«Η τρόικα έτσι όπως την γνωρίζουμε δεν πρόκειται να συνεχίσει μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2014 διότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει. Από τη στιγμή που θα υπάρξει και μία απεμπλοκή του ΔΝΤ, η χώρα δηλαδή η ίδια θα πει ότι δεν θέλει να πάρει τα υπόλοιπα χρήματα που υπάρχουν στο τραπέζι, εκ των πραγμάτων αντιλαμβάνεστε ότι το μνημόνιο όπως το γνωρίζουμε τελειώνει», σημείωσε την Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως πρόσθεσε, μιλώντας στον Real FM, το μνημόνιο «θα το ακολουθήσει μία, να την πούμε, εταιρική σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη η οποία θα συνοδεύεται από μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης στην οποία η ίδια η χώρα θα θέσει με δικιά της πρωτοβουλία εκείνες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ούτως ή αλλιώς θα έπρεπε να κάναμε».

Στο ερώτημα αν θα έχουμε την επιτήρηση που έχουν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης ή μια αυξημένη επιτήρηση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα σας το πω ανάποδα. Αν δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά είναι απαραίτητες και να πείσουμε τους Ελληνες πολίτες ότι αυτές είναι απαραίτητες είτε έχουμε αυξημένη επιτήρηση είτε δεν έχουμε ζημια στον εαυτό μας κάνουμε. Αυτό για το οποίο τουλάχιστον εγώ αγωνίζομαι στο δικό μου υπουργείο είναι να θέσω ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που ούτως ή αλλιώς ασχέτως μνημονίου η χώρα πρέπει να υλοποιήσει. Και το ίδιο νομίζω ότι πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Αρα εμένα το να έχω και κάποιον ο οποίος ελέγχει αυτά τα οποία εγώ ο ίδιος έσω δεσμευτεί ότι θέλω να κάνω δεν μου δημιουργεί και κάποιο ιδιαίτερο άγχος. Αλλά, σας διαβεβαιώνω ότι η επιτήρηση δεν πρόκειται να είναι ίδια με αυτή την ασφυκτική επιτήρηση την τριμηνιαία που ερχόντουσαν οι ξένοι ελεγκτές και ελέγχαν 100άδες δράσεις, πολλές ήσσονος σημασίας. Τέτοια επιτήρηση δεν πρόκειται να υπάρξει».

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός επέρριψε επίσης ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί την προεδρική εκλογή για να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

«Για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει κανείς να αναζητήσει την αιτία της μεγάλης νευρικότητας η οποία παρατηρήθηκε τελευταία στις αγορές. Σίγουρα έπαιξε και ρόλο όλη αυτή η συζήτηση για την ενδεχόμενη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο χωρίς κάποια προληπτική γραμμή στήριξης. Αλλά από τη στιγμή που το ζήτημα αυτό αποσαφηνίστηκε και η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα ότι θα αναζητήσει μία προληπτική γραμμή στήριξης και ότι χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο και βλέπετε ότι τα επιτόκια αντί να πέφτουν ανεβαίνουν, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ένσταση και επιφύλαξη όσων έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που μπορέσει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές ή σε περίπτωση που κερδίσει αυτές τις εκλογές», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτή τη νευρικότητα και την αβεβαιότητα δεν τη συντηρούμε εμείς. Οταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να εξασφαλίζει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας χρησιμοποιεί την προεδρική εκλογή ως μοχλό για να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, τι περιμένετε ότι θα κάνουν οι επενδυτές. Θα αγκαλιάσουν μία τέτοια προοπτική, όταν όλοι αναγνωρίζουν ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το ζητούμενο ειδικά σε μία εποχή που κάπως η οικονομία αρχίζει να ισορροπεί; Για μπείτε εσείς στα παπούτσια των ξένων επενδυτών, τι θα έπρεπε να κάνουν να είναι ευχαριστημένοι;», πρόσθεσε.