Με το μυαλό της κυβέρνησης να βρίσκεται στο ναυάγιο της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεδριάζουν για την τελική υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις 16:00, όπου ο αναμένεται να υπάρξει και ενημέρωση των βουλευτών του κόμματος για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. ΄’Ολες οι συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν ότι το όνομα του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν έχει αποσυρθεί, μετά το προσωρινό «μπλόκο» από την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι το θέμα του Προέδρου αποτελεί μία επιλογή που θα πάρει πάνω του ο κ. Τσίπρας, η οποία ωστόσο περνώντας μέσα από τα αρμόδια κομματικά όργανα θα έχει και τη δημοκρατική νομιμοποίηση ως απάντηση στους διαφωνούντες.

Πάντως, το κλίμα δυσαρέσκειας στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τα προσχώματα που έφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου προχθές ήταν εμφανές, με ανθρώπους από το περιβάλλον του πρωθυπουργού να σημειώνουν ότι «θα πάει το θέμα στην κοινοβουλευτική ομάδα και θα λήξει εκεί». Είναι γνωστή εξάλλου η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου για μία πρόταση που θα στείλει ένα υπερκομματικό μήνυμα ενότητας μπροστά στις εξαιρετικά κρίσιμες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας τη ρήση των κυβερνώντων για «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων». Μία τέτοια υποψηφιότητα σαν αυτή του κ. Αβραμόπουλου εξάλλου προεξοφλείται ότι θα συγκεντρώσει πλέον των 200 ψήφων και θα οδηγήσει σε μία ευρύτατη υπερψήφιση.

Η ένσταση του κ. Λαφαζάνη έγκειται στη στάση που έχει τηρήσει ο κ. Αβραμόπουλος απέναντι στα μνημόνια, τα οποία έχει υπερψηφίσει. «Δεν είναι δυνατόν να πάμε να κάνουμε μία αντιμνημονιακή κυβέρνηση και να προτείνουμε για Πρόεδρο έναν θιασώτη των μνημονίων» σημειώνουν συνεργάτες του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας που προκρίνουν για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πρόσωπο υψηλού συμβολισμού από την Αριστερά.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί ωστόσο μέχρι στιγμής από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, δηλαδή η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Μανώλης Δρεττάκης δεν φαίνονται ικανές να αποτελέσουν την τελική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα πρόσωπο από την Αριστερά ζήτησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κόκκινο και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Τούτων δοθέντων, ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την τελική πρόταση την οποία θα υποβάλλει ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του κόμματος, παρά μόνο για ένα προβάδισμα που διαφαίνεται στην περίπτωση Αβραμόπουλου. Ωστόσο δεν αποκλείεται η έκπληξη από την πλευρά του πρωθυπουργού πιθανόν και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Από το μέτωπο των ΑΝΕΛ, οι διαρροές για πρόταση για την Προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Προκόπη Παυλόπουλου εκτιμάται ότι αφορούσαν περισσότερο πολιτικούς σχεδιασμούς στο εσωτερικό της ΝΔ δεδομένων των τεκτονικών μετακινήσεων και ζυμώσεων που συντελούνται στη Συγγρού, παρά ουσιαστικές προτάσεις.

Η τελική ψηφοφορία μετά την ανακοίνωση του ονόματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης.