Το «σφυροκόπημα» της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου δέχτηκε ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος συνέχισε την κατάθεση του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Ο κομβικής σημασίας μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν την Τζωρτζίνα, η οποία διεκομίσθη από το Καραμανδάνειο στο Ρίο μετά την ανακοπή που υπέστη και οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια.

Ο Αλέξης Κούγιας εστίασε στον χρόνο που χρειάστηκε για να επαναφέρουν στη ζωή το παιδί εκτιμώντας πως η ανάνηψη διήρκησε 60 με 70 λεπτά ενώ οι γιατροί μιλούν για περίπου 50 λεπτά.

«Η ανάνηψη πρέπει να γίνεται άμεσα» σημείωσε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο εντατικολόγος προσθέτοντας πως ο ασθενής σε διαφορετική περίπτωση θα υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Ωστόσο, ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να αρχίσουν οι θωρακικές συμπιέσεις, το φιλί της ζωής άμεσα και αν είμαστε εντός νοσοκομείου υπάρχουν τα μέσα να δώσουμε αυτό που χρειάζονται»

Αλέξης Κούγιας: Δεν χρειάζεται διασωλήνωση; Θα βλέπατε αμέλεια του γιατρού αν έχει καθυστερήσει γιατί βρισκόταν σπίτι του;

Μάρτυρας: Η διασωλήνωση δεν είναι το πλέον σημαντικό αν μπορούμε να αερίσουμε τους ασθενείς… Είναι ένας από τους τρεις, τέσσερις τρόπους που μπορεί να βοηθηθεί το θύμα.

Ο γιατρός τόνισε πως «το παιδί δεν είναι μικρογραφία ενός ενήλικα» ενώ σχολιάζοντας το χρόνο που διήρκησε η ανάνηψη επικαλέστηκε ανάλογο περιστατικό στο Παίδων που είχε θετική έκβαση. Ο Αλέξης Κούγιας αμφισβήτησε το ιστορικό που συνέταξαν οι γιατροί τους οποίους χαρακτήρισε «ύποπτους» ενώ ο εντατικολόγος διευκρίνησε ότι κατά τη διάρκεια της ανάνηψης «δεν έχουμε πληροφορίες για βλάβες στον ασθενή». «Είμαστε επικεντρωμένοι στον ασθενή. Οφείλουμε να το κάνουμε ειδικά στα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ύποπτο»

Ο εντατικολόγος περιέγραψε πως ο συνάδελφος του τον ειδοποίησε, ενώ βρισκόταν σπίτι του, για το «σοβαρό περιστατικό» από το Καραμανδάνειο όπου η Τζωρτζίνα υπέστη αιφνίδια ανακοπή και έσπευσε στο νοσοκομείο.

«Ζήτω να γνωρίζω τα πάντα για τα σοβαρά περιστατικά» εξήγησε ο μάρτυρας όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο ενημερώθηκε άμεσα.

Αλέξης Κούγιας: Γιατί ο έμπειρος συνάδελφος σας σας ειδοποίησε αμέσως;

Μάρτυρας: Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό είμαι πάντα εκεί.

Αλέξης Κούγιας: Και ύποπτο

Μάρτυρας: Είναι αρχή μου, να ρωτήσετε όπως δουλεύει ο Ηλιάδης. Έχω την αρχή να πηγαίνω σε κάθε περίπλοκο περιστατικό. Αυτός είναι ο ρόλος μου.

Αλέξης Κούγιας: Ρωτήσατε τι αφορά;

Μάρτυρας: Αιφνίδια ανακοπή

Αλέξης Κούγιας: Ρωτήσατε αν έχει γίνει διαδικασία ανάνηψης;

Μάρτυρας: Ρώτησα αυτά που ήθελα, να ξέρω ότι το παιδί είναι στη ζωή και έρχεται στη ΜΕΘ.

Ο εντατικολόγος είπε πως γνωρίζει και συνεργάζεται με τον αναισθησιολόγο Γιάννη Χασαπόπουλο και ενημερώθηκε για την διαδικασία της ανάνηψης.

Όταν ο μάρτυρας ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα κλήθηκε να εξηγήσει για ποιο λόγο συνοδεύεται από δικηγόρο με την πρόεδρο του δικαστηρίου να απαγορεύει την ερώτηση σημειώνοντας πως δεν αφορά την υπόθεση.

Μήνυση σε βάρος του αναισθησιολόγου

Για ψεύδη κατάθεση κατηγορεί η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου τον αναισθησιολόγο Γιάννη Χασαπόπουλο ο οποίος διασωλήνωσε την Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο όταν υπέστη την ανακοπή.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ αναμενόταν να συνεχιστεί η εξέταση του κομβικής σημασίας μάρτυρα, εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη ο Αλέξης Κούγιας πήρε το λόγο προκειμένου να σχολιάσει τις καταθέσεις γιατρών που προηγήθηκαν.

Ο συνήγορος υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κάθεται στο εδώλιο, μεταξύ άλλων εστίασε στην αναφορά του αναισθησιολόγου ότι δυσκολεύτηκε να διασωληνώσει την 8χρονη γιατί είχε πολλά σάλια. Όπως επεσήμανε ο συνήγορος αυτό ειπώθηκε για πρώτη φορά στο ακροατήριο και έκανε λόγο για «επινόηση» που στόχο είχε να προσανατολίσει την κρίση του δικαστηρίου στο ενδεχόμενο χορήγησης κεταμίνης και όχι σε αυτό του ιατρικού λάθους.

Μάλιστα, επικαλέστηκε και τη μαρτυρία του Μάνου Δασκαλάκη, σχετικά με τους χρόνους που τηρήθηκαν από τους γιατρούς, για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του περί καθυστέρησης να φτάσει ο αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο και να διασωληνώσει το παιδί.

Ο κ. Κούγιας συνδύασε αυτή την αναφορά με ανάλογη του κ. Ηλιάδη ο οποίος ανέφερε «ως εγκυκλοπαιδική πληροφορία ότι η κεταμίνη δημιουργεί σάλια» αφήνοντας υπόνοιες συνεννόησης μεταξύ των γιατρών.

«Η κατάθεσή του κ. Χασαπόπουλος είναι εν γνώση του ψευδής για να δημιουργήσει υπόνοιες ενοχής της κατηγορούμενης» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας και ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο κ. Κούγιας σχολίασε τις καταθέσεις γιατρών και ειδικευόμενων στο Καραμανδάνειο κάνοντας ,σε πολλές περιπτώσεις, αναφορές σε «χονδροειδέστατα ψέματα» για να «δημιουργηθούν εντυπώσεις» αλλά και για «κατά συρροή ιατρικά λάθη».

Ο συνήγορος μιλώντας για τις αναφορές των γιατρών σχετικά με την κατάσταση της Τζωρτζίνας εντόπισε πως γίνονται «στον πληθυντικό για να μην υπάρχει εντοπισμός ευθύνης» . «Έχουν γίνει χοντροκομμένα πράγματα σε αυτή την υπόθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρέθεσε μια πριν μια τις αναφορές των γιατρών που, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένη αναξιοπιστία». «Έχει προκύψει η κατάρρευση του κατηγορητηρίου. Οι γιατροί είναι εντελώς αναξιόπιστοι και προσπαθούν οι ίδιοι να σωθούν… θεωρούμε ότι όλοι συνεργάζονται μεταξύ τους» σημείωσε.