Το πρώτο Σαββατοκύριακο της ελευθερίας μας διανύουμε και ήδη οι πολίτες κερδίζουν πίσω τη ζωή τους, καθώς κινούνται πλέον απρόσκοπτα σε όλη την Ελλάδα με μοναδική υποχρέωση την επιστροφή στο σπίτι τους μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, καθώς ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η κατάργηση των sms και των ραντεβού αύξησε σημαντικά την κίνηση στην αγορά, ενώ μπαρ, καφέ, εστιατόρια και οργανωμένες πλαζ γέμισαν με πελάτες και το μόνο παράταιρο είναι η έλλειψη μουσικής, αφού ακόμα και οι μάσκες και οι αποστάσεις έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό καθημερινή συνήθεια.

Ο τουρισμός έκανε επανεκκίνηση, ωστόσο για τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς ο Μάιος θεωρείται μήνας – «προθέρμανσης», ενώ από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εκτιμάται ότι θα κριθεί ο Ιούνιος, μήνας κατά τον οποίο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας, καθώς μέχρι στιγμής έχει ανοίξει μόνο το 15% περίπου των ξενοδοχειακών μονάδων.

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ξορκίζουν το σενάριο της επιδείνωσης και απότομης έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού και για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από τους πολίτες – τουρίστες.

Παράλληλα, για να μειωθεί το κόστος των τεστ που βαραίνει τους τουρίστες για να έρθουν στη χώρα μας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται την εξομοίωση των rapid test με τον μοριακό έλεγχο. Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση την τουριστική ζήτηση, δεδομένου του υψηλού κόστους των PCR test, τα οποία προτιμώνται από τις κυβερνήσεις ως τρόπος ελέγχου της νόσου COVID-19.

Πώς πραγματοποιούνται τα ταξίδια στα νησιά

Με κανόνες γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι μεταβαίνουν στα νησιά πρέπει να διαθέτουν:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
  • είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Ανοιχτά σήμερα καταστήματα, mall και σούπερ μάρκετ

Με ανεβασμένα τα ρολά θα λειτουργήσουν τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σήμερα και την προσεχή Κυριακή σύμφωνα με σχετική απόφαση της κυβέρνησης. Οι πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα σούπερ μάρκετ, για να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού σήμερα λειτουργούν:

  • καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία)
  • φαρμακεία
  • βενζινάδικα
  • καθαριστήρια
  • pet shop
  • καταστήματα καπνικών και ατμιστικών προϊόντων.

Το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 07.00 έως τις 22:30.

Εξαίρεση αποτελεί η παράδοση delivery που ισχύει έως τη 1 το πρωί, καθώς επίσης τα φαρμακεία και τα πρατήρια που λειτουργούν με βάση τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις. Για τα λιανεμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων (mall), των εκπτωτικών χωριών, των καταστημάτων εντός καταστήματος, τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και τα κομμωτήρια, επίσης επιτρέπεται η λειτουργία τους αυτές τις δύο Κυριακές.

Ανοίγουν αύριο παιδικοί- βρεφονηπιακοί σταθμοί

Επαναλειτουργούν από την ερχόμενη αύριο 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε όλες τις περιοχές της χώρας, με αυστηρά πρωτόκολλα για τους εκπαιδευτικούς αλλά όχι και για τους μαθητές. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) την εβδομάδα, καθώς και να φορούν συνεχώς τη μάσκα τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους μαθητές των άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων που θα υποβάλλονται σε self test -μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στην διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Σημειώνεται επίσης πως τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Θερινά σινεμά

Στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά, με:

  • Κενή θέση ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%.
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος.
  • Μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή.
  • Υποχρεωτική ταξιθεσία και
  • Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Συναυλίες και παραστάσεις

Την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.