Ως «υπό πολιορκία πρωθυπουργός» χαρακτηρίζεται από τους Financial Times ο Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο με τον τίτλο «Ο Σαμαράς ανακατεύει την τράπουλα». Περιγράφοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι Financial Times εστιάζουν στο διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά και επισημαίνουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε την Κυριακή πρόταση συναίνεσης της τελευταίας στιγμής προκειμένου να πείσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν την κυβερνητική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά έρχεται τη στιγμή που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη.

Αναλύοντας το περιεχόμενο του διαγγέλματος Σαμαρά αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι FT εκτιμούν ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θέλει να διαπραγματευτεί μια σημαντική διαγραφή του χρέους.

Μόνο με μια επιτυχή εκλογή Προέδρου θα αποκατασταθεί η σταθερότητα, δίνοντας στην Ελλάδα την δυνατότητα να λήξει το μνημόνιο και να διαπραγματευθεί η χώρα μια πιστωτική γραμμή με τους διεθνείς δανειστές με λιγότερο δυσμενείς όρους, είπε ο κ. Σαμαράς, αναφέρουν οι FT.

Σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να αποδεχθεί ένα κύριο αίτημα των ανεξάρτητων μετριοπαθών αριστερών και να ορίσει ημερομηνία για την διεξαγωγή γενικών εκλογών εντός του 2015, μολονότι η θητεία του λήγει στα μέσα του 2016.

Αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές και το κεντροαριστερό κόμμα Ποτάμι καλωσόρισαν την κίνηση του πρωθυπουργού, αλλά χωρίς την σημαντική στήριξη από το μετριοπαθές κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα λείπουν ακόμη αρκετές ψήφοι για τις 180 που χρειάζεται ο κ. Δήμας για να εκλεγεί.

Ένας αναλυτής δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από την υπόθεση (Χαϊκάλη-Αποστολόπουλου), είναι σίγουρα μια σκιά στην εκλογική διαδικασία, και λογικά αποθάρρυνε κάποιους ανεξάρτητους από το να υποστηρίξουν τον κ. Δήμα».