ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Είναι το μόνο κόμμα που μετέχει σταθερά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974 έως σήμερα. Ανήκει στον φιλελεύθερο – συντηρητικό πολιτικό κόμμα και ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε από το 1974 μέχρι το 1980 με πρωθυπουργό τον ιδρυτή της και έως τις εκλογές του 1981 με τον Γεώργιο Ράλλη, από το 1990 μέχρι το 1993 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από το 2004 μέχρι το 2009 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, από το 2012 μέχρι το 2015 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και από το 2019 έως και τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004 ως εκλογική συμμαχία κομμάτων και οργανώσεων, μεγαλύτερη συνιστώσα των οποίων ήταν ο Συνασπισμός, ενώ τον Ιούλιο του 2013, το ιδρυτικό συνέδριο αποφάσισε τον μετασχηματισμό σε ενιαίο κόμμα. Αποτελεί επί της ουσίας μετεξέλιξη του ΚΚΕ. Εσωτερικού. Από το 2012, μετά την εκλογική πτώση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα από τα δύο κυρίαρχα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Κυβέρνησε τη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί έναν σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμός κομμάτων, στον οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 ως Κίνημα Αλλαγής και αποτελεί μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου και έως το 2012 αποτελούσε έναν από τους δύο πόλους εξουσίας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Από τον Δεκέμβριο του 2021 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.  

K.K.E.

Είναι το παλαιότερο κοινοβουλευτικό κόμμα στη χώρα μας καθώς ιδρύθηκε το 1918 ως Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ). Είναι από τα λίγα κομμουνιστικά κόμματα της δυτικής Ευρώπης που εξακολουθεί να έχει απήχηση χωρίς να ακολουθήσει τον δρόμο του ευρωκομμουνισμού. Σύμβολό του εξακολουθεί να είναι το σφυροδρέπανο και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2013 ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΜέΡΑ 25

Το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του γραμματέα. Ανήκει στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και στις εθνικές εκλογές του 2019 είχε λάβει ποσοστό 3,44% εκλέγοντας 9 βουλευτές, ωστόσο στην πορεία παραιτήθηκαν ή ανεξαρτητοποιήθηκαν οι 3.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2016 από τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ και δημοσιογράφο, Κυριάκο Βελόπουλο. Ανήκει στον χώρο της πατριωτικής δεξιάς, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρός του το αρνείται δηλώνοντας πως δεν ανήκει στο κλασικό και γνωστό πολιτικό φάσμα, και εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουλίου 2019 με ποσοστό 3,70% και 9 έδρες.

ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πρόκειται για έναν συντηρητικό  – φιλελεύθερο εκλογικό συνασπισμό που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022. Πρόεδρος της Εθνικής Δημιουργίας είναι ο Θάνος Τζήμερος και αντιπρόεδρος ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Επί της ουσίας αποτελεί συνένωση των κομμάτων «Δημιουργία ξανά!» και «Νέα Δεξιά» που έχουν δημιουργήσει αντίστοιχα τα δύο παραπάνω πρόσωπα. Σύμφωνα με τον ίδιον τον συνασπισμό, πρόκειται για μια συμμαχία «φιλελεύθερων, πατριωτών και μεταρρυθμιστών», υποστηρίζοντας την ελεύθερη οικονομία και την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής είναι ένα νεοπαγές κόμμα καθώς ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Ιδεολογικά ανήκει στον χώρο της δεξιάς, αυτοπροσδιοριζόμενο ως συντηρητικό και φιλελεύθερο. Θεωρείται μετεξέλιξη της δεξιάς πολιτικής κίνησης «Εθνική Συμφωνία». Σύνθημα του κόμματος, το οποίο εκφράζει παράλληλα τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει είναι: «Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια και οικονομική ελευθερία». Από τον Μάρτιο του 2023 αποφασίστηκε η συμπόρευση με την Πατριωτική Ένωση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και ως συνασπισμός κατέρχεται στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Η Η Πλεύση Ελευθερίας ιδρύθηκε στις 5 Ιουλίου 2016 από την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ανήκει στον αριστερό χώρο του ευρωσκεπτικισμού και σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη σκοπός είναι η επέκταση των δημοκρατικών θεσμών, η Δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η προστασία των πάσης φύσεως κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, η διαγραφή του χρέους της χώρας και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προς την Ελλάδα.