Στο ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης κινούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατά την Ολομέλεια της Βουλής, και μάλιστα κατήγγειλε πως η πρόταση για εξεταστική επιτροπή προσπαθεί να κρύψει αυτή ακριβώς την πολιτική τακτική.

«Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές», είπε ο κ. Παφίλης και ζήτησε από τα κόμματα «να πουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια».

«Η κυβερνητική πρόταση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη δική της πρόταση για εξεταστική, προσπαθούν να κρυφτούν διότι κινούνται στον ίδιο δρόμο. Στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέσα στην ΕΕ και με το ευρώ πάση θυσία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Η ΝΔ λέει όχι στο πρώτο μνημόνιο στη συνέχεια, ερχόμενη στην κυβέρνηση, δέχεται το επόμενο μνημόνιο. Υπογράφει και νέο. Έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέει εξεταστική από το 2009 αλλά στην πραγματικότητα αναζητά άλλοθι γιατί δεν κατάργησε τα μνημόνια με ένα νόμο, όπως έλεγε. Και πιθανότατα πάμε και σε νέο Μνημόνιο. Και ταυτόχρονα μας λέει ότι κληρονόμησε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι νέα η θεωρία της καμένης γης και των άδειων ταμείων», σχολίασε ο κ. Παφίλης ο οποίος αναρωτήθηκε «γιατί η Κυβέρνηση δεν φέρνει στη Βουλή τη ‘φιλολαϊκή’ συμφωνία που υπέγραψε τον Φεβρουάριο»;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πέσει θύμα του αποπροσανατολισμού».

«Εμείς θα συμμετέχουμε στην εξεταστική και με τις δυνάμεις που έχουμε θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια για να αντιληφθεί ο λαός. Αλλά θα ψηφίσουμε παρών γιατί διαφωνούμε ριζικά. Γιατί η κυβέρνηση κρύβει τις αιτίες και αποσιωπά ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν ήρθε από το Μνημόνιο. Συνολικά ο καπιταλιστικός κόσμος μαστίζεται από κρίση», είπε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε: « Θα ψηφίσουμε παρών και γιατί η πρόταση βγάζει λάδι το γεγονός ότι οι βάσεις των απαιτήσεων των μέτρων ήταν από το κεφάλαιο. Κρύβετε ότι το Μνημόνιο ήταν επιλογή της αστικής τάξης εδώ και πολλά χρόνια για να μειώσει το εργατικό κόστος. Υπάρχουν σκοτεινές πλευρές; Πλουτισμός κλπ; Εμάς μας ενδιαφέρει να το μάθουμε. Αλλά μην κρυβόμαστε. Αυτά φταίνε; Ή ο καπιταλισμός. Είναι καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση».

Σχολιάζοντας δε όσα λέει η κυβέρνηση για το χρέος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε: «Στο εξωτερικό λέμε ότι θα πληρώσουμε το χρέος και στο εσωτερικό φτιάχνουμε επιτροπή για να δούμε το καλό και το κακό χρέος. Να μας πείτε πόσα πήραν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να κάνουν επενδύσεις και πόσα έβαλαν. Δεν το λέτε όμως πουθενά».

Είπε επίσης ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στην Επιτροπή για την «αλήθεια για το χρέος» γιατί δεν θέλει να νομιμοποιήσει αυτό που επιχειρούν να κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Να χωρίσουν δηλαδή το χρέος σε καλό και κακό. «Μια λύση υπάρχει. Μονομερής διαγραφή του χρέους», ανέφερε ο κ. Παφίλης.