Στα άκρα οδηγείται η προεκλογική κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την πληρωμή των ομολόγων του Μαρτίου αλλά και την αποπληρωμή των 20 δισ. ευρώ των ομολόγων των τραπεζών που λήγουν τον Μάρτιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδίπλωσε το σχέδιο του για την πληρωμή των ομολόγων του Μαρτίου ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο για έντοκα ύχους 120 δισ. ευρώ που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για απόφαση της ΕΚΤ για μετάθεση πληρωμής τραπεζικών ομολόγων.

Ωστόσο η ΝΔ διάβασε διαφορετικά, τόσο το θέμα των τραπεζικών ομολόγων, όσο και αυτό της κάλυψης των ομολόγων του Μαρτίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τα στελέχη της Κουμουνδούρου «άσχετα και αδίστακτα», ενώ έκανε λόγο για οικονομικούς… φωστήρες.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταμάτης σε δήλωση του αναφερόμενος στα περί μετάθεσης πληρωμής των εγγυημένων από το κράτος τραπεζικών ομολόγων είπε «καταφεύγουν στο ψέμα για να καλύψουν ένα άλλο ψέμα».

Μάλιστα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως για να θολώσει τα νερά συγχέει δύο ανεξάρτητα γεγονότα, παρουσιάζοντας μια απόφαση ρουτίνας της ΕΕ ως απόφαση της ΕΚΤ, που δεν υπάρχει. Αυτά τα δύο δεν συσχετίζονται. «Μόνον οι οικονομικοί φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο!», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Προσθέτει ακόμη ότι: «Από το 2008, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρέχουν εγγυήσεις στα ομόλογα που εκδίδουν οι εγχώριες τράπεζες τους. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα ομόλογα αυτά ως ενέχυρο προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εγγυήσεις αυτές ανανεώνονται ανά εξάμηνο και ισχύουν για τους επόμενους έξι μήνες. Στην Ελλάδα, αυτό εφαρμόζεται με τον Νόμο 3723 του 2008.

Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια απόφαση ρουτίνας, όπως συμβαίνει ανά εξάμηνο από το 2008. Το αν τα ομόλογα αυτά τελικά γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ή όχι, αποτελεί ανεξάρτητη απόφαση της ΕΚΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μην τα κάνει αποδεκτά μετά τις 28/2/2015 δεν έχει αλλάξει και συνδέεται απόλυτα με την τήρηση προγράμματος που ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα ακυρώσει στις 25/1/15

Είναι φανερό, για μια ακόμη φορά, πως καταφεύγουν στο ψέμα για να καλύψουν ένα άλλο ψέμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του χθες ανέφερε πως: «Η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ. Η πραγματικότητα καταρρίπτει την μυθολογία του φόβου που καλλιεργεί η απερχόμενη κυβέρνηση των Μνημονίων και της υποταγής.

Ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται από την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ. Δίνεται εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες, μεταθέτοντας για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δις των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο.

Παράλληλα η υποχώρηση του επιτοκίου των 3ετων και 10ετων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, καταρρίπτει την κινδυνολογία του grexit.
Τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόβου καταρρέουν».

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόλογα

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση και απάντησε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τις βραχυχρόνιες δανειακές ανάγκες της χώρας -τα ομόλογα που λήγουν Μάρτιο και Απρίλιο-, αλλά και για τις καταθέσεις και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Μάλιστα η Κουμουνδούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπέκουλα και τόνισε πως ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δισ.ευρώ.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι:

-Ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δις. Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοση τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και η αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της.

-Κακώς το Υπ. Οικ. επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις πριν λίγες μέρες η ΤτΕ διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει. Τα όσα λέγονται για τις ελληνικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Ο Σύριζα με το πρόγραμμα του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

-Το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται ήδη και σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου.

-Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στο κλείσιμο των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών που υπάρχουν στο αποτυχημένο μνημονιακό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε μόνο στην κάλυψη των ομολόγων που λήγουν το πρώτο τρίμηνο και είναι αξίας μικρότερης από 5 δις.

Για τα άλλα κενά δεν μπορεί να απαντήσει ούτε το Υπ. Οικ., ούτε κανένας άλλος. Για αυτό και η απερχόμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές. Γιατί στο αδιέξοδο στο οποίο φτάσαμε υπάρχουν δύο λύσεις.

Η πρώτη λύση είναι να κλείσουν τα κενά με νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέα δάνεια.

Η δεύτερη λύση είναι να γίνει μια νέα διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας κοινά επωφελούς λύσης με τους δανειστές που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο και θα δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ανάκαμψη της οικονομίας.