Να επισκεφθούν τη χώρα τους, έχοντας πάντα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορούν με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, οι μετανάστες που μένουν μόνιμα στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί που υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 11 παρ. 4 του Ν. 3386 και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, μπορούν με την καινούργια χρονιά και μέχρι το τέλος αυτής, να ταξιδέψουν στη χώρα τους και να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Από 1/1/2011 και μέχρι τις 31/12/2012 που διαρκεί η απόφαση, όλοι οι νόμιμοι μετανάστες μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα τους περισσότερες από μία φορές.

Οι αλλοδαποί που αιτούνται την επανείσοδό τους στη χώρα μας, πρέπει να έχουν: διαβατήριο ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα, αναγνωρισμένα από τη χώρα μας και σε ισχύ. Βεβαίωση τύπου Α΄ (μπλε χρώματος) ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αρχική χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής, ή ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής.

Η δυνατότητα εξόδου και επανεισόδου δεν παρέχεται στους κατόχους ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής, η οποία τους χορηγήθηκε σύμφωνα με την παρ. 5 της υπ’ αρίθμ. 22037/01-10-2010 Κ.Υ.Α. Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα και σε αυτούς που αποφυλακίσθηκαν με περιοριστικούς όρους.