Να ξεκαθαρίσει ότι και και με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώνονται κανονικά οι φόροι και να κάνει μια ρεαλιστική στροφή, επιχείρησε χθες μέσω twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που παλαιότερα δήλωσε ότι δεν πληρώνει το χαράτσι, άλλαξε την τακτική του βλέποντας τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο να είναι αυτός πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικτυακή του συνέντευξη τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, κατά της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και υπέρ της πληρωμής φόρων.

Ειδικότερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο φορολογικό σύστημα και υποσχέθηκε διεύρυνση φορολογικής βάσης και σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Στο ζήτημα της φορολογίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε λάθος την αίσθηση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα πληρώνει κανείς φόρους. «Θα πληρώνουν όλοι, αλλά περισσότερα οι έχοντες και οι κατέχοντες», είπε, προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να στηριχθούν κράτος και απαραίτητες κοινωνικές δομές. Παράλληλα υποστήριξε πως το θέμα είναι να σταματήσει το «πάρτι».

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε στην αναδιανομή του πλούτου να υπάρχει αναλογική φορολόγηση αλλά το ”δεν πληρώνω φόρους” είναι μια λογική που δεν βοηθάει το κράτος να σταθεί στα πόδια του. Αν δεν πληρώνουμε τους φόρους δεν μπορούν να σταθούν αυτές οι κοινωνικές δομές» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τον ΦΠΑ, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί, πλην όμως θα μειωθεί στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», συνέχισε, θυμίζοντας τις δύο σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που καταψηφίστηκαν.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, ενώ χαρακτήρισε τον Ραχόι εξίσου χαμένο με τον Σαμαρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης προβλέπεται ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη δόση να μην μπορεί να ξεπεράσει το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη, ενώ υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά να διευρύνει τη φορολογική βάση, έτσι ώστε να φορολογείται ο πλούτος, με ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως η τιμωρία των υπευθύνων είναι σημαντική, όμως επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσει το «πάρτι των εργολάβων» και εξήγγειλε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται στην ευθύνη του πρωθυπουργού, ενώ τόνισε πως θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το πώς έφτασε η χώρα στο μνημόνιο, χωρίς ρεβανσισμούς, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Κουμουνδούρου, η ζωντανή και ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση των χρηστών του twitter με τον Αλέξη Τσίπρα στο #asktsipras έγινε πρώτο «trending topic» στην Ελλάδα πριν ακόμα ξεκινήσει και τρίτο παγκοσμίως, με περίπου 32.000 tweets.

Ερωτηθείς πάντως για το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, περιορίστηκε να μιλήσει για ένα ‘πολύ ευαίσθητο θέμα’, αποφεύγοντας να το ανοίξει, ενώ για τις επικρίσεις που δέχθηκε με αφορμή την αφίσα της διαδικτυακής συζήτησης για προσβολή των ιερών συμβόλων, υποστήριξε πως «δεν είμαστε και στον Μεσαίωνα»…

Έκπληξη προκάλεσε η απάντησή του ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω μείωσης των αμυντικών δαπανών της χώρας, καθώς θα πρέπει να διατηρηθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

Για τις σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία υποστήριξε πως πρέπει να εξορθολογιστούν, ώστε να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, και σημείωσε πως αυτό θα ωφελήσει και την Εκκλησία, αλλά και την Πολιτεία.

Όσον αφορά στην αστυνομία, τάχθηκε υπέρ της συνολικής μεταρρύθμισής της ώστε να εκδημοκρατιστεί και να ανταποκρίνεται στον ρόλο της που είναι η πάταξη της εγκληματικότητας.

Παρατήρησε πάντως ότι «θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, όχι αστυνομοκρατία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόθεση του κόμματός του δεν είναι ο αφοπλισμός της αστυνομίας, αλλά εκείνων που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές.

Τέλος, σε ερώτηση για τις φυλακές τύπου Γ, υποστήριξε πως ο σχετικός νόμος είναι αντισυνταγματικός και εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε αυτόν, ενώ έκανε λόγο για “άθλια κατάσταση” γενικά στις φυλακές της χώρας, εξαγγέλλοντας συνολικές παρεμβάσεις.