«Με το νέο προεδρικό διάταγμα, αντί να προβλεφθεί διαβάθμιση των πτυχίων όλων των καλλιτεχνικών σχολών και ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα πτυχία των σπουδαστών και σπουδαστριών των δραματικών σχολών της χώρας εξισώνονται με τα απολυτήρια λυκείου.

Οι αντιδράσεις των μελλοντικών ηθοποιών του τόπου στον οποίο γεννήθηκε το θέατρο είναι όχι μόνο έντονες αλλά και δίκαιες», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αν πας στα πριμοδοτούμενα από την κυρία Κεραμέως ιδιωτικά κολέγια, θεωρείσαι ισότιμος των φοιτητών των δημοσίων πανεπιστημίων. Αν φοιτήσεις τρία χρόνια σε δραματική σχολή και συναντήσεις την Τέχνη, θεωρείται ότι δε σπούδασες. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει…τίποτα», υπογραμμίζει.

Διαμαρτύρονται οι ηθοποιοί για νέο ΦΕΚ

Την αντίδραση πολλών ηθοποιών έχει προκαλέσει η έκδοση ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο, όπως υποστηρίζουν, οι ίδιοι πλέον θεωρούνται απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ήτοι ισοδύναμοι με απόφοιτους λυκείου.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου του Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο Facebook, επιθυμία τους είναι να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως ήταν -όπως σημειώνει- ως το 2003, οπότε και «μας κατήργησαν αλλά από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας».

Χαρακτηριστικά, ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

ΦΕΚ με ημερομηνία 17 Δεκέμβριου 2022

Κλαδολόγιο

Ηθοποιοί θεάτρου ΔΕ ( δηλαδή  ισοδύναμοι με αποφοίτους λυκείου μόνο) αποκλειστικά ούτε ΤΕ   (τεχνικής εκπαίδευσης) συνεπώς καταργήθηκε και η ΚΥΑ ως το 2003 Τώρα μας αρέσει;

Είμαστε πλέον τελείως αδιαβάθμιτοι, ενώ επιθυμία μας είναι να ξαναγίνουμε ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) όπως είμαστε ως το 2003 που μας κατήργησαν αλλά εμείς από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας.

Έχουμε φωνάξει έχουμε τρέξει έχουμε πιέσει έχουμε προσπαθήσει Και ο ,τι και να πέτυχουμε ακούγονται περισσότερο οι φωνές που λένε ότι δεν είμαστε τίποτα ! Οι θεατρολόγοι τα κατάφεραν και μας πέταξαν έξω! Και τελικά νομοθέτησαν το τίποτα! Τα συμφέροντα είναι πέρα και πάνω από όλους! Λες κι οι σπουδές μας 3 χρόνων στις δραματικές σχολές είναι για τα σκουπίδια!  

Κι αυτό το έκανε αυτή η κυβέρνηση που μοιράζει ψυχια για να κερδίσει ψηφαλακια στις επερχόμενες εκλογές! Όχι ότι δικαιολογούνται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έλυσαν χρόνια τώρα το σοβαρό πρόβλημα των ηθοποιών! Και χωρίς συμβάσεις και αδιαβάθμιτοι! Και τι θα γίνει με όλους αυτούς που ως το 2003 έχουν αποκτήσει τον τίτλο ΠΕ ; Τον χάνουν; Οπότε χάνουν ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα;

Το ΣΕΗ  σύσσωμο πλέον Θα αντιδράσει. Να μας  δώσουν σημασία! Ζητάμε ανώτατη εκπαίδευση! Επαναφορά της άδειας εξάσκησης του ηθοποιού! Δεν μπορεί να είμαστε εμπατε σκύλοι αλέστε! Επιτέλους ας ξυπνήσουμε από τον λήθαργο! Κι ας ακούσουν την δίκαιη κραυγή μας οι υπεύθυνοι».

ΦΕΚ με ημερομηνια 17 δεκεμβριου 2022 Κλαδολόγιο Ηθοποιοι θεάτρου ΔΕ ( δηλαδή ισοδυναμοι με αποφοιτους λυκειου…

Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Tuesday, December 20, 2022