Σε πολύ καλό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και αυτό φάνηκε και από την άμεση ανταπόκριση που έδειξε το Κάιρο στέλνοντας τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα στην χώρα μας για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε δημόσια την Αίγυπτο γι’ αυτό.

Τώρα λοιπόν που τα μέτωπα των πυρκαγιών έχουν κοπάσει ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στην Αίγυπτο προκειμένου να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στο Ελ Αλαμέιν, όπου θα επισκεφθεί και το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στην ιστορική μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνάντηση ήταν να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε λόγω των πύρινων μετώπων.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο Newsbeast ότι και στην προηγούμενη θητεία της η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε ώστε να έρθει κοντά με την Αίγυπτο τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να αναδειχθεί ο ρόλος των δυο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο από τη μια ως πυλώνες σταθερότητας και από την άλλη ως ενεργειακοί παίκτες.

Στις διμερείς συνομιλίες που θα έχουν οι δυο ηγέτες θα συζητηθούν σύμφωνα με πληροφορίες και θέματα οικονομικής, εμπορικής, τουριστικής και πολιτιστικής συνεργασίας αλλά και το μεταναστευτικό με το βλέμμα να είναι στραμμένο στη Λιβύη από όπου και προέρχονται οι περισσότερες μεταναστευτικές ροές και βεβαίως η προώθηση ενεργειακών θεμάτων που αποτέλεσαν και στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο συζητήσεων και συμφωνιών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Εδώ, μπαίνει και το θέμα της ΑΟΖ όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, καθώς η χώρα μας έχει προχωρήσει με την Αίγυπτο σε μερική οριοθέτησή της καθώς μέσω του χώρου αυτού θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα καταλήγει στην Κρήτη και θα προσφέρει ενεργειακή ανάσα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η χώρα μας έχει δυο στόχους: να προλάβει την Τουρκία η οποία πρόσφατα έκανε άνοιγμα στην Αίγυπτο αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία και να μην διαταράξει ταυτόχρονα το καλό κλίμα που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

GREGY: Ένα έργο – σταθμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε βρεθεί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, ο οποίος και είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και συζητήθηκε η πρόοδος του στρατηγικής σημασίας του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector.

Η εταιρεία ELICA του Ομίλου Κοπελούζου, ο φορέας υλοποίησης του έργου, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και της Egypt’s Infinity για να εξετάσουν τη δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτούν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Πρόκειται για ένα έργο – σταθμό στην ευρωπαϊκή προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αυτή η θετική διάσταση του GREGY ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς την χρήση της μεταφερόμενης ενέργειας: περίπου το ένα τρίτο θα καταναλώνεται στην Ελλάδα από τις ελληνικές οικογένειες και τις ελληνικές βιομηχανίες, το ένα τρίτο θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ένα τρίτο θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, για παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του υδρογόνου να εξάγεται και αυτό στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Παράγοντες που όλοι μαζί, καθιστούν την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο ένα στρατηγικής σημασίας ενεργειακό έργο, του οποίου ο θετικός αντίκτυπος ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας δείχνοντας την στρατηγική κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει ταχύτερα ενεργειακή ασφάλεια και πράσινη μετάβαση.

Στις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα του σχεδίου συμφωνίας για τη ρύθμιση της εποχικής εργασίας για Αιγύπτιους στον γεωργικό τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.