Το χρονικό της σύλληψης του… λάθος αεροπειρατή

Πώς ξεκίνησαν όλα και πώς κατέληξαν σε μια υπόθεση που ξαναγεννήθηκε 34 χρόνια μετά λόγω μιας συνωνυμίας


ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
10:10
24/09/2019
Το χρονικό της σύλληψης του... λάθος αεροπειρατή
7
loading

Ένα όνομα, μία αεροπειρατεία 34 χρόνια πριν, μία σύλληψη και μία συνωνυμία. Η σύλληψη του «αεροπειρατή» της TWA στη Μύκονο κατέληξε σε λάθος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήταν λίγες μέρες νωρίτερα όταν προκλήθηκε έντονη κινητοποίηση μετά την αποκάλυψη πως στη Μύκονο είχε συλληφθεί ένας 65χρονος Λιβανέζος και πως ο άνδρας αυτός ήταν ο αεροπειρατής της αεροπειρατείας του ’85 σε πτήση της TWA.

Χρειάστηκαν λίγα 24ωρα για να αποκαλυφθεί πως ο άνδρας αυτός όχι μόνο δεν ήταν τρομοκράτης αλλά απλά ένας άνθρωπος που είχε την… ατυχία να έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον καταζητούμενο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τις γερμανικές αρχές δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του συλληφθέντα με τον καταζητούμενο για την αεροπειρατεία, καθώς δεν υπάρχουν αποτυπώματα ή άλλο υλικό για σύγκριση, ενώ και το γενεαλογικό δένδρο των δύο προσώπων είναι διαφορετικό, επομένως πρόκειται για συνωνυμία.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο 65χρονος επέμενε από την αρχή ότι έχει γίνει λάθος, ενώ από την Λιβανική πλευρά είχε γίνει διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό, όπου παραδόθηκε και έγγραφο που βεβαιώνει ότι ο 65χρονος είναι έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και ουδεμία σχέση έχει με την αεροπειρατεία πριν από 34 χρόνια.

Το χρονικό του θρίλερ και η αποκάλυψη του λάθους

Η υπόθεση που εξελίχτηκε σε πραγματικό θρίλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ άρχισε την Πέμπτη 19-09-2019, όταν ο 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για την υπόθεση τρομοκρατίας.

Ο 65χρονος προσήχθη αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου και την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019) υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών Αρχών, από την οποία όμως δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν διέθεταν υλικό σήμανσης, (δακτυλικά αποτυπώματα κ.λ.π.), του καταζητούμενου, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του προσαχθέντος.

Την ίδια ημέρα επίσης, (Πέμπτη 19-09-2019), με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου ο αλλοδαπός συνελήφθη και την επομένη (Παρασκευή 20-09-2019) οδηγήθηκε στη Σύρο, ενώπιον του Αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε τη σύλληψη και προσωρινή του κράτηση.

Επιπλέον, την Παρασκευή 20-09-2019 για όλες τις ενδείξεις που υπήρχαν και την μη ταυτοποίηση του συλληφθέντος με το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές, ενημερώθηκε σχετικά ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε υλικό ταυτοποίησης.

Για το λόγο αυτό από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στο γενεαλογικό δέντρο του αναζητούμενου ατόμου.

Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του 65χρονου Λιβανέζου, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του καταζητούμενου για την αεροπειρατεία.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23-09-2019 του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας, προκειμένου να διαμορφώσουν σαφή και πλήρη εικόνα.

Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές, όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα -εγγράφως- , τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Τη Δευτέρα 23-09-2019 το πρωί, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 02 Οκτωβρίου 2019.

Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας (Δευτέρα 23-09-2019), η ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από τις γερμανικές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε αμέσως την παύση της κράτησής του.

Η αεροπειρατεία 34 χρόνια πριν

Η αεροπειρατεία της πτήσης από την ελληνική πρωτεύουσα σε αυτήν της Ιταλίας, είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Οι δράστες, που είχαν σχέση με τη Χεσμπολάχ, πρώτα κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βηρυτό, όπου άφησαν ελεύθερους κάποιους επιβάτες ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα.

Στη συνέχεια το σκάφος πέταξε για το Αλγέρι, όπου άφησε ελεύθερους και άλλους ομήρους, μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες επιβάτες, εκτός από τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο. Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας, στη Βηρυτό, οι δράστες σκότωσαν ένα δύτη του Αμερικανικού Ναυτικού, τον Ρόμπερτ Στέθεμ, ο οποίος αντιστάθηκε και οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν, για να πετάξουν στη συνέχεια το πτώμα του στον αεροδιάδρομο.

Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις ημερών, αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Λιβανέζος συνελήφθη στη Φρανκφούρτη. Συνεργάτες του όμως απήγαγαν στην Βηρυτό δύο Γερμανούς, τους οποίους κατάφεραν να ανταλλάξουν μαζί του και από τότε κυκλοφορούσε ελεύθερος και αναζητούταν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Κοινώς

  Φιάσκο!!!Κρίμα,διότι θα ήταν ακόμη μία μεγάλη επιτυχία,έπειτα από εκείνη της σύλληψης,της υποτιθέμενης ομάδας βόλεϊ των Σύριων,οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν ως Ουκρανοί!!

 2. avatar 34 χρόνια δεν μπήκε στο αρχείο

  η δολοφονία του Αμερικανού αστυνομικού. Οι δολοφόνοι της ΜΑΡΦΙΝ είναι ελεύθεροι και η ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασε το διευθυντή του υποκαταστήματος για ελλιπή πυρασφάλεια...

 3. avatar senior

  να ξεφεύγεις από τις CIA, INTERPOL κλπ και να σε συλλαμβάνει ο Μήτσος. Αξία ανεκτίμητη.

 4. avatar Κάργα Σύριζας

  Ολοι αυριο στην πορεια στην Αμερικανικη πρεσβεια για τον αγωνιστη της αριστερας που συνελαβαν οι δεξιοι φασιστες του Κουλη κατ\' εντολη των ιμπεριαλιστων Αμερικανων.

 5. avatar νακ τσορις

  Η υποθεση αυτη εγινε φοβερη και τρομερη ταινια με τον Τζακ νορις το 1985... Προτείνεται ανεπιφύλακτα! Delta force, δειτε το τρειλερ.. Δε γνωριζω αν εχει ξαναβγει σε HD..

 6. avatar Ε.Α.

  Με το σεκιουριτά - νυχτοφύλακα που έβαλε στην ΕΥΠ ο Κούλης, θα δούμε πολύ χειρότερα...

 7. avatar Παπ

  Για κάνα παιδάκι να πιάνετε καλή είστε..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει