Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Τζο Μπάιντεν και Γενς Στόλτενμπεργκ

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», σημείωσε ο ίδιος. Τέσσερις τακτικοί σχηματισμοί θα δημιουργηθούν στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, ενώ θα ενισχυθούν οι τέσσερις που έχουν ήδη συγκροτηθεί στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραβρεθεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα είναι το θέμα και των τριών συνόδων κορυφής, με στόχο τον συντονισμό των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου για να τερματίσει τις εχθροπραξίες και την άσκηση πίεσης επί ορισμένων χωρών, κυρίως την Ινδία και την Κίνα, για να εμποδισθούν να βοηθήσουν την Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και στις τρεις συνόδους κορυφής. «Περιμένουμε σημαντικά μέτρα, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Οι Δυτικοί θα συζητήσουν τι μπορούν να κάνουν για να ενισχύσουν την στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας και ό,τι αρνούνται να κάνουν.

«Δεν θα υπάρξουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία, ούτε αεροσκάφη στον ουρανό», διευκρίνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού θα πρέπει να την κάνουμε σεβαστή και αυτό απαιτεί επίθεση κατά της αντιαεροπορικής άμυνας και κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών. Αυτό θα προκαλούσε πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας

Μπόρις Τζόνσον

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.

Το ΝΑΤΟ πρέπει σταματήσει τον «εγκληματία πολέμου» Πούτιν

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να «διπλασιάσει» τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Πούτιν κάνει βήματα «για να μας τρομάξει» και «να μας αποτρέψει από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία περισσότερο ή να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», εκτίμησε η Κάλας.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε σε αυτή την παγίδα», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουμε τον εγκληματία πολέμου».

Τριντό: Η Ρωσία να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία

Τζάστιν Τριντό

Το NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία σημείωσε ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τόνισε την ενότητα για την στήριξη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από την πλευρά του Πούτιν, καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία.

Πρωθυπουργός Βελγίου: Ο Πούτιν πρέπει να μείνει απομονωμένος

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία, στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Βελγίου συμφώνησε λίγες ώρες πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία να αυξήσει κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ τις αμυντικές του δαπάνες, επιπλέον των 10 δισ. ευρώ που έχει ήδη αφιερώσει για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα L’ Echo.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η άμυνα του Βελγίου ως το 2030, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων μια μονάδα κυβερνοασφάλειας στον βελγικό στρατό, ανανεώνοντας τα αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών, αμυντικού εξοπλισμού και προμηθειών και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τα συστήματα επικοινωνίας, επεσήμανε η εφημερίδα.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφιερώνουν ετησίως περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες. Αυτή την περίοδο το Βέλγιο δαπανά το 1,2% του ΑΕΠ του ενώ με την επιπλέον αυτή ενίσχυση το ποσοστό θα φτάσει στο 1,54%.

Παράλληλα ο βελγικός στρατός –που αυτή τη στιγμή μετρά περίπου 25.000 στρατιωτικούς– επιθυμεί εξάλλου να προσθέσει 2.500 επιπλέον μέλη το 2022.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφή μεγάλης κλίμακας»

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφή μεγάλης κλίμακας», δήλωσε σήμερα ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εργοστάσια χημικών και παρόμοιες εγκαταστάσεις», σημείωσε. «Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας».

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, σκοπίμως για λόγους τακτικής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα ήταν “πολύ απερίσκεπτο”.

Επίσης ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σημείωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει πιθανώς τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ τα ερχόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

«Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής τώρα», σημείωσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Ίσως να είναι η Πολωνία, ίσως να είναι οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κανείς στην Ευρώπη, ακόμη και αυτές οι χώρες που βρίσκονται μακριά από τα απευθείας σύνορα με τη Ρωσία, ακόμη και αυτές οι χώρες δεν είναι ασφαλείς σήμερα», υπογράμμισε ο Ναουσέντα.

Συμφωνία για 7 ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Στο μεταξύ, εΕπτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. Η Ιρίνα Βερεστσούκ πρόσθεσε ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, θα βρουν μεταφορικά μέσα στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Ωστόσο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διέλευση αμάχων από ή προς το κέντρο της Μαριούπολης.