Σε νέο πονοκέφαλο που έρχεται να προστεθεί στις εξαιρετικά κρίσιμες και δύσκολες εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για μία συμφωνία – γέφυρα στο αποψινό Eurogroup μετατρέπεται η ανακοίνωση του ονόματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, συνάντησε σκληρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την ώρα που το πρόσωπο του Επιτρόπου θεωρείται δεδομένο ότι θα συγκεντρώσει την ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής με περισσότερους από 200 βουλευτές.

Από τη μία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε την άρνησή του στη μετακόμιση του κ. Αβραμόπουλου από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα για να αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Αγκάθι στη «μετακόμιση» του Έλληνα Επιτρόπου αποτελεί το γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιό του έχουν δοθεί διευρυμένες εξουσίες, τις οποίες η Κομισιόν δεν θέλει να δει να περνάνε στα χέρια ενός άλλου Επιτρόπου που θα μπορεί να διασαλεύσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Επιτροπής μεταξύ των Επιτρόπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς θα είναι ο πρώτος αριστερός Επίτροπος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της Κομισιόν επέμεινε τόσο πολύ στην εμπλοκή της μετακόμισης του κ. Αβραμόπουλου που φέρεται να συνέδεσε το θέμα της εκλογής Προέδρου με το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, καθώς πέρα από το μήνυμα ενότητας που εμπεριέχει η υποψηφιότητα του μετριοπαθούς πολιτικού της Κεντροδεξιάς, επιτυγχάνεται ο στόχος της κάλυψης της θέσης του στην Κομισιόν από έναν άνθρωπο «ειδικών αποστολών» της Κουμουνδούρου, με τον Γιάννη Μηλιό σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες να έχει ήδη… ετοιμάσει βαλίτσες για τη θέση του Επιτρόπου.

Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο του εσωτερικού, η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ άπαντες ανέμεναν το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής, η έλευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησε στο προσωρινό μπλόκο και ανέβαλε την ανακοίνωση του ονόματος για το πρωί της Τρίτης στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου πάντως σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ορισμένες αντιδράσεις και στις τάξεις των συνεργαζόμενων με το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υιοθετούν τη ρητορική του κ. Λαφαζάνη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει βγει με σημαία το αντιμνημόνιο και δεν είναι δυνατόν να πορευτεί με πρώτη της επιλογή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον κ. Αβραμόπουλο που έχει υπερψηφίσει όλα τα μνημόνια.

Από την πλευρά τους στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας την ύστατη στιγμή προβάλλουν ως καλύτερη υποψηφιότητα για Πρόεδρο από την Αριστερά τη συγγραφέα και σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη, σύζυγο του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ενώ υπάρχουν και φωνές που κάνουν λόγο για υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου.

Την ίδια ώρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με εμφανή στόχευση τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας πρότειναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου. Πρόκειται, όπως τονίζουν στελέχη της παράταξης για μία πρόταση συμβολική που στόχο έχει να στείλει μήνυμα στη Συγγρού και δύσκολα αναμένεται να υιοθετηθεί από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πάντως, από την πλευρά του Πάνου Καμμένου δεν έχει προκύψει κάποια ένσταση ακόμα και για πρόταση Προέδρου από το χώρο της Αριστεράς.

Στελέχη της κυβέρνησης πάντως σημειώνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιδείξει μία καθυστέρηση στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου, καθώς ο παρών κυβερνητικός συνασπισμός προέκυψε από την αδυναμία εκλογής Προέδρου από την προηγούμενη κυβέρνηση και ως πρώτο μέλημα, πριν από οτιδήποτε άλλο θα έπρεπε να έχει αυτό.

Το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται τέλος να ανακοινωθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, με την υποψηφιότητα που συγκεντρώνει ωστόσο τις περισσότερες πιθανότητες να παραμένει αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς αναμένεται να «περάσει» του πρωθυπουργού, κάτι που συνομολογείται από τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θρυαλλίδα εξελίξεων πάντως για το ζήτημα του Προέδρου θα αποτελέσει το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, καθώς τυχόν θετική έκβαση προκρίνει έτι περαιτέρω την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου.