Στα εικοσιτετράωρα νοσηλείας της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο που προηγήθηκαν της ανακοπής η οποία οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια αναφέρθηκε, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η νοσηλεύτρια Παναγιώτα Τσεντούρου.

Η Τζωρτζίνα εισήχθη στο Καραμανδάνειο στις 8 Απριλίου του 2021 ενώ η μάρτυρας είχε βάρδια και την ενημέρωσαν ότι «έκανε πιθανό επεισόδιο σπασμών». «Μου ανέφεραν ότι είναι ένα παιδάκι που έχει χάσει τα αδελφάκια του και ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση» κατέθεσε η νοσηλεύτρια συμπληρώνοντας πως φρόντισαν τη Τζωρτζίνα όπως κάνουν και με όλα τα παιδιά.

Η μάρτυρας στην κατάθεση της αναφέρθηκε στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το παιδί την ημέρα της εισαγωγής του στο νοσοκομείο αλλά και την επομένη, 9 του μηνός, υπογραμμίζοντας πως «οι γιατροί είπαν ότι το παιδί είχε καλή κλινική εικόνα και ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει στο νοσοκομείο και πως έπρεπε να πάρει και εξιτήριο και επειδή ήταν περίοδος covid». Οι γιατροί, σύμφωνα με τη μάρτυρα, είχαν συστήσει «στους γονείς να πάνε το κοριτσάκι σε παιδοψυχολόγο για να πάρει βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει την απώλεια των αδελφών του».

Η κ. Τσεντούρου περιέγραψε στους δικαστές την αντίδραση της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου όταν, ενώ την είχαν ενημερώσει για το εξιτήριο, τους είπε πως το παιδί έκανε εμετό. «Πήγαμε στο δωμάτιο. Το παιδί είχε σαλάκια στο νεφροειδές. Ενημερώθηκε η μητέρα πως το παιδί είναι καλά. Εκεί η μητέρα μας είπε: “είναι καλά αυτό το παιδί; Του δίνεται εξιτήριο;”». Τότε, όπως κατέθεσε η μάρτυρας «ο γιατρός μας είπε να την παρακολουθήσουμε». Η νοσηλεύτρια στη συνέχεια μίλησε για ένα ακόμη επεισόδιο που, σύμφωνα με τη μητέρα, είχε το παιδί την επόμενη μέρα. «Μας είπε ότι το παιδί δεν μπορεί να ανασάνει και είναι μελανό. Πήγαμε στο δωμάτιο και το παιδί ήταν χλωμό και το παρακολουθούσαμε» ανέφερε προσθέτοντας πως όταν εκείνη είδε το παιδί «ήταν ωχρό και μετά από πέντε λεπτά επανήλθε».

Εισαγγελέας: Η Τζωρτζίνα είχε ανεβάσει πυρετό;

Μάρτυρας: Στη βάρδια μου όχι

Εισαγγελέας: Μιλήσατε με το παιδί πως καταλάβατε ότι είχε τάση προς εμετό;

Μάρτυρας: Προσπαθούσε να κάνει εμετό αλλά δεν μπορούσε.

Εισαγγελέας: Η μητέρα πως αντιδρούσε; Ήταν εκεί;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι, περίμενε να πουν οι γιατροί.

Η μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση σχετικά με την κατάθεση της στην ανακρίτρια αλλά και την αναφορά της στην «ψυχραιμία» της κατηγορούμενης η οποία, όπως εκτιμά, συνέβαλλε στην ενοχοποίηση της. «Δεν ρωτήθηκα για όλες αυτές τις λεπτομέρειες» ήταν η εξήγηση που έδωσε η μάρτυρας.

Αλέξης Κούγιας: Αποκλείεται να ήταν μελανό και η μελανότητα να μεταβλήθηκε σε ωχρότητα;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Αλέξης Κούγιας: Πόση ώρα κρατάει η μελανότητα;

Μάρτυρας: Δευτερόλεπτα.

Αλέξης Κούγιας: Άρα;

Μάρτυρας: Δευτερόλεπτα κρατάει όταν χορηγούμε οξυγόνο εδώ δεν είχε χορηγήθηκε οξυγόνο.

Αλ. Κούγιας: Γιατί βάλατε οξύμετρο;

Μάρτυρας: Όταν μελανιάζει ένα παιδί , για αυτό βάζουμε το οξύμετρο για να δούμε…

Η δίκη θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων στις 14 Μαρτίου 2023.