Έχοντας περάσει ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους επαμφοτερίζοντες βουλευτές και με την εξέλιξη της ψηφοφορίας για τον Προϋπολογισμό να αποβαίνει εντός των προβλέψεων της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία για την «μητέρα των μαχών», την προεδρική εκλογή, την οποία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει νωρίτερα από το Μάρτιο, τοποθετώντας την στα μέσα Ιανουαρίου.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείτο δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα εμπόδια, αποκλείοντας διαρροές, καθώς εκτιμούσαν ότι οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές δεν θα ανοίξουν ακόμα τα χαρτιά τους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο η ικανοποίηση στις τάξεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έκδηλη, κυρίως για τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και από την οποία στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αποκόμισαν σημαντικά οφέλη, πλήττοντας την κυβέρνηση ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Σε συνέχεια των πιέσεων που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεξαμενή των ανεξάρτητων – και όχι μόνο – βουλευτών που εμφανίζονται «επιρρεπείς», ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να συνδέσει την ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό με την προεδρική εκλογή, φέρνοντάς τους προ των ευθυνών τους. Με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ένας βουλευτής να καταψηφίζει από τη μία το κορυφαίο γεγονός για μία κυβέρνηση που είναι ο προϋπολογισμός, επιδιώκοντας ουσιαστικά την πτώση της και από την άλλη να υπερψηφίσει μετά από τόσο μικρό χρονικό διάστημα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίνοντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης στην ίδια κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει το βασικό επιχείρημα του κυβερνητικού συνασπισμού και να καταστήσει υπόλογους ενώπιον του λαού όσους ετοιμάζονται για τη συγκεκριμένη κυβίστηση.

Παράλληλα, στα θετικά της χθεσινής σύγκρουσης στο ΣΥΡΙΖΑ προσμετρούν και το συσχετισμό ισορροπιών που διαμορφώθηκε, καθώς όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου «για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν έδειξε να έχει τη δυναμική για να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές». Εκεί ακριβώς εδράζεται και η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος της Βουλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα από το τέλος. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στη λαϊκή ετυμηγορία, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Τέλος, από την Κουμουνδούρου έχοντας μπει στην τελική ευθεία για την εκλογή του Προέδρου, αναμένεται να ανεβάσουν έτι περαιτέρω το πολιτικό θερμόμετρο το προεσεχές διάστημα.