Μέχρι την ύστατη στιγμή, στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι πιέσεις για να καμφθούν οι αντιστάσεις βουλευτών για την υπερψήφιση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Με πιθανότητα μικρών αποκλίσεων, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας έχει αρχίσει να διαφαίνεται, την ώρα που όλες οι πληροφορίες και από τα δύο στρατόπεδα συγκλίνουν στο ότι όλο το «παιχνίδι» θα γίνει στην Τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει κατεβάσει τον πήχη με ταβάνι τους 170 βουλευτές να στηρίζουν την επιλογή Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία. Έχοντας στο «τσεπάκι» τους 155 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυβέρνηση εκτιμά με αιχμή του δόρατος των επιχειρημάτων της την κρισιμότατη κατάσταση στην οικονομία ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 165 θετικές ψήφους.

Την ίδια ώρα στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, στην Κουμουνδούρου άπαντες προσδοκούν σε ένα ηχηρό «όχι» ώστε να θορυβηθούν οι επαμφοτερίζοντες από την δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Το χαμένο κομμάτι του παζλ

Αυτή τη στιγμή οι συσχετισμοί που καταγράφονται μεταξύ των βουλευτών των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου έχει ως εξής:

«Ναι» – 155 βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Όχι» – 99 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Σε περίπτωση που κανένας εκ των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν διαφοροποιηθεί, ο αριθμός των βουλευτών που συγκεντρώνονται κατά της υποψηφιότητας Δήμα ανέρχεται στους 121.

Οι «πολύφερτες νύφες» των ανεξαρτήτων

«Παρών» – 11 βουλευτές: οι Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, θεοδώρα Τζάκρη, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή και Πάρις Μουτσινάς. Τέλος σήμερα ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών».

«Μάλλον παρών» – 2 βουλευτες: οι Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος.

«Ναι» – 5 βουλευτές: οι Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Νταβρής.

«Μάλλον ναι» – 4 βουλευτές: οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, και Στάθης Μπούκουρας.

«Ίσως» – 3 βουλευτές: οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος και Κατερίνα Μάρκου.
Στην κατηγορία του «μάλλον ναι» μπορούν να συμπεριληφθούν βάσει τη δεδομένη στιγμή και οι Παύλος Χαϊκάλης, Μαρία Κόλια Τσαρουχά και Έλενα Κουντουρα, από τους ΑΝΕΛ, αλλά και οι Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Εάν αυτά τα νούμερα επαληθευτούν, οι βουλευτές των κομμάτων ακολουθήσουν τη γραμμή και οι αναποφάσιστοι ψηφίσουν όπως αναμένεται, τότε φαίνεται να συγκεντρώνονται από 164 έως 167 θετικές ψήφοι.