Σε μακρά εκλογική περίοδο μπαίνει πλέον η χώρα, μετά και τις χθεσινές συναντήσεις Σαμαρά – Τσίπρα με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, οι οποίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνώριζαν. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή ημέρα μετατράπηκε σε ρόλο… πολεμικού διαπραγματευτή, ο οποίος εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ζητούσε τη μίνιμουμ συναίνεση για τα μείζονα θέματα της οικονομίας που παραμένουν ανοιχτά.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στην πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι δηλαδή δεν τίθεται θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επικαλούμενος για μία ακόμα φορά το «υψηλό αίσθημα ευθύνης» των ελλήνων βουλευτών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι με το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει χάσμα σε κομβικά ζητήματα κεντρικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η οποιαδήποτε σύμπραξη. «Δεν είναι δυνατόν σε αυτές τις οικονομικές συγκυρίες και ενώ η χώρα παλεύει μετά από πέντε χρόνια να επανέλθει στην κανονικότητα, να πούμε ναι σε πρόωρες εκλογές και να τα τινάξουμε όλα στον αέρα» σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Έτσι ο πρωθυπουργός επέστρεψε το «μπαλάκι» που του είχε πετάξει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, αποδεχόμενος την εκλογή Προέδρου με ευρύτατη συναίνεση, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει άμεσα σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τον καθορισμό της ημέρας που θα ανοίξουν οι κάλπες.

Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει συνολικά το μέλλον της χώρας και της οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει από μία κυβέρνηση που δεν έχει νωπή λαϊκή εντολή, πόσο μάλλον που έχει απολέσει το λαϊκό έρεισμα. Παράλληλα, έχοντας πλέον καταθέσει από τη ΔΕΘ και εντεύθεν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει πλήρες και κοστολογημένο, ώς «μοναδική διέξοδο από την κρίση, τόσο οικονομική όσο και ανθρωπιστική», στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το μομέντουμ και το σημαντικό προβάδισμα που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο από την Κουμουνδούρου επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η πολιτική δύναμη που διαμορφώνει πλέον την πολιτική ατζέντα με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει.

Παράλληλα με την πρόταση που έκανε η Κουμουνδούρου για συναίνεση στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής – με τον ανυπέρβλητο βέβαια αστερίσκο των πρόωρων εκλογών, επιχειρήθηκε να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας και σύμπλευσης προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου ενόψει των επερχόμενων εκλογών.