Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που έληξε πριν λίγα λεπτά, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των μνημονίων.

Η πρόταση της κυβέρνησης έγινε δεκτή με 156 ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές. «Όχι» στην πρόταση ψήφισαν 72 βουλευτές κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ «Παρών» δήλωσαν 22 βουλευτές, από το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Η ΧΑ απουσίασε από την ψηφοφορία, παρότι ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, δήλωσε νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ότι το κόμμα του καταψηφίζει την σύσταση της Εξεταστικής.

Τέλος η πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να διαρκέσει η Επιτροπή τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως τις 6 Οκτωβρίου 2015.

Η Επιτροπή θα αποτελείται από δεκαεπτά (17) μέλη με εκπροσώπηση κατ’ αναλογία της δύναμης όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Οι εργασίες της Επιτροπής θα διαρκέσουν έξι (6) μήνες και θα η προθεσμία για την ολοκλήρωση εργασιών και την υποβολή του πορίσματος της θα είναι μέχρι την 6η Οκτωβρίου του 2015.