Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το πώς θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, επέλεξαν -σχεδόν στο σύνολό τους- να τοποθετηθούν επί της επικείμενης προεδρικής εκλογής, ανοίγοντας τα χαρτιά τους.

Σαφή θέση ως προς το τι θα πράξει έλαβε η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, η οποία άλλωστε υπεψήφισε και τον προϋπολογισμό. Η κ. Μάρκου ανέφερε κατά την ομιλία της ότι: «πάμε να κάνουμε εκλογές κουρελιάζοντας το πνεύμα του Συντάγματος το οποίο και επικαλούμαστε, αποδεικνύοντας ότι το μόνο που σκεφτόμαστε είναι εξουσία με κάθε κόστος. Δεν υπάρχει χώρος όμως για πολιτικές υπεκφυγές». Θετική κατά την ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο αναμένεται να είναι και η στάση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο Δημοκρατίας άφησαν οι βουλευτές Κώστας Γιοβαννόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος και Πάρις Μουτσινάς.

Ο κ. Γιοβανόπουλος διερωτήθηκε: «πόσο ακόμα θα με βρίζετε επειδή μπορεί να είμαι ένας πιθανόν ψηφοφόρος του Προέδρου της Δημοκρατίας;» και πρόσθεσε: «ανεβάστε την ποιότητα των επιχειρημάτων σας. Δεν μπορούμε να ξορκίζουμε τα φαντάσματα. Είναι επιχείρημα να χαρακτηρίζομαι αποστάτης αν τολμήσω να ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Μην με βάζετε σε αυτή τη μυλόπετρα».

Ο Βασίλης Καπερνάρος από την πλευρά του εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι αποκαλεί τους βουελυτές αποστάτες, δηλαδή, στασιαστές και εγκληματικές. «Με ποιο δικαίωμα προσβάλλετε και σπιλώνετε υπολήψεις;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «μήπως είστε αποστάτες εσείς που αναφέρεστε με αυτό τον όρο; Πώς μπορείτε να μιλάτε εσείς για αποστασία που ο αρχηγός σας συναντήθηκε με τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές; Τι συζήτησε, για την αστρολογία;».

Ο Πάρις Μουτσινάς εμφανίστηκε επίσης θετικός στο ενδεχόμενος εκλογής Πρέδρου από την παρούσα Βουλή, εκφράζοντας την άποψη πως: «πρέπει να οδηγηθούμε σε μια εθνική συνεννόηση για να στείλουμε μήνυμα αξιοπιστίας προς το εξωτερικό. Η εθνική συνεννόηση είναι προ των πυλών αρκεί όλα τα κόμματα να καθίσουν σ ένα τραπέζι και να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια».

Στους θετικά προσκείμενους πρέπει να προστεθούν και τους οκτώ της ΔΗΜΑΡ και της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρας, Χρ. Αηδόνης, Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος και Γρ. Ψαριανός, οι οποίοι ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα εκλογή προέδρου από την παρούσα βουλή, την ολοκλήρωση της πρώτης φάση της συνταγματικής αναθεώρησης και τον ορισμό εθνικών εκλογών μέσα στο 2015.

Να σημειωθεί πως ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος συνυπέγραψε την πρόταση των οκτώ, ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας πως στην προεδρική εκλογή θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα με το οποίο εξελέγη βουλευτής. Αρνητικά κατά την προεδρική εκλογή τα ταχθεί και ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος αναρωτήθηκε χθες από το βήμα της Βουλής: “γιατί να παρατείνουμε μία προεκλογική περίοδο με την αβεβαιότητα με τους εταίρους και την διαπραγμάτευση; Γιατί να κάνουμε μία υπόθεση που εξαρχής έχει απορριφθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ζητήσει εκλογές;”.