Τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να οριστεί μια ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών πριν από την εκλογή για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και «πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης στο πλαίσιο του ίδιου συμβουλίου να διερευνηθεί η δυνατότητα «να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή».

Αυτές οι δύο κινήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν ένα μήνυμα μέσα κι έξω από τη χώρα ότι μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν διαφορετικά σχέδια για τη χώρα, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να συνεννοούνται.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, «ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση ισχυρή, με ισχυρή λαϊκή εντολή, πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης. Αυτό προϋποθέτει τη δυνατότητα ο λαός να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες επιλογές».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιλογή του πρωθυπουργού «να οδηγήσει σε παρατεταμένη και νοσηρή περίοδο έντασης μέχρι τον Μάρτιο», ενώ «δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Μίλησε επίσης για μια «επιλογή αποσταθεροποίησης» του Αντώνη Σαμαρά.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία. Αυτός ο λόγος που πήραμε πρωτοβουλία να επισκεφτούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση», συμπλήρωσε.