Μέτρα στήριξης των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους αλλά και των τραυματιών στην τραγωδία των Τεμπών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 με αποκλειστικό θέμα τις θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ασφαλούς λειτουργίας των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. «Σε καμία περίπτωση τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι απαλύνουν τον πόνο αυτών των οικογενειών αλλά είναι το ελάχιστο που μπορούμε και έχουμε χρέος να πράξουμε ως πολιτεία», δήλωνε κυβερνητική πηγή στο Newsbeast.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ζητήσει εκ νέου συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για τις παραλείψεις που οδήγησαν στην απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών αλλά και να δώσει το περίγραμμα των μέτρων στήριξης των οικογενειών, τα οποία αποτελούν προϊόν επεξεργασίας τριών υπουργείων (Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από το θέμα των αποζημιώσεων αναμένεται να ανακοινωθούν και μέτρα όπως μετεγγραφές φοιτητών που επέβαιναν στο τρένο, έτσι ώστε να είναι πιο κοντά με τις οικογένειές τους. Τα μέτρα αυτά θα εξειδικευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την πολιτική φιλοσοφία των βημάτων που θα γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου χωρίς καθυστερήσεις αλλά και την τεχνογνωσία που θα χρησιμοποιήσει η χώρα μας από την ΕΕ μετά και την έλευση χθες στην Αθήνα των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα θα τονιστεί με έμφαση ότι το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί θα χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός» για να μάθει ο ελληνικός λαός ποια είναι τα αίτια της τραγωδίας και να απαντηθούν τα πολυάριθμα «γιατί». Επίσης, αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για το ελληνικό κράτος να αποδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα δικαιοσύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι είναι ζητούμενο το θέμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στον σιδηρόδρομο, ένα τόσο δημοφιλές μέσο το οποίο ακόμα και σήμερα θεωρείται παγκοσμίως από τα πιο ασφαλή στις επίγειες μεταφορές. Δεν θα διστάσει επίσης να αναγνωρίσει καθυστερήσεις και της δικής του κυβέρνησης στην υλοποίηση της σύμβασης για τη λειτουργία τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας.

Και αυτό θα επισημανθεί γιατί πλέον όλοι παραδέχονται ότι αν υπήρχε το συγκεκριμένο σύστημα ίσως να είχε αποφευχθεί μια από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτό το υπουργικό συμβούλιο όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι το τελευταίο, καθώς ακόμα ο χρόνος των εκλογών δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης έχουν μετατοπιστεί και εκκρεμεί το σημαντικό ζήτημα της ανακοίνωσης της 3ης αύξησης του κατώτατου μισθού. Όλα αυτά όμως θα αρχίσουν να συζητούνται από την επόμενη εβδομάδα καθώς ο πρωθυπουργός μέχρι και την Παρασκευή έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση εκλογικού σχεδιασμού.