Βαρύτατες κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, απαγγέλθηκαν σε βάρος του 18χονου δράστη που ομολόγησε ότι έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό κατά τα επεισόδια στου Ρέντη.

Το βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνει και το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας στην πράξη της απόπειρα ανθρωποκτονίας που στρέφεται κατά αγνώστων δραστών και θα προσωποιηθεί από τον ανακριτή μετά τη σύλληψη των αγνώστων ηθικών αυτουργών .

Συγκεκριμένα η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα:

  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας.
  • Έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες.
  • Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες.
  • Διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού.
  • Βιαιοπραγία από κοινού.
  • Κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού.
  • Ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις από άγνωστους δράστες.

Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Ο 18χρονος τη Δευτέρα οδηγείται στον εισαγγελέα για να απολογηθεί.

Ο νεαρός περιέγραψε πώς οι επικεφαλής των οπαδών τούς έδωσαν εντολή να βγουν από τη γήπεδο και να επιτεθούν στα ΜΑΤ, πώς τους εξόπλισαν με πολεμοφόδια και έδειξαν στον ίδιο πώς να εκτοξεύσει τη φωτοβολίδα.

Ποιος έδωσε την εντολή της δολοφονικής επίθεσης

Ο καθ’ ομολογίαν δράστης φέρεται, επίσης, να υποστήριξε ότι ένας άνδρας, 35-40 χρονών, ήταν εκείνος που τους έδωσε οδηγίες, πολεμοφόδια και ναυτικές φωτοβολίδες και του έδειξε πώς να την εκτοξεύσει. «Δεν ήξερα πως να την χρησιμοποιήσω και μου έδειξε εκείνη τη στιγμή το ίδιο άτομο», φέρεται να είπε.

Ο 18χρονος ισχυρίστηκε, δε, ότι επειδή φορούσε full face δεν είδε το πρόσωπο του «ενορχηστρωτή».

Οι αστυνομικοί, ωστόσο, δεν πίστεψαν τους ισχυρισμούς του. Περιέγραψε, όμως, τα ρούχα που φορούσε ο άνδρας και οι αστυνομικοί τον αναζητούν μέσα από τα βίντεο του γηπέδου.

Ο άνδρας φέρεται να είναι παλαιός γνώριμος των αρχών, καθώς συμμετείχε σε παρόμοια επεισόδια στο παρελθόν.

Πέντε «καθοδηγητές» στο στόχαστρο των αρχών

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται πέντε «καθοδηγητές» οι οποίοι είχαν προσχεδιάσει και οργανώσει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ο ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι νεαρός σε ηλικία, έως 25 ετών, σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα.

Ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να βγουν από το γήπεδο και με την βοήθεια των άλλων τεσσάρων οργανωμένων οπαδών, προμήθευσε τους χούλιγκαν με εκρηκτικές μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και ρόπαλα.

Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ταραξίες γνώριζαν από τις προηγούμενες ώρες για την επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ, καθώς φαίνεται να είχαν ανταλλάξει μηνύματα μεταξύ τους, ώστε να πάνε οργανωμένοι στο γήπεδο, φορώντας δηλαδή μαύρα ρούχα, κουκούλες και μάσκες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ υπάρχουν τουλάχιστον δύο μαρτυρικές καταθέσεις που κατονομάζουν τον 18χρονο ως τον δράστη της επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού.