Προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα στην Ελλάδα προκειμένου να συνεισφέρει με δυνάμεις της στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας ξεκαθαρίζουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο Newsbeast.

Αυτό το «προς το παρόν», ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβεί ενδεχομένως κάτι τέτοιο το προσεχές διάστημα, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο έντονη θα είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ στις ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται στην Ουκρανία μετά την εισβολή των Ρώσων στο έδαφός της.

Την ίδια ώρα ανοικτό παραμένει το ελληνικό προξενείο στην Μαριούπολη, μια περιοχή όπου ζουν περίπου 100.000 ομογενείς και κατά πολλούς μπορεί να αποτελέσει τα προσεχή 24ωρα στόχο των ρωσικών δυνάμεων. Μάλιστα το εν λόγω προξενείο έχει ενισχυθεί σε προσωπικό τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με όλες τις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας και να πραγματοποιηθεί συντονισμένα η μεταφορά των ομογενών μας σε άλλες, πιο ασφαλείς περιοχές, εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

Το σενάριο θέλει σε περίπτωση απομάκρυνσης των ομογενών, αυτοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας που συνορεύει με χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι με τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.