Ρήγμα στο στρατόπεδο των σαμαρικών της Ν.Δ. προκαλεί η προσέγγιση με τους καραμανλικούς, η οποία επικυρώνεται με την εκλογή του Ανδρέα Λυκουρέντζου στη θέση του γραμματέα της νέας Πολιτικής Επιτροπής (πρώην Κεντρική Επιτροπή) του κόμματος.

Όπως γράφουν τα ΝΕΑ υπό τις έντονες πιέσεις της κομματικής ηγεσίας, την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε από την κούρσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κων. Μαρκόπουλος. Ο βουλευτής Ευβοίας- ο οποίος ήταν ο πρώτος από τα μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή που συντάχθηκε, τον περασμένο Οκτώβριο, με τον Α. Σαμαρά στη μάχη για τη γαλάζια διαδοχή- είχε προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στη Ρηγίλλης με την κίνησή του να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα, προσδοκώντας έτσι να εκφράσει τους «συμμάχους» του Αντώνη Σαμαρά και τη «νέα τάξη πραγμάτων» στο κόμμα. Υστερα από συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο του κόμματος, ο Κ. Μαρκόπουλος αποδέχθηκε να υποχωρήσει, με στόχο να αποφευχθεί ένα μείζον εσωκομματικό πρόβλημα για τον Α. Σαμαρά. Ο ίδιος αντιμετώπισε με θετικά σχόλια την υποψηφιότητα Λυκουρέντζου («τι Μαρκόπουλος, τι Λυκουρέντζος», είπε), αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι κάμφθηκε όταν ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος ότι εάν επιμείνει στην υποψηφιότητά του, θα υπάρξει επίσημη στήριξη της κομματικής ηγεσίας στην υποψηφιότητα Λυκουρέντζου.

Κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. έκαναν λόγο χθες το βράδυ για «άδειασμα» Μαρκόπουλου, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι με φόντο την εκλογή του νέου γραμματέα καταγράφονται οι πρώτες μεγάλες τριβές στην ομάδα των υποστηρικτών του Α. Σαμαρά. Και, όπως αναγνωρίζουν κομματικοί παράγοντες, ο βασικός λόγος είναι το νέο σχέδιο προσέγγισης με τον πρώην πρωθυπουργό και, γενικότερα, τους καραμανλικούς, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή στο Συνέδριο με τα «εύσημα» Σαμαρά για το κυβερνητικό έργο του Κ. Καραμανλή και κορυφώθηκε, κατά τις ίδιες πηγές, με την υποψηφιότητα του Α. Λυκουρέντζου ως μοναδική επιλογή για τη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Την ενίσχυση της θέσης των καραμανλικών στη νέα κομματική πυραμίδα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, προαναγγέλλει και η λίστα των υποψηφίων για τις επτά αιρετές θέσεις της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος (πρώην Πολιτικό Συμβούλιο), όπου πρωταγωνιστούν στελέχη που συνδέθηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό, όπως οι κ.κ. Νικ. Δένδιας, Γ. Κουμουτσάκος, Μαργ. Τζίμας, Δημ. Πανοζάχος και Γ. Βερναδάκης. Υποψήφιοι για τις ίδιες θέσεις είναι ακόμη οι κ.κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γ. Αναγνωστάκος, Ηλ. Ηλιόπουλος, Αθανασία Κακαλή, Δημ. Πτωχός, Φίλ. Ταυρής, Δημ. Τσιγγούνης και Χριστίνα Χαλιλοπούλου.