Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων προκειμένου να «συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας», ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (21/10) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια. Επικράτησε η ενότητα και η αλληλεγγύη. Συμφωνήθηκε να εργαστούμε για μέτρα περιορισμού των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ανάρτησή του.

Στη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων υπήρξαν διαφορές μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών για την στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί προκειμένου να καταπολεμηθεί ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες της Ευρώπης.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νωρίτερα την Πέμπτη (21/10), στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία.

«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Υπογράμμισε ότι η διαρροή και μόνο του σχεδίου για παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου (πλαφόν) στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας αποτέλεσε μήνυμα προς την αγορά που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές.

«Οι αγορές βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και την εντολή στην Επιτροπή να προχωρήσει στη δέσμη προτάσεων, οι αγορές θα αντιδράσουν.Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε», τόνισε.