Το ΣΔΟΕ Αττικής προχώρησε στην κατάσχεση συνολικά 2.294 φιαλών που περιείχαν περίπου 28.700 κιλά φθοριούχων αερίων/ψυκτικών υγρών (φρέον) παράνομης διακίνησης, αξίας άνω των 1.000.000 ευρώ, καθώς και μηχανολογικού εξοπλισμού μετάγγισης από φιάλες μίας χρήσεως σε επαναγεμιζόμενες φιάλες.

Οι Αρχές έφτασαν σε αυτό το σημείο, έπειτα απο ελέγχους που διενεργήθηκαν σε εταιρείες εμπορίας και εμφιάλωσης φθοριούχων αερίων/ψυκτικών υγρών, σε αποθηκευτικούς χώρους, σε συνεργεία αυτοκινήτων και σε μεταφορικές εταιρείες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοινωση του ΣΔΟΕ, η νόμιμη εμπορία φθοριούχων αερίων/ψυκτικών υγρών (Freon) υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, λόγω της συμβολής των αερίων αυτών στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι περιορισμοί αυτοί έχουν υιοθετηθεί από όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου οι χρησιμοποιούμενες ποσότητες να περιοριστούν σταδιακά και να υποκατασταθούν από άλλα, φιλικότερα για το περιβάλλον, ψυκτικά υγρά.

«Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις της χρήσης παράνομων φθοριούχων αερίων/ψυκτικών υγρών, εκτός των οικονομικών επιπτώσεων στα φορολογικά έσοδα, των επιπτώσεων από τη στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των νομίμων εμπόρων και των παράνομων διακινητών, έχει σοβαρή επίδραση στην υγεία των πολιτών και τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εντοπιστούν και άλλες ποσότητες παράνομων φθοριούχων αερίων/ψυκτικών υγρών που διακινούνται στην ελληνική επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται και πρόσωπα – επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν και διακινούν κρυφά τα παράνομα αυτά εμπορεύματα.

(Φωτογραφία αρχείου)