Μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες η άρση ασυλίας του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το σχέδιο έκθεσής το οποίο συνιστά την άρση της ασυλίας του Λαγού με 22 ψήφους υπέρ και 2 ψήφους κατά όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η υπόθεση αφορά την καταδίκη του για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Για τη δεύτερη υπόθεση, της προσβολής συμβόλου, η εισήγηση είναι αρνητική.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, η όλη καθυστέρηση έχει να κάνει με το γεγονός πως υπήρξε καθυστερημένη λήψη από το ΕΚ του επίσημου αιτήματος από την κυβέρνηση, τονίζοντας μάλιστα πως το αίτημα συνοδεύτηκε με αποστολή δικογραφίας «2.000 σελίδων στα ελληνικά», οι οποίες και έπρεπε να μεταφραστούν, προκαλώντας νέες πρόσθετες καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Να θυμίσουμε ότι στις 7 Οκτωβρίου του 2020 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε την οργάνωση Χρυσή Αυγή μαζί με τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος είχε διαφύγει στις Βρυξέλλες για να αποφύγει την σύλληψη.