Ασύστολο ψέμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ygeiamou αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ότι είχαμε περισσότερους νεκρούς από κορονοϊό.

«Είναι εξωφρενικό να ακούγεται αυτό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλοί άνθρωποι δεν πέθαναν από κορονοϊό πέθαναν με κορονοϊό. Δεν μπορεί να μην τα γνωρίζει αυτά ο κ. Τσίπρας. Ή είναι τελείως άσχετος ή είναι ψεύτης. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί.

Παλιά ήταν ρουσφέτι το να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Δεν πρέπει να ακυρώνεται μια προσπάθεια που έχει εθνικό χαρακτήρα γιατί έτσι δεν εξυπηρετεί και τους δικούς του σκοπούς εκτός και αν θεωρεί ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές και λέει ό,τι θέλει», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί για εκείνον προτεραιότητα για την επόμενη 4ετία. «Είμαστε στους 107.000 υγειονομικούς, αντί για 100.000 προηγουμένως», είπε ενώ αναφερόμενος στα ράντζα σημείωσε: «Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στην ολότητά του και να μην έχουμε ράντζα, όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια».

Για τον προσωπικό γιατρό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί διαχρονικό στοίχημα του ΕΣΥ. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη φορά είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ποτέ πριν. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς, βέβαια, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρκετοί. Ο Προσωπικός Γιατρός είναι ο θεματοφύλακας της υγείας. Αισθάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που θα ριζώσει στη χώρα μας».

«Θα προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ»

«Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις. Ο Νοσοκομειακός Χάρτης της Ελλάδας, μας απασχολεί επί δεκαετίες. Η πελατειακή λογική μας οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε ακόμα ότι: «Κάποιες από τις αλλαγές που κάναμε, που υλοποιήθηκαν ήδη, δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας, για γιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ιδιωτική δραστηριότητα, αλλά και το αντίθετο, με ιδιώτες γιατρούς που εμπλέκονται στο ΕΣΥ. Για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι η Υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι η υγεία στην ολιστική της προσέγγιση».

Αναφερόμενος στην πρόληψη ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε 5.000 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, που δεν το γνώριζαν. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση, γιατί σώζουμε ζωές και επιβαρύνουμε λιγότερο το ΕΣΥ. Με την πρόληψη».

Ερωτηθείς για την υποβοηθούμενη γονιμότητα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν ληφθεί πολύ σημαντικά μέτρα, ώστε η γυναίκα να διαχειρίζεται μόνη της τα ωάριά της. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε σοβαρά. Η επιδότηση των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που το εισήγαγε και το εφάρμοσε».

Επίσης, όσον αφορά στην στελέχωση και την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη εξασφαλισμένοι πόροι για την εκπαίδευση των γιατρών, τη ροή των ασθενών, για υποδομές νοσοκομείων κ.λπ. «Μπορούμε να βελτιώσουμε υφιστάμενα κτήρια, ενδεχομένως με δωρεές από ιδιώτες. Μπορούμε να κινητοποιήσουμε ακόμη περισσότερες ιδιωτικές δωρέες. Αν σκεφτούμε την ιστορία των μεγάλων δωρητών, τους προηγούμενους αιώνες, θα δούμε πως μπορούμε και καλύτερα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.