Στην αποκάλυψη πως ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων θα χειρουργούνται από γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές προέβη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης υπογραμμίζοντας πως για τις επεμβάσεις δεν θα υπάρχει καμία πρόσθετη αμοιβή.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο healthstories.gr ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία στην οποία περιλαμβάνονται διατάξεις για την παράταση του μέτρου της επιστράτευσης, των προσλήψεων επικουρικού προσωπικού και την προστασία των γιατρών από αρνητές και αντιεμβολιαστές.

«Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές ώστε να μην χάνονται χειρουργεία στο ΕΣΥ, λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα. Η διάταξη αφορά σε κλινικές που μας έχουν παραδώσει κρεβάτια για διαχείριση Covid περιστατικών. Μπορούμε είτε να τα στέλνουμε και να τα κάνουν οι ιδιωτικές, είτε να χρησιμοποιούμε τις δομές τους» επεσήμανε ο Θάνος Πλεύρης.

Θάνος Πλεύρης

Σύμφωνα με τον ίδιο όπως τονίζεται στην ίδια τροπολογία παρατείνονται έως τις 31 Μαρτίου του 2022:

  • η ισχύς των διατάξεων για τις προσλήψεις επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού
  • η ισχύς των διατάξεων ως προς δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών και συνταξιούχων γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω διασποράς του κορονοϊού.
  • η ισχύς των διατάξεων ως προς την επιστράτευση των γιατρών και την αποζημίωση των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών
  • η διενέργεια rapid test για τις ανάγκες ελεύθερης κυκλοφορίας και εκτός Ελλάδος και από τους ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας, τους ΟΤΑ α’ βαθμού δια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και από τους ιδιώτες ψαρμακοποιούς.
  • η απαλλαγή πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από συμμετοχή τους φαρμακευτική δαπάνη

«Στις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν χειρουργικές αίθουσες και χειρουργικές κλίνες, κατ’ εφαρμογή παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4745/2020, και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η διάθεση των κλινών, σύμφωνα με έγγραφη πράξη αποδοχής του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και παράτασης αυτής, οι ιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, που ανήκουν στη δύναμη του Χειρουργικού Τομέα του δημοσίου νοσοκομείου οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας με την ιδιωτική κλινική, μπορούν να πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις σε ασθενείς που έχουν εισαχθεί ιδιωτική κλινική, αφού διακομίστηκαν από την εφημερία του δημοσίου νοσοκομείου» τονίζεται κατά τις ίδιες πληροφορίες στη σχετική τροπολογία.

«Περιορίζεται η ευθύνη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά περίθαλψη νοσηλευομένων ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό»

Με την εν λόγω τροπολογία «περιορίζεται η ευθύνη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά περίθαλψη νοσηλευομένων ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό».

Σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως με την την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη (22/12) από την Ολομέλεια «προστατεύονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δέχονται απειλές και μηνύσεις ή αγωγές, γιατί διασωληνώνουν ασθενείς με COVID-19, κάτι που είναι κατάφωρα και προδήλως αντίθετο με το νομικό πλαίσιο».

«Παραμένει η ιατρική αμέλεια εάν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις υγειονομικού χαρακτήρα. Οι διατάξεις για τις υπερωρίες των εργαζομένων του ΕΟΔΥ επεκτείνονται στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιfερειών και thn Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης του λόγω προσωπικού ορίζονται ανά τρίμηνο, ειδικά για απογευματινή υπερωριακή εργασία, στις 120 ώρες ανά υπάλληλο, και καθορίζεται τρόπος εκκαθάρισης και πληρωμής των αποδοχών αυτών» διευκρίνισε.