Με γοργά βήματα η χώρα οδηγείται εκ νέου σε επαναληπτικό γύρο εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αφού στις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου δεν αναδείχθηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε.

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής

Η ενισχυμένη αναλογική εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τις εκλογές του 1951 με εξαίρεση τις εκλογές του 1989, του 1990 και τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπου εφαρμόστηκε η απλή αναλογική ενώ οι εκλογές του 1952 έγιναν με το πλειοψηφικό σύστημα.

Στις 25 Ιουνίου, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει επιπλέον έδρες στο πρώτο κόμμα και εάν δεν αλλάξουν δραματικά οι συσχετισμοί δυνάμεων, τότε θα προκύψει εύκολα νέα κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το 40,79% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία, αντί για 146 έδρες που έλαβε με την απλή αναλογική, θα έπαιρνε με την ενισχυμένη 171, δηλαδή είκοσι περισσότερες από τις 151 που απαιτείται για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τι ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για αυτοδυναμία

Σε περίπτωση που στην προσεχή εκλογική διαδικασία του Ιουνίου τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώσουν συνολικά ποσοστό 10% (σ.σ. θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή το ποσοστό αυτό έφτασε στο 16,01%) τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται μόλις το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3% – 0,4% το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να φτάσει την αυτοδυναμία. Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώσει και πάλι ποσοστό πάνω από 40%, τότε θα πάρει ως μπόνους και τις 50 έδρες και ο τελικός αριθμός των εδρών της θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των άλλων κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα Νίκη και το ΜέΡΑ25, βρέθηκαν κοντά στο όριο του 3% που τους επιτρέπει να εισέλθουν στη Βουλή.

Τι αλλάζει με τη σταυροδοσία

Στις 25 Ιουνίου οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι με σταυρό. Μέσα στα παραβάν των εκλογικών κέντρων δεν θα υπάρχει στυλό, αφού το μόνο που θα κάνουμε θα είναι να επιλέξουμε το κόμμα που θέλουμε και να βάλουμε το ψηφοδέλτιο μέσα στον φάκελο. Η σειρά των υποψηφίων θα έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Είθισται να ισχύει η λίστα της σειράς κατάταξης που είχαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή αυτές της 21ης Μαΐου. Αν π.χ. ένα κόμμα εκλέξει στην Ανατολική Αττική 4 βουλευτές, τότε θα εκλεγούν οι τέσσερις πρώτοι σε σταυρούς της αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής.

Ποια κόμματα θα συμμετέχουν;

Είναι άγνωστο ακόμη πια κόμματα θα συμμετέχουν, καθώς όλα ξεκινούν από το μηδέν. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι πολιτικοί σχηματισμοί θα καταθέσουν και πάλι φάκελο υποψηφιότητας στον Άρειο Πάγο (ανεξάρτητα εάν κόπηκαν ή όχι στις εκλογές της 21ης Μαΐου) και το αρμόδιο τμήμα θα αποφανθεί και πάλι για την τύχη του καθενός.

Πού ψηφίζουμε;

Εκλογές

Ό,τι ακριβώς ίσχυε στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ισχύσει και σ’ αυτές της 25ης Ιουνίου. Το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν οι πολίτες μπορούν να το μαθαίνουν από το gov.gr και τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις». Επί της ουσίας θα ψηφίσουμε στα ίδια εκλογικά τμήματα.

Τι θα πρέπει να έχουμε μαζί μας προσερχόμενοι στο εκλογικό τμήμα;

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα με την αστυνομική τους ταυτότητα (που μπορεί να την έχουν και στην ψηφιακή της μορφή αν θέλουν, μέσω της εφαρμογής Gov.gr wallet) ή με ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής,
  • διαβατήριο,
  • δίπλωμα οδήγησης,
  • βιβλιάριο όλων των Ταμείων.