Η Τζωρτζίνα, ο τρόπος που μεγάλωσε και βίωσε τις απώλειες των αδελφών της αλλά και η εκρηκτική σχέση της με το Μάνο Δασκαλάκη, βρέθηκε στο επίκεντρο της απολογίας της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία συνέχισε για πέμπτη μέρα να δίνει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα.

Η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας κλήθηκε από την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να μιλήσει με λεπτομέρειες για την πρωτότοκη κόρη της, τις δραστηριότητες και τις παρέες του.

«Ήταν ένα παιδί με αρχηγικές τάσεις, αντιδρούσε στους κανόνες . Λίγο άτακτη… Της άρεσε η βόλτα … Τις περισσότερες ώρες ήμουν εγώ μαζί της…» ανέφερε η κατηγορούμενη η οποία σημείωσε πως η κόρη της ποτέ δεν εκδήλωσε τα συναισθήματα της μετά τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

«Δεν έπρεπε να οχυρώσετε την ψυχούλα του;» ήταν το σχόλιο της προέδρου στην αναφορά της κατηγορούμενης πως απευθύνθηκαν μόνο στον ψυχολόγο του σχολείου και δεν ζήτησαν άλλη βοήθεια ειδικού.

«Κανένας μας δεν σκέφτηκε να πάει το παιδί σε ψυχολόγο» είπε.

Πρόεδρος: Με δυο θανάτους παιδιών δεν το σκεφτήκατε;

Κατηγορούμενη: Κανένας δεν το σκέφτηκε, όχι μόνο εγώ.

Η κατηγορούμενη κατά τη διάρκεια της απολογίας της υπογράμμισε πως ξεχωρίζει τη σχέση της με το Μάνο Δασκαλάκη από τα παιδιά της. «Δεν θέλω να μιλάω για τον κ. Δασκαλάκη, αναγκαστικά το κάνω …» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ μίλησε και για τις εγκυμοσύνες της μετά το θάνατο της Μαλένας για τις οποίες αρχικά ο εν διαστάσει, πλέον , σύζυγο της, ο οποίος παρακολουθούσε από τα πίσω έδρανα, ήταν αρνητικός.

«Ήμασταν έντονοι χαρακτήρες ξεσπούσαμε ο ένας στον άλλον αλλά όταν βρισκόμασταν ζητούσαμε συγνώμη…» περιέγραψε η κατηγορούμενη μιλώντας για τη σχέση της με το Μάνο Δασκαλάκη και πρόσθεσε «Έχω κάνει ένα τεράστιο λάθος είχα παραιτηθεί μέσα σε αυτό το γάμο… Ήταν λάθος η αντιμετώπιση μου, τώρα το ξέρω που είμαι έξω από αυτό».

Πρόεδρος: Αυτό αφορά και τα παιδιά;

Κατηγορούμενη: Όχι. Τον ευγνωμονώ για τα παιδιά. Τα τρία καλύτερα δώρα που έχω λάβει στη ζωή μου ήταν από τον κ. Δασκαλάκη, ήταν τα παιδιά μου….

«Ήθελα να ξαναγίνω μαμά»

Πρόεδρος: Από την απώλεια της Μαλένας πώς φτάσατε να μπείτε στη διαδικασία τόσο γρήγορα, να πάτε σε επόμενο παιδί; Μήπως σκεφτήκατε ότι ενδεχομένως βοηθούσε τη σχέση σας με την Τζωρτζινα; Ενδεχομένως θα δημιουργούσε ένα πιο ευχάριστο κλίμα που θα βοηθούσε και τη σχέση σας με τον κ. Δασκαλάκη.

Κατηγορούμενη: Η θέληση μου για τρίτο παιδί ήταν επειδή δεν δεχόμουν την απώλεια ήταν η θέληση μου να ξαναγίνω μαμά όχι για να αναπληρώσω το κενό αλλά γιατί είχα συνηθίσει στα δυο … Η Τζωρτζίνα το ζητούσε είχε συνηθίσει.

Πρόεδρος: Ήταν θέμα συνήθειας;

Κατηγορούμενη: Όχι, το ήθελα πολύ γιατί αγαπούσα τα παιδιά, ήθελα, και δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Δασκαλάκη. Ξεχωρίζω εκείνον και τη σχέση μου με τα παιδιά. Σας έχω πει ότι ήταν αρνητικός να κάνουμε και άλλο παιδί…

Πρόεδρος: Υπάρχουν και άλλοι τρόποι αν μια γυναίκα δεν θέλει να μείνει έγκυος, το χάπι της επόμενης μέρας…

Κατηγορούμενη: Σας είπα, εκείνος ήταν αρνητικός εγώ ήμουν θετική

Πρόεδρος: Σκεφτήκατε ότι η Ίριδα θα αντικαθιστούσε τη Μαλένα;

Κατηγορούμενη: Να αντικαταστήσει δεν γίνεται αλλά ήταν μια τεράστια χαρά. Η Ίριδα έμοιαζε πολύ στη Μαλένα εμφανισιακά… Λέγαμε ότι έφυγε η Μαλένα και ήρθε η Ίριδα.

(…)

Πρόεδρος: Ήταν σύμφωνος ο κ. Δασκαλάκης με την τέταρτη εγκυμοσύνη;

Κατηγορούμενη: Δεν θέλω να μιλάω για τον κ. Δασκαλάκη αναγκαστικά το κάνω. Θέλω να μιλάω μόνο για το παιδί μου. Όταν το έμαθε στην αρχή δεν ήθελε. Αυτά που είπε ότι δεν ήταν δικό του δεν ισχύουν. Μετά το είχε αποδεχθεί.

Κατηγορούμενη: Εγώ έπαιρνα αντισυλληπτικά … δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε πώς έγινε. Όταν το έμαθε στην αρχή ήταν αρνητικός μετά άλλαξε γνώμη…

Πρόεδρος: Μήπως τα είχατε κόψει τα αντισυλληπτικά;

Κατηγορούμενη: Δυο παραλήψεις είχα κάνει

Οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας

Η Ρούλα Πισπιρίγκου κλήθηκε από την πρόεδρο να «διαβάσει» τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας, οι οποίες κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία καθώς είχαν αξιολογηθεί από ειδικό.

Φορτισμένη η κατηγορούμενη, η οποία είπε πως «η Τζωρτζίνα δεν ζωγράφιζε πολύ» περιέγραψε τις συγκεκριμένες ζωγραφιές. «Η μαμά μου σήμερα έβγαλε ένα τεράστιο ουρλιαχτό» έγραφε το παιδί ζωγραφίζοντας καρδιές. Η Ρούλα Πισπιρίγκου εξήγησε πως η συγκεκριμένη ζωγραφιά έγινε μετά από καβγά που είχε με τον Μάνο Δασκαλάκη, πριν τον θάνατο της Ίριδας , στον οποίο η Τζωρτζίνα ήταν παρούσα.

«Δεν την είδα να τη φτιάχνει … Δεν την ρώτησα γιατί τα πράγματα δεν ήταν καλά και γιατί ήδη υπήρχε η απώλεια της Ίριδας … Κατάλαβα σε τι αναφερόταν, δεν τη ρώτησα ποτέ… Θεώρησα πως είναι οι αδελφές της στις ζωγραφιές» είπε.

Πρόεδρος: Δεν διερωτηθήκατε τι γινόταν μέσα στο κεφάλι του παιδιού;

Κατηγορούμενη: Γι’ αυτό πίστεψα ότι έγινε όλο αυτό στο Καραμανδάνειο….

Πρόεδρος: Δεν θεωρήσατε αναγκαίο να τη δει άμεσα ψυχολόγος;

Κατηγορούμενη: Είχαμε επικοινωνία με τον ψυχολόγο του σχολείου

Πρόεδρος: Δεν έπρεπε να οχυρώσετε την ψυχούλα του;

Κατηγορούμενη: Δεν το κάναμε…

Αυτό που ρώτησα ήταν γιατί δεν εκδηλώνεται ήθελε μόνο να έρχεται μαζί μας στο νεκροταφείο…

«Το παιδί σε καμία από τις δυο απώλειες δεν εκφράστηκε. Της είχαμε πει πως είναι αγγελάκια στον ουρανό …» είπε κλαίγοντας η Ρούλα Πισπιρίγκου και μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η Τζωρτζίνα αποχαιρέτησε τις αδελφές της στο γραφείο τελετών.

«Στην απώλεια της Μαλένας δεν μας προβλημάτισε , δεν είχε αλλαγή συμπεριφοράς. Η ψυχολόγος μας είπε πως στο μυαλό της ήταν ότι θέλει αδελφάκι …» σημείωσε.

«Δεν είμαι Αγία έχω κάνει λάθη…» είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου αναφερόμενη στην επιλογή της να απομονωθεί μακριά απ’ όλους τις κρίσιμες ώρες μετά το θάνατο της Ίριδας και πριν την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας με την πρόεδρο να αναφέρει πως «’ολοι έχουμε κάνει λάθη» και την κατηγορούμενη να προσθέτει «Ήμουν σε σύγχυση, ήμουν πολύ πιεσμένη».

«Δεν έχω διαβάσει τα υπομνήματα μου»

Η Ρούλα Πισπιρίγκου περίγραψε τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο σπίτι το πρωινό που πήγαν τη Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο όπου έπαθε την πρώτη ανακοπή.

«Στον καναπέ κοιμόμασταν, με την ανοιχτή την τηλεόραση, ανοιχτή την πόρτα, ήταν πλάτη σε εμένα, ένιωσα ένα τράνταγμα, τινάχτηκε η Τζωρτζίνα, κοιμόταν το παιδί. Την ξύπνησα για να δω τι συμβαίνει. Ξανά τραντάζεται και με ρώτησε γιατί τρέμω. Της λέω τι έπαθες; Μου λέει δεν ξέρω. Βλέπω πάνω από το πάνω χείλος ήταν λίγο κόκκινο. Σηκώθηκα, σηκώθηκε καθιστή, τη ρωτούσα αν θέλει κάτι, λίγο νερό, ήταν καθιστή και έπιανε την κοιλιά της, μου είπε ότι πονάει η κοιλιά της. Πήγα να ξυπνήσω τον πατριό μου, το άκουσε και η μητέρα του και μου είπε η Δήμητρα ότι της είπε ότι στην πλάτη αριστερά νιώθει ένα πόνο σα βόμβα. Πήρα τηλέφωνο το ΕΚΑΒ» περιέγραψε εξηγώντας πως αποφάσισαν να πάνε στο νοσοκομείο, παρά τις συστάσεις για τον κορονοϊό, όταν η Τζωρτζίνα η οποία δεν ήθελε τους γιατρούς συμφώνησε να πάνε.

Η πρόεδρος εντόπισε κενά και αντιφάσεις στις περιγραφές της κατηγορούμενης που αφορούν στο συγκεκριμένο πρωινό.

«Δεν έχω διαβάσει το υπόμνημα, σας το είπα… Αυτό που λέει ο κ. Παπαδόπουλος (σ.σ. συνήγορος) δεν ισχύει. Έγινε λάθος γιατί δεν διάβασα το υπόμνημα.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε εσείς που διαχειριζόσαστε τα οικονομικά και το σπίτι κλπ ότι διαβάζετε το υπόμνημα και εμπιστεύεστε τυφλά το δικηγόρο και αν θα αποτυπώσει με ακρίβεια όσα βιώσατε;

Κατηγορούμενη: Δεν έχουν σχέση όλα αυτά …

Πρόεδρος: Πώς είστε μια δυνατή προσωπικότητα ….

Κατηγορούμενη: Σκεφτήκατε τι είχα περάσει ;

Πρόεδρος: Οι δυσκολίες δεν δυναμώνουν τον άνθρωπο; Δεν ξέρατε ότι είναι στα δικαιώματα σας να το διαβάσετε;

Κατηγορούμενη: Όχι … «Ήμουν πελαγωμένη…» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρούλα Πισπιρίγκου και συμπλήρωσε αναφερόμενη στην ανάκριση «Δεν μου έκαναν τόσες διευκρινιστικές ερωτήσεις» .

Η Ρούλα Πισπιριπγκου αμφισβήτησε όσα αναφέρονται στα απολογητικά της υπομνήματα. «Το υπόμνημα δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως ισχύουν τα γεγονότα όπως τα περιγράφει σήμερα.

Η πρόεδρος εντόπισε διαφοροποιήσεις και στις καταγραφές των γιατρών και τις αναφορές της κατηγορούμενης κατά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο.

Πρόεδρος: Γιατί οι γιατροί περιγράφουν παραπάνω συμπτώματα από αυτό που έχετε πει . Γιατί να το κάνουν αυτό ;

Κατηγορούμενη: Δεν το ξέρω …

«Έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα και ανακρίβειες»

Η κατηγορούμενη διέψευσε κατηγορηματικά πως η Τζωρτζίνα ήταν εκείνη που βρήκε νεκρή την αδελφή της στην κούνια.

«Ψέμα ότι η Τζωρτζινα βρήκε νεκρή στην κούνια της την Ίριδα . Ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο…» ισχυρίστηκε αναφερόμενη σε κατάθεση γιατρού στο Παίδων.

Πρόεδρος: Ποιο λόγο είχε η γιατρός στο Παίδων να το πει και πως θα μπορούσε να γνωρίζει και να το αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο; Η γιατρός λέει στις προανακριτικές καταθέσεις πως της το είπατε τότε…

Κατηγορούμενη: Σας εξήγησα το πλαίσιο της δημοσιότητας … ο καθένας έλεγε τη δική του ιστορία…

Πρόεδρος: Ποιος της το είπε;

Κατηγορούμενη: Δεν μπορώ να το γνωρίζω . Η γνώμη μου είναι ότι επηρεάζονται από τη δημοσιότητα. Θα σας πω ένα παράδειγμα η παιδοψυχολόγος στο Ελπίδα είπε για τα μικρά κορίτσια ότι της είχαμε πει το 2019 ότι η Τζωρτζίνα πάθει ανακοπή …

«Εδώ απολογούμαι για το παιδί μου δεν μπορώ να ξέρω τι λέει κάθε γιατρός έχουν ακουστεί πολλά ψέματα και ανακρίβειες…» επέμεινε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η κατηγορούμενη δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για τις κινήσεις της αμέσως μετά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο.

Πρόεδρος: Γιατί πήρατε πρώτα το δικηγόρο και μετά τον κ. Δασκαλάκη;

Κατηγορούμενη: Γιατί δεν ήμασταν στα καλά μας και πήρα το δικηγόρο να μου πει αν πρέπει να τον πάρω εγώ ή να τον πάρει αυτός για να τον ενημερώσει.

Πρόεδρος: Το χέρι δε θα πήγαινε αυτόματα στον πατέρα του παιδιού;

Κατηγορούμενη: Όχι. Τον πήρα να τον ρωτήσω τι έπρεπε να κάνω. Και μου είπε πάρε τον εσύ. Και αμέσως μετά τον πηρα.

«Έχω κάνει και λάθη»

Η πρόεδρος κάλεσε τη Ρούλα Πισπιρίγκου να εξηγήσει «το έντονο ενδιαφέρον» που επέδειξε την ίδια μέρα σε μήνυμα προς την αδελφή της προκειμένου να μάθει αν εξακολουθεί να φοράει τη βέρα του ο Μάνος Δασκαλάκης.

Πρόεδρος: Και γιατί σας ενδιέφερε με το παιδί στο νοσοκομείο τη στιγμή που ήσασταν χωρισμένοι ; Πρακτικά τι σημασία είχε ;

Κατηγορούμενη: Ακούγεται άσχημα . Είχα πάρει την πληροφορία εκείνη την ημέρα και ήθελα να τη διασταυρώνω. Τα μηνύματα ήταν μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων και αφού μας είχαν καθησυχάσει οι γιατροί. Είχα να διαχειριστώ το παιδί που εκείνη την ώρα ήταν καλά και το διαζύγιο με τον Δασκαλάκη … Ήταν δυο πράγματα που έτρεχαν παράλληλα.

Έχω κάνει και λάθη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έδινα σημασία στο παιδί μου και σε καμία περίπτωση αυτό που κατηγορούμε … για εμμονή μου με τον κ. Δασκαλάκη

Πρόεδρος: Για ανθρωποκτονία κατηγορήστε.

Κατηγορούμενη: Για το κίνητρο λέω …

Μιλώντας για τις συνθήκες νοσηλείας στο Καραμανδάνειο η κατηγορούμενη είπε πως δεν είχαν διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα πριν την ανακοπή του παιδιού .

«Το μόνο θέμα που είχαμε με το Μάνο ήταν ότι οι γιατροί άλλαζαν τη διάγνωση συνεχώς . Εκεί αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε

Εγώ δεν είμαι γιατρός δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν έκαναν ότι έπρεπε . Όταν πας το παιδί σου στο νοσοκομείο το αφήνεις στα χέρια των γιατρών …» ανέφερε και στη συνέχεια περιέγραψε κλαίγοντας την ώρα του επεισοδίου του παιδιού λέγοντας: «Ήμουν στο δωμάτιο και μιλούσα στο τηλέφωνο και άρχισε να πέφτει το οξυγόνο . Λέω  στη φίλη μου «πάλι πέφτει πάω να φωνάξω τους γιατρούς …».  Ενώ χτυπούσα το κουδούνι δίπλα στην πόρτα το παιδί ανασηκώθηκα έπεσε προς τα πίσω φώναξα: Τζωρτζίνα , Τζωρτζίνα . Άνοιξα την πόρτα … και τότε είδα τη νοσοκόμα . Της είπα τρέξε.Μμπήκε μέσα άρχισε να φωνάζει τους γιατρούς.

Πρόεδρος: Τι ακριβώς φώναζε;

Κατηγορούμενη: Τους γιατρούς…

Πρόεδρος: Δεν έχουν χαραχτεί οι κραυγές αυτές στο μυαλό σας;

Κατηγορούμενη: Όχι ήταν τέτοιος ο πανικός , θυμάμαι κινήσεις … οι γιατροί είχαν ακούσει τις κραυγές…

Η κατηγορούμενη αμφισβήτησε τις μαρτυρικές καταθέσεις που ανέφεραν ότι πήγαινε με αργό βηματισμό στις νοσηλεύτριες χωρίς να καλεί σε βοήθεια. «Δεν ισχύει αυτό, φώναζα και βγήκα έξω αμέσως από το δωμάτιο για να ειδοποιήσω» ανέφερε με την πρόεδρο να τη ρωτά: «Γιατί να έχει λόγο η νοσηλεύτρια που τα κατέθεσε αυτά να πει ψέματα. Η ίδια έχει πει ότι στις 10 Απριλίου πήγατε και την φωνάξατε»«Δεν γνωρίζω, αν γινόταν η ανακοπή στις 10 Απριλίου … Η κατάθεση της ήταν μετά την ανακοπή . Εγώ πρόβλημα με τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν έχω γιατί και εμένα με παρακολουθούν αυτοί οι γιατροί  οι οποίοι είναι αξιοπρεπέστατοι ενώ ξέρουν ποια είμαι και τι υποτίθεται έχω κάνει.

Παράπονα έχω με τους γιατρούς που είδαν το παιδί μου. Κάποια πράγματα τα μεγαλοποίησαν και κάποια άλλα δεν ξέρω γιατί τα λένε .