Απέρριψε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τις ανατιμήσεις.

Μάλιστα ο υπουργός επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «το μοναδικό κόμμα στον κόσμο που αυτοαποκαλείται ως φιλοπεριβαλλοντικό και ταυτόχρονα να υποστηρίζει τη συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη! Που να θέλει χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και τους μικροβιοτέχνες ή να θέλει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της κλιματικής αλλαγής και να μην συμφωνεί την ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη ενέργεια».

Αναφορικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση της ΝΔ» ο υπουργός υπενθύμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι για το 49% της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ «λάβαμε 35% πιο υψηλό τίμημα αναλογικά με το 25% που πουλήσατε εσείς επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον ΑΔΔΜΗΕ». «Κατηγορείτε για ξεπούλημα της ΔΕΠΑ Υποδομών όταν λάβαμε 730 εκατ. ευρώ, 40% περισσότερο αναλογικά με το τίμημα που λάβατε εσείς για την ΔΕΣΦΑ. Κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση ότι δήθεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ όταν εμείς για το 17%, μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ζητάμε 750 εκατ. ευρώ από θεσμικούς επενδυτές και άλλους μικρομετόχους, όταν εσείς για το ίδιο ποσοστό είχατε εγγράψει έσοδα στον προϋπολογισμό του 2018 μόλις 100 εκατ. ευρώ», συνέχισε.

Ακολούθως ο κ. Σκρέκας αναρωτήθηκε: «Πότε κάποιος θα έπρεπε να πάει στο Ειδικό Δικαστήριο που λέτε εσείς και μας απειλείτε, όταν η χρηματιστηριακή αξία συνολικά του ομίλου της ΔΕΗ ήταν 300 εκατ. ευρώ το 2018 και το 2019 ή τώρα που είναι στα 2 δισ. ευρώ;».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός, πολύ πιο γρήγορα από τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ ανακοίνωσε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του ράλι τιμών, με ένα μόνιμο μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα και τέτοιες εξαιρετικές καταστάσεις που θα δημιουργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης μέχρι το 2030.

Ο κ. Σκρέκας, σημείωσε, επίσης, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 και 2016, περίπου το 40% των νοικοκυριών δυσκολευόταν να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού και το 2019 και 2020 αυτό το ποσοστό περιορίστηκε στο 18%.

Ακόμη, υπουργός υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που εξήγγειλε στην Ε.Ε. άμεσα μέτρα στήριξης με επιδότηση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυο χαμηλής τάσης. Και εξήγησε πως η κιλοβατώρα χρεωνόταν από την ΔΕΗ πριν την ενεργοποίηση της ρήτρας με 11 λεπτά. Η μείωση των 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα που εξαγγέλθηκε σημαίνει 30% έκπτωση. Επίσης με τα άλλα 3 λεπτά που θα είναι η απορρόφηση που θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ, συνολικά θα έχουμε 6 λεπτά που αντιστοιχεί στο 50% απορρόφηση της ανατίμησης ανά κιλοβατώρα.

Δημιουργούμε, είπε, μόνιμο αποσβεστικό μηχανισμό για την μετάβαση και θα νομοθετηθεί τις επόμενες ημέρες. Ένας μηχανισμός που θα έχει έσοδα από τις δημοπρασίες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, από άλλα περιβαλλοντικά τέλη και ίσως και από τον τακτικό προϋπολογισμό προκειμένου να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Αναφέρθηκε, τέλος, και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που κατέθεσε πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό «ώστε να μπορέσουμε συνολικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ανατιμήσεων που μπορεί να κρατήσει ακόμα πολλούς μήνες». Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για «μια πρόταση που παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ρύπων από μελλοντικές χρονιές προκειμένου να δημιουργηθεί ένα Ταμείο που θα στηρίξει τους ευάλωτους καταναλωτές».