Για συνειδητή εκστρατεία πλάνης από τον κ. Μητσοτάκη σε βάρος των συνταξιούχων που «υπέφεραν από τα μνημόνια και προσδοκούσαν ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερη» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με εκπροσώπους από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στα θέματα της 13ης σύνταξης», της έκρηξης των εκκρεμών συντάξεων και των αναδρομικών», κατά την Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που είχε μειώσει αρκετές φορές τις συντάξεις», υπενθυμίζοντας ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012». «Εντούτοις», τόνισε, «είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονταν για αυτές», παρά το γεγονός ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που συγκράτησε τις περικοπές στις συντάξεις και έδωσε τη 13η σύνταξη, που τότε έλεγαν ότι είναι ψίχουλα».

Αναφερόμενος στην «13η σύνταξη», ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «τότε ο σημερινός Πρωθυπουργός έβγαινε στη Βουλή και έλεγε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό», τονίζοντας πως «ενώ είχε υποσχεθεί πως θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη την κατήργησε, για να δώσει το 1 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί μέρος της τρύπας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «τετραπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων σε δύο χρόνια», θυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν και παρέλαβε 360.000 παρέδωσε στη ΝΔ 120.000 εκκρεμείς συντάξεις», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, χαρακτήρισε «μεγάλο φιάσκο» το θέμα των αναδρομικών «που έχουν πάρει μόλις το 8% των παλαιών συνταξιούχων», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «η κυβέρνηση άφησε τελείως εκτός τους χαμηλοσυνταξιούχους», διότι όπως είπε, «παρά την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση προχώρησε σε μία ιδιότυπη εφαρμογή της απόφασης, εξαναγκάζοντας τους δικαιούχους να δηλώσουν ότι δεν θα διεκδικήσουν αυτά που αφορούν στα δώρα και στην επικουρική σύνταξη».

«Δυστυχώς, η επόμενη μέρα για τους συνταξιούχους είναι ίδια και χειρότερη», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «οφείλουμε να δούμε πώς η τρίτη ηλικία, οι απόμαχοι της δουλειάς που δικαιούνται να έχουν μία αξιοπρεπή σύνταξη, σήμερα, ιδίως την περίοδο της ακρίβειας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, βρίσκονται σε πολύ μεγάλη δυσκολία».