Με την προεδρική εκλογή να οδεύει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αδιέξοδο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να θεωρείται στην Κουμουνδούρου δεδομένη, η συζήτηση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει ανοίξει και όπως διαφάνηκε και από την παρέμβαση Βουδούρη-Παραστατίδη αναμένεται να προκαλέσει ουκ ολίγες εσωκομματικές τριβές.

Η διαβούλευση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων αποτελεί σε εσωκομματικό επίπεδο τον τελευταίο μεγάλο σκόπελο που καλείται να ξεπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς κορυφώνεται η στρατηγική των ανοιγμάτων που μέχρι στιγμής έχει πυροδοτήσει σκόρπια «άσφαιρα» σε εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Η παρέμβαση των Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη, οι οποίοι άφησαν αιχμές για χρηματισμό για τους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού, με τον ευρωβουλευτή μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο να καλεί το κόμμα να μην τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του, εξαπολύοντας μύδρους και κάνοντας λόγο για βουλευτές που «επιδιώκουν ως καριέρα το βουλευτιλίκι».

Οι δύο βουλευτές, που αποτελεί κοινό μυστικό ότι θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να ανασκευάσουν, ωστόσο η ζημιά είχε γίνει με ανθρώπους από το περιβάλλον του να εισηγούνται τον αποκλεισμό τους από τα ψηφοδέλτια. Πλέον, το μέλλον των δύο ανεξάρτητων βουλευτών κρίνεται αβέβαιο με τον Αλέξη Τσίπρα σύμωνα με όλες τις πληροφορίες να θέλει να αφήσει τη μπόρα από τις δηλώσεις τους να καταλαγιάσει και να αποφασιστεί εν καιρώ – όσος μένει – τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως, οι κκ. Βουδούρης και Παραστατίδης ουσιαστικά άνοιξαν τον κουτί της Πανδώρας σε μία υπόθεση που εδώ και καιρό υφίσταται και μέχρι στιγμής προκαλούσε μικρές εσωκομματικές τριβές. Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στη στρατηγική των ανοιγμάτων και των ευρύτερων συμμαχιών που έχει υιοθετήσει η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Ενδεικτική είναι η τελευταία παρέμβαση της Σόφης Παπαδογιάννη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία κατέθεσε τροπολογία για εκλογές στις κατά τόπους εκλογικές περιφέρειες από μέλη των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιοι θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια. Μπορεί η τροπολογία να καταψηφίστηκε, ωστόσο το σκεπτικό της ήταν ουσιαστικά να αποκλειστούν πολιτικά πρόσωπα εκτός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για την συσπείρωση γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική των συμπράξεων είναι σαφείς και όπως σημειώνεται από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αλλάξουν, καθώς εκεί έχει βασιστεί όλη η στρατηγική για την κυβερνησιμότητα μετά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας φτάσει ένα βήμα πριν την ανάληψη της εξουσίας, καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό των εσωκομματικών διαφωνιών που βρίσκουν βαλβίδα αποσυμπίεσης στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Κύκλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι τυχόν εικόνα εσωστρέφειας εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ενώ η Αριστερά για πρώτη φορά βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξουσία, μπορεί να αποβεί μοιραία και να αποτυπωθεί στα ποσοστά μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις αλλά και οι αντιδράσεις από τους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας και –λιγότερο – της κίνησης των 53 αναμένεται να αποτυπωθούν ανάγλυφα στις 27 και 28 Δεκεμβρίου που θα λάβει χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.