Την ώρα που όλοι οι κοινοβουλευτικοί πολιτικοί αρχηγοί ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου θα βρίσκονται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε κάποιον ιερό ναό της χώρας και ακολούθως θα απολαύσουν τα μπάνια τους σε μια από τις αμέτρητες παραλίες της επικράτειας με τις οικογένειές τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται εκτός συνόρων και δη πολύ μακριά από την Ελλάδα.

Ο αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί τη θερινή ραστώνη και αντί να πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη, να πραγματοποιήσει περιοδεία στον Καναδά. Τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να βρίσκεται στην πόλη του Μόντρεαλ. Εκεί θα έχει την πρώτη του επαφή ως πολιτικός αρχηγός με την πολυάριθμη ελληνική ομογένεια, τμήμα της οποίας άλλωστε θα ψηφίσει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της απογραφής του 2016, στον Καναδά υπάρχουν αυτή τη στιγμή 271.405 μόνιμοι κάτοικοι ελληνικής καταγωγής. Στον αριθμό αυτό δεν συγκαταλέγονται άτομα ελληνικής καταγωγής που μετανάστευσαν εκεί από περιοχές εκτός Ελλάδος, όπως για παράδειγμα από την Κωνσταντινούπολη, από την Αίγυπτο και την Βόρεια Ήπειρο.

Τα πρώτα κύματα μετανάστευσης ομοεθνών μας στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του πλανήτη (μετά τη Ρωσία) καταγράφονται στα τέλη του 19ου αιώνα, από άτομα που στο πλαίσιο εύρεσης εργασίας ασχολήθηκαν ως εργάτες σε βιομηχανίες, καθαριστές κτιρίων και σερβιτόροι. Η πλειοψηφία όσων ζουν σήμερα στη χώρα, μετέβησαν εκεί κατά τη δεκαετία του 1960 και μένει στην ευρύτερη περιφέρεια του Τορόντο (περίπου 65.000), στο Μόντρεαλ (περίπου 40.000 άτομα) και στο Βανκούβερ (περίπου 5.200 άτομα). Μικρότερες ελληνόφωνες παροικίες υπάρχουν στην Οττάβα (2.300), το Κάλγκαρι (1.300), το Έντμοντον (1.000) και το Χάλιφαξ (1.000)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.