Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο εκφοβισμός μεταξύ παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο έγκλημα.

Συγκεκριμένα παραδείγματα εφήβων που έφτασαν στα όρια της αυτοκτονίας θα παρουσιαστούν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στα Χανιά, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr οι αποκαλύψεις αναμένεται να προκαλέσουν θόρυβο.

Τα κρούσματα του cyberbullying, όπως είναι γνωστό διεθνώς το φαινόμενο, καταγράφουν διαρκή αύξηση έχοντας συχνά δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των θυμάτων. Δεν λείπουν μάλιστα οι περιπτώσεις νέων ατόμων που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν μη μπορώντας να αντέξουν τη διαπόμπευση μέσω ίντερνετ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη την Παρασκευή, παρουσία του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη ημερίδα με θέμα «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber Bullying». Στόχος της ημερίδας είναι να μπορέσουν οι γονείς να κατανοήσουν το διαδίκτυο και να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του.

Έξαρση του διαδικτυακού εκφοβισμού στη χώρα μας έχει καταγραφεί τελευταία από αρκετές έρευνες. Για παράδειγμα, έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου είχε δείξει ότι ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς έχει έρθει αντιμέτωπος με κάποιο ζήτημα ψηφιακής παρενόχλησης, ψηφιακού εκφοβισμού ή συκοφαντικής δυσφήμησης από μαθητές προς άλλους μαθητές του σχολείου του.