε γιατί θέλετε τα όργανα του;» ρώτησε ο Αλέξης Κούγιας δίνοντας το στίγμα για το μπαράζ ερωτήσεων που ακολούθησε.

Η γιατρός, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ενώ σε εξέλιξη είναι η δίκη με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου, κατέγραψε ένα προς ένα τα φάρμακα που χορηγήθηκαν αλλά και τις εξετάσεις που υποβλήθηκε το παιδί μέχρι που σταθεροποιήθηκε και διαπιστώθηκε η εγκεφαλοπάθεια.

Ρούλα Πισπιρίγκου

Επιπλέον, μίλησε και για τα συμπτώματα που παρουσίαζε το παιδί, σε δεύτερη φάση, ενώ νοσηλευόταν σε δωμάτιο και όχι όταν μεταφερόταν στη ΜΕΘ. Ήταν μια «διαδρομή» που η 8χρονη διήνυσε τρεις φορές καθώς μετά από ενημέρωση της μητέρας διαπιστώθηκε πως ήταν «κάτωχρο με οξυγόνο και είχε βραδυκαρδία».

Όταν η μάρτυρας κλήθηκε από την πρόεδρο να εξηγήσει τα επεισόδια ανέφερε: «Εάν υπήρχε μικρόβιο θα είχε φανεί. Στο σύνολο της νοσηλείας που έκανε στη ΜΕΘ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το παιδί «απογαλακτίστηκε» από το οξυγόνο μέσα σε μισή ώρα. Δεν είχε πρόβλημα ήταν συνεχώς σε μόνιτορ. Τι έγινε στην παιδιατρική δεν μπορώ να ξέρω δεν ήμουν παρούσα» ανέφερε η μάρτυρας σημειώνοντας πως με αφορμή τα συγκεκριμένα επεισόδια παρέμεινε 72 ώρες στη ΜΕΘ όπου δεν διαπιστώθηκε παθολογικό πρόβλημα.

Η γιατρός, αφού εξήγησε πως για τα βαριά περιστατικά ενημερώνεται ο διευθυντής της κλινικής κ. Ηλιάδης κατέθεσε πως δεν αντιλήφθηκε ότι υπήρξε δυσαρέσκεια των γονέων με τους γιατρούς. «Οι χειρισμοί που κάναμε ήταν συλλογικοί. Για κάθε απόφαση ενημερώναμε τους γονείς. Δεν έπεσε στην αντίληψη μου ότι ήταν αρνητικοί σε κάτι που προτείναμε» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γονιδιακό έλεγχο που ζητήθηκε από το Ωνάσειο, και ήταν αρνητικός, όταν ενημερώθηκαν για την απώλεια και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας αλλά και την νοσηλεία του παιδιού κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε στη Τζωρτζίνα όπου τοποθετήθηκε βηματοδότης και απινιδωτής.

«Η μητέρα είχε πιο ψυχρή στάση σε σχέση με τον πατέρα»

Η εικόνα της κατηγορούμενης και του Μάνου Δασκαλάκη ενώ το παιδί ήταν στη ΜΕΘ βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάθεσης της γιατρού η οποία διαπίστωσε διαφοροποιήσεις στις αντιδράσεις τους.

«Ήταν τυπικοί στις επισκέψεις τους. Ο πατέρας ήταν πολύ συναισθηματικός, χάιδευε έκλαιγε… Η μητέρα ήταν πιο ψυχρή πιο απομακρυσμένη. Με την εμπειρία που έχω είδα ότι η μητέρα ήταν πιο απομακρυσμένη είχε πιο ψυχρή στάση σε σχέση με τον πατέρα» είπε.

  • Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη ενδιαφερόταν για το παιδί, είχε κάποια αγωνία;
    Μάρτυρας: Εμείς ενημερώναμε. Ο πατέρας ρωτούσε πιο πολλά πράγματα. Η μητέρα άκουγε με προσοχή. Οι ερωτήσεις ήταν πολύ λίγες , στοχευμένες, σε σχέση με τον πατέρα.
    (…)
  • Εισαγγελέας: Υπήρχε βελτίωση;
  • Μάρτυρας: Η μόνη βελτίωση που ίσως ήταν εμφανής ήταν ότι καταλάβαινε την παρουσία των γονέων της. Όταν η Τζωρτζινα μιλούσε με τον πατέρα της και ήταν κοντά η μητέρα της έδειχνε ένα χαμόγελο, είχε μια έκφραση.

Η γιατρός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στην κεταμίνη, τον τρόπο με τον οποίο χορηγείται στην εντατική και τα συμπτώματα. Μάλιστα , διευκρίνησε πως με την εισαγωγή στη ΜΕΘ μετά την ανακοπή που οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια δεν ελέγχθηκε στις τοξικολογικές το ενδεχόμενο να χορηγήθηκε στο παιδί κεταμίνη.

Στη συνέχεια ,απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης , η μάρτυρας κατέθεσε πως στη ΜΕΘ του Ρίο χορηγήθηκε στο παιδί μια φορά αραιωμένη κεταμίνη για καταστολή «στη μικρότερη δυνατή δόση».

Η υπεράσπιση της κατηγορούμενης έθεσε σειρά ερωτήσεων για την καρδιά της Τζωρτζίνας και το βάρος της με τη μάρτυρα να εξηγεί ότι αυτό που εξετάζουν είναι η διάμετρος.

  • Αλέξης Κούγιας: Σε τι ποσοστό χάνουν τη ζωή τους παιδιά μετά από ανακοπή; Είναι συχνό φαινόμενο;
  • Μάρτυρας: Έχω δει παιδιά να χάνουν τη ζωή τους από ανακοπή.
  • Αλέξης Κούγιας: Σε τι ποσοστό υπάρχουν ανακοπές παιδιών που είναι απροσδιορίστου αιτιολογίας;
  • Μάρτυρας: Οι ανακοπές στα παιδιά είναι κυρίως λόγω υποξαιμίας. Τα υποξαιμικά προβλήματα που οδηγούν το παιδί σε ανακοπή μπορούν να αρθούν. Δεν γνωρίζω ποσοστά.
  • Αλέξης Κούγιας: Η κ. Καραντζα μας είπε ότι υπάρχει ένα ποσοστο 30%.
  • Μάρτυρας: Δεν το γνωριζω.

«Το πήρατε το παιδί φυτό…»

Η κατηγορούμενη, μέσω του συνηγόρου της, κατέθεσε μήνυση σε βάρος και της συγκεκριμένης γιατρού όταν εκείνη είπε πως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το παιδί ενώ νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο.

  • Αλέξης Κούγιας: Το πήρατε το παιδί φυτό….
  • Μάρτυρας: Αυτό το λέτε εσείς
  • Αλέξης Κούγιας: Θα λέγατε ότι έχει καλή κλινική εικόνα;
  • Μάρτυρας: Δεν το ξέρω το παιδί ήταν στο Καραμανδάνειο δεν μπορώ να αξιολογήσω τι έκανε πριν. Έχω μόνο ένα συνοδευτικό ενημερωτικό.
  • Αλέξης Κούγιας: θα λέγατε ότι έχει καλή κλινική εικόνα ;
  • Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω…
  • Αλέξης Κούγιας: Η κατηγορούμενη υποβάλει μήνυση για ψεύδη κατάθεση , είναι αδιανόητο να μην μπορεί να απαντήσει στα επιστημονικά δεδομένα ενώ έχει τις ειδικές γνώσεις και δεν λέει την αλήθεια για να προστατεύσει τους συναδέλφους της.

Η μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από τον Αλέξη Κούγια σχετικά με το χρόνο ανάνηψης της Τζωρτζίνας επικαλούμενος την «ηθική στην ιατρική» σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον ισχυρισμό πως οι γιατροί θέλησαν με αυτό τον τρόπο να καλύψουν τα λάθη τους.

Η μάρτυρας με κατηγορηματικό τρόπο είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένο χρόνο. «Δεν είναι ξεκάθαρο … Εγώ κατά τη δική μου πορεία στα 25χρόνια δεν έχω σταματήσει την ανάνηψη και μάλιστα σε παιδιά…».

  • Αλέξης Κούγιας: Υπάρχει παρέμβαση της ηθικής της ιατρικής κατά την ανάνηψη; Γιατί η κα Καραντζά λέει ότι υπάρχει το ζειν και το ευ ζειν. Και λεει δεν ξεπερνάμε τα 20 λεπτά γιατί θα έχουμε βλάβες.
  • Μάρτυρας: Εγω σας λέω ότι στη δίκη μου πορεία δεν έχω σταματήσει την ανάνηψη στα 30 λεπτά και ειδικά ενδονοσοκομειακά. Εάν είναι παιδί δεν σταματάς! Μη ρωτάτε ωράρια! Μην ρωτάτε! Όταν ήμουν στο ΕΚΑΒ ξεκινούσα από το ασθενοφόρο μέχρι το νοσοκομείο. Είχε τύχει να πάρω παιδί από την Ανδραβίδα και να το φτάσω στο Καραμανδάνειο! Τι σημαίνει πόσο;

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης κατηγόρησε για «χονδροειδή ψέματα» τη μάρτυρα την οποία ρώτησε πόσες φορές έκανε ΚΑΡΠΑ. «Άπειρες …Ένα χρόνο στο ΕΚΑΒ κάθε μέρα … Δεν θυμάμαι πόσες είναι…».

  • Αλέξης Κούγιας: Έζησε κανείς ;
  • Μάρτυρας: Ορισμένοι κατέληξαν, ορισμένοι έμειναν στη μονάδα
  • Αλέξης Κούγιας: Τι βλάβες υπέστησαν ;
  • Μάρτυρας: Με την προϋπόθεση ότι θα πάθει εγκεφαλική βλάβη δεν σταματάμε την ΚΑΡΠΑ στα 10 και 20 λεπτά …
  • Αλέξης Κούγιας: Παντού σταματάνε μόνο στη δική σας μονάδα δεν σταματάτε
  • Πρόεδρος: Έχετε κάποια στοιχεία;
  • Αλέξης Κούγιας: Κάποια στοιχεία έχουμε δεν είμαστε κορόιδα…

«Γιατί παραβλέπετε την ιατρική ηθική και στο Ρίο συνεχίζετε. Μόνο εκεί γίνεται που κατά τύχη γίνονται και μεταμοσχεύσεις» ήταν το σχόλιο του συνηγόρου ο οποίος κάλεσε τη μάρτυρα, με έντονο τρόπο, να απαντήσει «γιατί παραδίδει στη ζωή παραπληγικά παιδιά;».

« Έχει απαντήσει…» ήταν η παρέμβαση της προέδρου με τον Αλέξη Κούγια να προσφεύγει στο δικαστήριο επιμένοντας να απαντήσει η μάρτυρας γιατί κάνουν ανάνηψη πάνω από 30 λεπτά.
Η γιατρός επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους εξακολουθούν να κάνουν ΚΑΡΠΑ και μετά τα 30 λεπτά και η ένταση «χτύπησε» κόκκινο.

  • Αλέξης Κούγιας: Σε ποιο βιβλίο αναφέρεται ;
  • Μάρτυρας: Η αμερικανική εταιρεία και στις ευρωπαϊκές …
  • Αλέξης Κούγιας: Συγκεκριμένο σύγγραμμα.
  • Μάρτυρας: Είναι οδηγίες που έχουν δώσει … δεν αποτυπώνονται σε βιβλία … ο χρόνος είναι υποκειμενικός για κάθε γιατρό.

Οι επίμονες ερωτήσεις αλλά και οι απαντήσεις που δεν «κάλυψαν» την υπεράσπιση οδήγησαν σε νέα μήνυση σε βάρος της γιατρού για Ψευδορκία. «Δεν υπάρχει κανένα σύγγραμμα που να επαληθεύει αυτά που είπε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος αμφισβήτησε την αξιοπιστία της γιατρού. «Μήπως κρατάτε στη ζωή ένα παιδί γιατί χρειάζεστε τα όργανα και στη συνέχεια προσπαθείτε να πείσετε τους γονείς;» ήταν η ερώτηση του Αλέξη Κούγια με την πρόεδρο να του ζητά αρχικά να μιλήσει για συγκεκριμένα περιστατικά ενώ στη συνέχεια του απαγόρευσε ερωτήσεις που «δεν έχουν κάποιο έρεισμα σε πραγματικά περιστατικά».

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε πως «το παιδί δεν είχε νοημοσύνη» ενώ σημείωσε πως οι γονείς ενημερώνονταν για τις εξελίξεις καθημερινά.

«Η ενημέρωση για την κρισιμότητα έγινε από την πρώτη στιγμή και στη συνέχεια για την εγκεφαλική λειτουργία του παιδιού» κατέθεσε ενώ ανέφερε πως υπήρξε σύσταση μόνο στην κατηγορούμενη να εξεταστεί από ψυχίατρο αν και ο Μάνος Δασκαλάκης «ήταν πιο συναισθηματικός». «Ένας άνθρωπος κλειστός μπορεί να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση» είπε.

Μάνος Δασκαλάκης

Νέα μάρτυρας

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η υπεράσπιση επανέφερε το αίτημα της για χορήγηση του φυλασσόμενου αίματος της Τζωρτζίνας καθώς αμφισβητεί τις τοξικολογικές εξετάσεις ενώ ζήτησε να κληθεί για να καταθέσει και η παιδίατρος των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Τέλος, ο κ. Κούγιας έβαλε κατά της αξιοπιστίας νοσηλεύτριας του Ρίο που κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση την οποία κατηγόρησε ότι απέκρυψε την συγγενική και φιλική σχέση που έχει με το Μάνο Δασκαλάκη.