Κατακόρυφα ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ψηφοφορία της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για τα μνημόνια και τους χειρισμούς οι οποίοι ενδεχομένως να οδήγησαν τη χώρα σε αυτά.

Η πρόταση πέρασε με 156 ψήφους σε σύνολο 250 και την καταψήφιση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ενώ «παρών ψήφισαν ΚΚΕ και Ποτάμι. Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε με εκατέρωθεν βολές για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών από τη μία για τα μνημόνια και από την άλλη για το ενδεχόμενο να «πάει η χώρα στα βράχια».

Μετά από πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελείται από 17 μέλη και ως πρώτη προθεσμία κατάθεσης του πορίσματος ορίστηκε η 6.10.2015.

«Κοιτάξτε να συνηθίσετε τα έδρανα της αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά»

Την πεποίθησή του πως η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο πρέπει να συσταθεί προκειμένου να πάρουν οι πολίτες τις απαντήσεις που δικαιούνται, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας στον οποίο απέδωσε την «πατρότητα» του διλήμματος «μνημόνιο ή καταστροφή».

«Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι για την χώρα υπάρχουν δυο επιλογές: Μνημόνιο ή καταστροφή. Έκανε όμως και μία αποκάλυψη. Όχι μόνο καρτερικά- παραμονεύεται μια αποτυχία αλλά μας απειλείται πως όταν θα έρθει αυτή η αποτυχία θα φέρει και ανακριτική επιτροπή. Απειλεί ο κ. Σαμαράς μια κυβέρνηση δυο μηνών. Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά. Αυξάνεται η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση και αυτό είναι το πρόβλημά σας κ. Σαμαρα. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα υποτελής και υποταγμένη. Σύντομα όμως θα διαπιστώσετε και εσείς πως είναι μια χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μετά από πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής για τα μεγάλα προβλήματα εκκινούμε σήμερα μια διαδικασία για να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το τι έφταιξε και φτάσαμε μέχρι εδώ σήμερα. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί για μία και μόνη εξεταστική για το μνημόνιο. Γιατί όμως ξέχασε αυτή την δέσμευση μόλις έγινε πρωθυπουργός. Για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στη Δημοκρατία θα πρέπει να δώσουν ξεκάθαρες και σαφής απαντήσεις».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Είμαστε αντίθετοι στις νεοφιλελευθερες ιδεοληψίες που έφερε μαζί του το μνημόνιο. Ο λαός πρέπει να λάβει απαντήσεις για το πώς και το γιατί φτάσαμε εδώ. Αν πίσω από αυτές τις ιδεοληψίες υπάρχει και κάτι άλλο… Διαλύθηκε η Μεσαία τάξη στη χώρα μας, καταρρακώθηκαν τα εισοδήματα του λαού, κάποιοι όμως πρόλαβαν και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Και αυτό είναι που πρέπει επίσης να εξετασθεί. Αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 που έγινε το 2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Να δοθούν εξηγήσεις για την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να αυξηθεί ο χρόνος για την

Πρέπει ή όχι να απαντηθούν τα ερωτήματα σχετικά με την αλλαγή μνημονιακής φρουράς τον Νοέμβριο του 2011. Πως και γιατί ανατράπηκε ένας πρωθυπουργός (με όσες διαφωνίες και αν έχουμε με τον κ. Παπανδρέου) για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας της χώρας. Ο κ. Σαμαράς κάτι ανάλογο ονειρεύεται και τώρα. Ίσως γι’ αυτό ονειρεύεται να μπει σε μια οικουμενική κυβέρνηση».

Εξάλλου, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Σαμαρά, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που βουλευτές της αποσύρουν τη στήριξή τους, ο κος Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται την εποχή των Καννών:

«Σας ζήτησε ποτέ κανείς κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς, στη συνέχεια σήκωσε το  «γάντι» και απάντησε στον κ. Τσίπρα πως: «Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ’ τους δικούς σας εφιάλτες» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα αν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν τη συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω. Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς – θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους».

Σαμαράς: Οδηγείτε τη χώρα σε νέο μνημόνιο

«Εχθρούς κατασκευάζει πάλι η κυβέρνηση, δεν ψάχνει για φίλους, την ώρα που η οικονομία έχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Δεν πληρώνονται οι προμηθευτές του δημοσίου. Κάθε μέρα έχουμε καταλήψεις από κουκουλοφόρους, ενώ ακόμη και στο Κοινοβούλιο μπήκαν διαδηλωτές. Ψέματα και πάλι ψέματα, που όμως στοιχίζουν στη χώρα. Οι πολίτες σας ψήφισαν όχι για να έρθετε σε σύγκρουση , αλλά για να διαπραγματευθείτε. Δικά σας στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός για τις επόμενες ημέρες και δικά σας στελέχη μιλούν για την Αριστερά του τίποτα», τόνισε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια έκανε λόγο για μαρτύριο στη χώρα.

«Τρέχετε για μία ανάσα χρηματοπιστωτική και οδηγείτε τη χώρα σε νέο μνημόνιο. Το μαρτύριο της χώρας συνεχίζεται από την αιμορραγία των καταθέσεων και το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας. Ελπίζουμε να μην έρθει ένα πιστωτικό γεγονός για τη χώρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς.

Θεοδωράκης: «Όταν φτάνει η ώρα της πληρωμής ή παρακαλάμε ή απειλούμε»

Την έντονη αντίρρηση του για τις μέχρι τώρα πολιτικές πρακτικές εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια».

«Γιατί; αυτό που έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δε μπορέσαμε να το κάνουμε εμείς; Σήμερα η Ιρλανδία δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 1% το δεκαετές ομόλογο – η Πορτογαλία κάτω από 2% – κι εμάς δε μας δανείζουν ούτε με 10 %. Εμείς για να δανειστούμε για 3 ή 6 μήνες χρειάζεται να πληρώσουμε περισσότερο από όσο πληρώνουν αυτές οι χώρες για να δανειστούν για 10 χρόνια», είπε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας ότι «αυτές οι χώρες αποπληρώνουν τα δάνειά τους στο ΔΝΤ νωρίτερα από το προβλεπόμενο – ενώ εμείς όταν φτάνει η ώρα της πληρωμής ή παρακαλάμε ή απειλούμε».

Σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και ότι θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως κάποιος πρέπει να πει στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα μόνο συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, γιατί «για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, δεν πληρώνονται προμηθευτές και άρα δεν πληρώνονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι, δεν πληρώνεται ΦΠΑ – 325 μέρες είναι πλέον ο μέσος χρόνος αναμονής, δεν πληρώνονται ούτε καν τα φάρμακα που έχουν προπληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ».

Αναφερόμενος στις ενδογενείς αιτίες της κρίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναρωτήθηκε που πήγαν τα 20-30-40 δις που παίρναμε δανεικά κάθε χρόνο. «Που πήγαιναν λοιπόν τα δανεικά; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε. Που πρέπει να κάνουμε» είπε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος μπορεί να σκεφθεί τουλάχιστον τρεις μαύρες τρύπες, αναφερόμενος στη συνέχεια σε σπατάλες και υπερκοστολογήσεις σε μεγάλα και μικρά έργα.

«Η Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής δηλαδή! Ένα τεράστιο και αναποτελεσματικό δημόσιο. Η Ελλάδα του ρουσφετιού και του πελατειακού κράτους δηλαδή! Και βέβαια: όπλα – εξοπλιστικά προγράμματα! Και όταν λέμε όπλα εννοούμε βέβαια και μίζες», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υπογράμμισε πως ποτέ τα όπλα δεν έρχονται μόνα τους ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή διακυβέρνηση λέγοντας: «Η κυβέρνηση έδωσε με τυμπανοκρουσίες 200 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση. Και έδωσε 500 εκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Χωρίς να το πει στη Βουλή, χωρίς να κάνει διαγωνισμό, στο άψε σβήσε 500 εκατομμύρια».

Ταυτόχρονα κατήγγειλε τη «θεωρία των ψεκασμένων, ότι κάποιοι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να μας βάλουν στα μνημόνια», μία συζήτηση που, όπως είπε, «μας εκθέτει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί όλος ο κόσμος ξέρει ότι η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15-16%» .

Επίσης αναφέρθηκε και στις ευθύνες των κυβερνήσεων που «φόρτωναν το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους», στις ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν έθεσαν ποτέ θέμα δημόσιου χρέους και στις ευθύνες της Βουλής που ψήφιζε πανηγυρικά αμυντικές δαπάνες όταν η χώρα βοούσε για τις μίζες και τη μεγάλη ζωή των πολιτικών που ήταν γύρω από τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά. Εξίσου κατήγγειλε πως τα λεφτά των δανεικών, σπαταλήθηκαν σε μηχανισμούς, γραφειοκρατικές δομές και ΜΚΟ μαϊμού ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό που θα προστατεύει όλους τους πολίτες». Αυτές τις παθογένειες, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη θα έπρεπε να δει μια εξεταστική επιτροπή, «παθογένειες που έχουν κάνει την Ελλάδα να παραπαίει στο όριο της εξόδου από την Ευρωζώνη», όπως τόνισε .

Υπογράμμισε μάλιστα, πως οι περισσότεροι δεν θέλουν να μιλήσουν για όλα αυτά. «Αντ’ αυτού θέλετε να μιλάτε μόνο για τα μνημόνια. Να μιλήσουμε λοιπόν για τα μνημόνια! Για τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτούς που αντί να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αντί να περιορίσουν το πελατειακό κράτος, έκοψαν μισθούς και συντάξεις και έβαλαν νέους φόρους. Γι’ αυτούς που φοβήθηκαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτούς που θυσίασαν τους αδύναμους και αυτούς που δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία τους για να προστατεύουν την πελατεία τους και τους συνεταίρους τους», είπε ο κ. Θεοδωράκης ενώ έκανε ειδική αναφορά στα ΜΜΕ τονίζοντας ότι «πρέπει να σπάσει η τριγωνική σχέση MEDIA-Πολιτική-Τράπεζες».

«Στην Ευρωζώνη η επενδυτική αισιοδοξία ανεβαίνει συνεχώς, το σχέδιο Ντράγκι δείχνει να αποδίδει, και τα παλιά κόμματα στήνουν εδώ στη Βουλή την αρένα της μιζέριας!», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος ανέφερε παρ΄ όλα αυτά ότι το κόμμα του θα συμμετέχει στην εξεταστική ενώ πρόσθεσε: «εμείς αντί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, επιμένουμε να παίζουμε ένα στείρο και αυτοκαταστροφικό παιχνίδι αντιπαράθεσης». Διευκρίνισε όμως στο σημείο αυτό πως δεν κάνε λόγο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Μιλάω για συμμαχίες πάνω στις μεγάλες πολιτικές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Μιλάω για τις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα». Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε ένα εκλογικό νόμο «χωρίς το έκτρωμα των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα».

«Εμείς το μεταμνημονιακό κίνημα της χώρας- εμείς που δεν έχουνε ανάμειξη στα πολιτικά εγκλήματα του παρελθόντος- θα είμαστε παρόντες στην εξεταστική. Όχι για να το παίξουμε ανακριτές αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική αυτογνωσία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.


Σκληρή κριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον πρωθυπουργό

Πολυμέτωπη και σφοδρή κριτική επιφύλαξε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντάς του πολιτικές πρακτικές που οδήγησαν μέσα σε δύο μήνες την χώρα και την οικονομία σε διολίσθηση ενώ έκανε λόγο και για διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόταση γαι σύσταση Εξεταστικής την οποία χαρακτήρισε επιλογή που «δηλητηριάζει» την εθνική συναίνεση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για «κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο που βιάζει την λογική» ενώ διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την Επιτροπή και έχει ήδη ανακοινώσει τα θέματα που πρέπει να πραγματευθεί και τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν.

Τόνισε μάλιστα πως η Εξεταστική Επιτροπή έχει μια «ακαταμάχητη δυναμική» διότι θα ασχοληθεί και με αυτά που εξελίσσονται και με κείνα που προηγήθηκαν. «Θα πάμε στο φόρουμ της Εξεταστικής γιατί χρειάζεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία για να κατανοήσει και η κυβέρνηση ποιες είναι οι πλάνες της, οι δημαγωγίες και οι ευθύνες της» είπε ο κ. Βενιζέλος ενώ ανέφερε ότι το κείμενο της Εξεταστικής αποτελεί το ντοκουμέντο της όσμωσης με τους ΑΝΕΛ, «μια σύμπλευση αξιακού χαρακτήρα που πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την θλίψη του «να υποβαθμίσει ο κ. Τσίπρας τον εαυτό του σε ρόλο κατήγορου διατυπώνοντας την απειλή ότι θα ποινικοποιηθούν ευθύνες», όταν μάλιστα την προηγούμενη μέρα ζητούσε συναίνεση «από μια λοιδωρούμενη αντιπολίτευση». Ενώ συμπλήρωσε πως «όλα εδώ πληρώνονται. Η ιστορία είναι πάνω από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκυριακή»

Μάλιστα αναφερόμενος και στην πρόταση της ΝΔ να ξεκινήσει η έρευνα από το 1981, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την χαρά του επισημαίνοντας ως ιδιαιτέρως θετικό γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής συνυπέγραψε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε πλήρη εγκλωβισμό χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορείτε να πάτε ούτε μπρος ούτε πίσω. Ούτε ρήξη έχετε εντολή να κάνετε, ούτε στροφή και διατυπώνετε διπλή γλώσσα». Όσο για την συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ κατά την οποία, όπως είπε, ο υπουργός πήγε να προσκυνήσει, αναφέρθηκε στις προηγούμενες φορές που ο ίδιος είχε επισκεφτεί το συγκεκριμένο γραφείο λέγοντας δεικτικά «πήγα πολλές φορές σε αυτό το γραφείο, ποτέ δεν εκδόθηκε τέτοια ταπεινωτική ανακοίνωση» ενώ  ανέφερε ακόμη την πρωτοφανή επισήμανση ότι τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο κατά το εμπορικό δίκαιο. «Σας πήραν τα 11 δις μέσα από τα χέρια και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε το 1,2 δις» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και λέτε πως δεν θα μας αφήσουν να πάμε σε διεθνές πιστωτικό γεγονός» είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε «ναι δεν θα πάμε grexit, αλλά θα είμαστε οι τριτοκοσμικοί της Ευρώπης, οι παρίες της Ευρωζώνης». Σύμφωνα με την εκτίμησή του μάλιστα είπε πως στο τέλος Ιουνίου οδηγούμαστε σε τρίτο Μνημόνιο.

«Να πω στον κ. Τσίπρα τι έγινε στις Κάννες. Ότι έγινε στις Βρυξέλλες στην επταμερή. Αυτό έγινε στις Κάννες. Δεν μπορεί να παίξει με δημοψήφισμα ή με εκλογές. Προληπτικά ο κ. Τσίπρας έζησε τις Κάννες του» είπε.

Τέλος, προκλητική και πρωτοφανή χαρακτήρισε και την παρουσία του κ. Παυλόπουλου  σε μια τεχνική επιτροπή, με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το δημόσιο χρέος, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης.

Παφίλης: Κινούνται στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Στο ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης κινούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατά την Ολομέλεια της Βουλής, και μάλιστα κατήγγειλε πως η πρόταση για εξεταστική επιτροπή προσπαθεί να κρύψει αυτή ακριβώς την πολιτική τακτική.

«Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές», είπε ο κ. Παφίλης και ζήτησε από τα κόμματα «να πουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στα μνημόνια».

«Η κυβερνητική πρόταση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη δική της πρόταση για εξεταστική, προσπαθούν να κρυφτούν διότι κινούνται στον ίδιο δρόμο. Στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέσα στην ΕΕ και με το ευρώ πάση θυσία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Η ΝΔ λέει όχι στο πρώτο μνημόνιο στη συνέχεια, ερχόμενη στην κυβέρνηση, δέχεται το επόμενο μνημόνιο. Υπογράφει και νέο. Έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέει εξεταστική από το 2009 αλλά στην πραγματικότητα αναζητά άλλοθι γιατί δεν κατάργησε τα μνημόνια με ένα νόμο, όπως έλεγε. Και πιθανότατα πάμε και σε νέο Μνημόνιο. Και ταυτόχρονα μας λέει ότι κληρονόμησε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι νέα η θεωρία της καμένης γης και των άδειων ταμείων», σχολίασε ο κ. Παφίλης ο οποίος αναρωτήθηκε «γιατί η Κυβέρνηση δεν φέρνει στη Βουλή τη ‘φιλολαϊκή’ συμφωνία που υπέγραψε τον Φεβρουάριο»;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πέσει θύμα του αποπροσανατολισμού».

«Εμείς θα συμμετέχουμε στην εξεταστική και με τις δυνάμεις που έχουμε θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια για να αντιληφθεί ο λαός. Αλλά θα ψηφίσουμε παρών γιατί διαφωνούμε ριζικά. Γιατί η κυβέρνηση κρύβει τις αιτίες και αποσιωπά ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν ήρθε από το Μνημόνιο. Συνολικά ο καπιταλιστικός κόσμος μαστίζεται από κρίση», είπε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε: « Θα ψηφίσουμε παρών και γιατί η πρόταση βγάζει λάδι το γεγονός ότι οι βάσεις των απαιτήσεων των μέτρων ήταν από το κεφάλαιο. Κρύβετε ότι το Μνημόνιο ήταν επιλογή της αστικής τάξης εδώ και πολλά χρόνια για να μειώσει το εργατικό κόστος. Υπάρχουν σκοτεινές πλευρές; Πλουτισμός κλπ; Εμάς μας ενδιαφέρει να το μάθουμε. Αλλά μην κρυβόμαστε. Αυτά φταίνε; Ή ο καπιταλισμός. Είναι καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση».

Σχολιάζοντας δε όσα λέει η κυβέρνηση για το χρέος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε: «Στο εξωτερικό λέμε ότι θα πληρώσουμε το χρέος και στο εσωτερικό φτιάχνουμε επιτροπή για να δούμε το καλό και το κακό χρέος. Να μας πείτε πόσα πήραν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να κάνουν επενδύσεις και πόσα έβαλαν. Δεν το λέτε όμως πουθενά».

Είπε επίσης ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στην Επιτροπή για την «αλήθεια για το χρέος» γιατί δεν θέλει να νομιμοποιήσει αυτό που επιχειρούν να κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Να χωρίσουν δηλαδή το χρέος σε καλό και κακό. «Μια λύση υπάρχει. Μονομερής διαγραφή του χρέους», ανέφερε ο κ. Παφίλης.

«Η εξεταστική επιτροπή θα γράψει ιστορία»

Την πεποίθηση ότι «η σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής γράφει ιστορία και μπορεί να γράψουν ιστορία και τα αποτελέσματά της», εξέφρασε μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

« Γι΄αυτό είδατε να ανησυχεί τόσο πολύ ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς. Γιατί εμείς, ως πρόσωπα πολιτικά, θα παρέλθουμε και θα ξεχαστούμε. Η αλήθεια όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η πορεία της Ελλάδας προς την κρίση και εντός αυτής, όπως θα καταγραφεί στην εξεταστική επιτροπή, θα μείνει στην εθνική συλλογική μνήμη» είπε ο κ Νικολόπουλος.

«Όλοι αντιλαμβάνονται την πραγματική διάσταση του εγχειρήματος. Ειλικρινά θλίβομαι τους συναδέλφους που δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Έχουμε λίστα και μπορεί να έχουμε και εκλογές. Και με το 2% που να πας; Είναι αλήθεια. Όσο και πιο πίσω να πας, φτάνεις προς την έξοδο» σχολίασε για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Θλίβομαι και για όσους θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αλλά υπέκυψαν στην πολιτική σκοπιμότητα και κομματική πειθαρχία».

«Ήταν αντιαισθητικό το θέαμα, στελέχη της Κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου να δίνουν επικοινωνιακές μάχες εναντίον της σύστασης μιας επιβεβλημένης έρευνας. Η καταψήφιση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα που ηθελημένα ή αθέλητα έγινε σε βάρος των Ελλήνων, τελικά θα κριθεί από τον ίδιο το λαό. Το λαό που εδώ και χρόνια αναρωτιέται ποιοι και πως οδήγησαν την πατρίδα στον πάτο. Ποιοι παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία και έδωσαν τα κλειδιά των υπουργείων στους εκπροσώπους των δανειστών», είπε ο κ. Νικολόπουλος.

«Καμώνεται το ΠΑΣΟΚ πως δεν κατανοεί γιατί η εξεταστική επιτροπή θα ξεκινήσει την έρευνα από το 2010. Είναι απλό. Διότι υπάρχει μια δανειακή σύμβαση που προβλέπει ότι τα ελληνικά δάνεια συνάπτονται από το 2010 και εφεξής στο αγγλικό δίκαιο και ότι το κράτος παραιτείται από την ασυλία επί της κυριαρχίας του. Πριν το 2010 η Ελλάδα ήταν ένα κυρίαρχο κράτος με επιλογές και το ελληνικό χρέος διέπετο από το ελληνικό δίκαιο. το 2010 τέθηκε υπό διεθνή επιτροπεία και η εθνική κυριαρχία χάθηκε. Τι δεν καταλαβαίνετε ακόμα; Θα πρέπει μήπως να στηθούν ανακριτικές και να απολογηθούν και όσοι προσπάθησαν να κρατήσουν την Ελλάδα κυρίαρχο κράτος για να αθωωθούν όσοι την παρέδωσαν στην ξενοκρατία κύριε Σαμαρά;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.