Με το ερώτημα «αν χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο αφού δεν εξασφαλίσαμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο;» απευθύνθηκε στη Βουλή ο γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, επισημαίνοντας πως «αν ήταν προδότες αυτοί που υπέγραψαν τα προηγούμενα μνημόνια, τότε είναι κι αυτοί που θα υπογράψουν το νέο Μνημόνιο, όπως κι αν το ονομάσουν».

Εκτίμησε δε, πως η Εξεταστική δεν θα αποφέρει αποτελέσματα αφού δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα, δεδομένου του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και για την Επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος επισημαίνοντας πως απαιτείται προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς και άμεση καταγγελία του Μνημονίου.

Ο κ. Μιχαλολιάκος, αφού εξέφρασε την θετική του κρίση για την πρόταση της ΝΔ που ζητεί την έναρξη της διερεύνησης από το 2081, ζήτησε η έρευνα της Επιτροπής να επεκταθεί από το 1974. Σε μια σύντομη αναδρομή στους «σταθμούς» που οδήγησαν την χώρα στα Μνημόνια, επισήμανε πως καταρχήν δεν έχει εξεταστεί ακόμη η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικονομική Ένωση, στην ζώνη του ευρώ και οι επιπτώσεις της συμφωνίας του Μάαστριχτ, η «μεγάλη ληστεία» του Χρηματιστηρίου, όπως και οι υπέρογκες σπατάλες του 2004 και τόνισε « Έτσι οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου και ακολούθως στα υπόλοιπα Μνημόνια».