Μια ανάσα από την τυπική έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου και τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται πυρετωδώς για να ριχτούν και πάλι στη μάχη καθώς ο χρόνος κυλά αντίστροφα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στην οδό Πειραιώς η εκλογική μηχανή δουλεύει πυρετωδώς. Ο πρωινός καφές έχει μετακομίσει στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της ΝΔ όπου και χαράσσεται η προεκλογική στρατηγική.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε στην «γειτονιά» και έκανε την πρώτη του εξόρμηση στο Μοσχάτο όπου περπάτησε στους δρόμους της περιοχής και βρέθηκε με φίλους και στελέχη του κόμματος.

Φωτογραφία από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μοσχάτο

Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ γίνονται όμως και τα «φροντιστήρια» στα στελέχη και τους εκλεγμένους βουλευτές προκειμένου να μην χαθεί το μομέντουμ, να αποτραπούν αλαζονικές συμπεριφορές αλλά και να επικοινωνήσουν στους πολίτες την κρισιμότητα της νέα κάλπης για την πορεία και τη σταθερότητα της χώρας. Κάθε στέλεχος παίρνει μαζί του έναν μπλε φάκελο στον οποίο περιέχονται οι κατευθύνσεις έτσι ώστε να φτάσει όσο τον δυνατόν σε περισσότερους ψηφοφόρους το μήνυμα για ισχυρή και αυτοδύναμη διακυβέρνηση από τη ΝΔ.

Την Κυριακή αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει στο Μοσχάτο, τους εκλεγμένους βουλευτές για να τους συγχαρεί για τον αγώνα τους και να τους ζητήσει τη μέγιστη συστράτευση.

Νέος μαραθώνιος περιοδειών

Οι εξορμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 29/05 από το Περιστέρι, όπου η ΝΔ επικράτησε στις εκλογές, με ομιλία στην πλατεία Αγίου Αντωνίου.

Την Τρίτη ακολουθεί επίσκεψη στην Κρήτη, η οποία επίσης βάφτηκε γαλάζια, ξεκινώντας από το Ηράκλειο και τη Σητεία, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσουν Ρέθυμνο και Χανιά. Την Πέμπτη, σειρά θα πάρουν το Παγκράτι και οι Αμπελόκηποι, δύο γειτονιές της Αττικής, ενώ την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στην Καρδίτσα.

Η συνέχεια του κράτους

Παράλληλα με τον προεκλογικό «πυρετό» όμως το κράτος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Σήμερα, θα συνεδριάσει στις 12.30 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές.

Άλλωστε, ο μπλε φάκελος που του παρέδωσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρκετά ζητήματα για τα οποία είτε πρέπει να υπάρξει προετοιμασία, είτε να προχωρήσουν.

Κομβικές ημερομηνίες για την οικονομία

Ο μήνας Ιούνιος έχει αρκετές ημερομηνίες σταθμούς ειδικά στον τομέα της οικονομίας. Στις 9 Ιουνίου αναμένεται η έκθεση του οίκου Fitch. Δεν θα επιφυλάσσει σύμφωνα με τους αναλυτές την μεγάλη ευχάριστη έκπληξη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας καθώς όλοι οι οίκοι περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών, δηλαδή μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση.

Η χώρα μας ωστόσο βρίσκεται όντως μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα δημοσιεύματα που είδαν το φως την Παρασκευή, όπως του Reuters ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η ανάκτηση από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας, έχει προεξοφληθεί από τους επενδυτές ομολόγων.

Την ίδια ημέρα (09/06) θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία των τιμών στην χώρα μας με τον πληθωρισμό να δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης.

Αυτά σε επίπεδο οικονομίας και διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι βουλευτές της μιας ημέρας

Εικόνα από το πρώτο σύντομο υπουργικό υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά

Η εβδομάδα θα κλείσει με άλλο ένα σημαντικό γεγονός που δεν είναι άλλο από την ορκωμοσία των 300 της Βουλής στις 18:00 αύριο Κυριακή. Οι «βουλευτές για μια ημέρα» θα εκλέξουν και Προεδρείο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προτείνει για Πρόεδρο τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Η Βουλή θα διαλυθεί την επομένη, θα ακολουθήσει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος και η επίσημη προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιουνίου.