Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης για την εξαγγελία επιδότησης στις επιχειρήσεις και εργαζόμενους του λιανεμπορίου σε περιοχές με αυστηρό «lockdown» την περίοδο των εορτών.

Η κυβέρνηση είπε «δείχνει αντανακλαστικά και ευαισθησία» σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση των 3.000 ευρώ και 1.000 ο κάθε εργαζόμενός της, θα είναι του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, της Μάνδρας, του Δήμου Καλυμνίων, της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης και Θεσπιών.

Σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας και τις επικρίσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι σήμερα ακούμε μια κριτική σαν να μην κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια. Το μόνο που εσείς κάνετε είπε ήταν «βαφτίσια» όπου «τα ΤΕΙ Δυτικής Αθήνας τα ονομάσατε σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας, δηλαδή μια αλλαγή ταμπέλας και τίποτα άλλο».

Επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βλέπει τα πάντα ως «μαύρα και γκρίζα». Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε πως ο ΠΟΥ και ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ταχύτητα εμβολιασμού. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσεως όσον αφορά τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Για το Ταμείο Ανάκαμψης οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ευρώπης λένε ότι η Ελλάδα στο καλάθι του Ταμείου Ανάκαμψης έχει τις πιο σοβαρές και ορθολογικές προτάσεις σε όλη την Ευρώπη».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε πως η επερώτηση αυτή θέλει να εκφράζει την αγωνία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας που ανέκαθεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες από την πανδημία, τις ολιγωρίες και τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης συνεχώς επιδεινώνονται. Υπογράμμισε ότι το Αττικό Νοσοκομείο, όπου λένε οι ίδιοι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι ότι αυτή τη στιγμή είναι στο «κόκκινο», με ράντζα. και η κόπωση γιατρών και προσωπικού είναι τεράστια. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να κάνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ για να προχωρήσει στην στήριξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Πρέπει να γίνονται συστηματικά τεστ, όχι εθελοντικά ειδικά εκεί που υπάρχουν συγκεντρώσεις πληθυσμού, στους χώρους εργασίας. Σχετικά με τους εμβολιασμούς η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως εμείς στηρίζουμε φυσικά το πρόγραμμα, κάνατε, όμως, ένα πολύ μεγάλο λάθος, ότι καλλιεργήσατε τον εφησυχασμό για τα εμβόλια, προκειμένου να μην παρθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Σχετικά με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να έχουμε εξαίρεση του 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή. Ανέφερε πως από την ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας αποκλείονται 50.000 επιχειρήσεις κατεξοχήν μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρατήρησε, χορήγησε όλους τους προηγούμενους μήνες συγκεκριμένα ποσά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συνολικά προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε πως «η Δυτική Αθήνα δεν είναι πια η πίσω αυλή του λεκανοπεδίου» ,έχουν γίνει πολλά έργα πνοής όπως το Αττικό Νοσοκομείο που είναι έργο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως σήμερα αυτό το πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχει πολλά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και η κυβέρνηση οφείλει να τα δει και να το κάνει το νούμερο ένα νοσοκομείο της Ελλάδας, όχι απλώς της Δυτικής Αθήνας. Σχετικά με τα σχολεία της περιοχής ανέφερε πως από τον σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019 υπήρξαν πολύ σοβαρές ζημιές και ιδιαίτερα του Αιγάλεω και δεν έχετε κάνει τίποτα. Το κυριότερο πρόβλημα της Δυτικής Αθήνας είπε είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής, μία ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον, για την κοινωνία. Υπογράμμισε πως μείζον θέμα είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων. Η επέκταση του Μετρό και πέρα του Ίλιον. «Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε πως στην Δυτική Αθήνα ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι και λαϊκά στρώματα με μόνιμη τη δυσωδία στα σπίτια τους, με ποσοστό καρκίνων στο 30%, σε σχέση με τον μέσο όρο, με τον εφιάλτη της ανεργίας, την εξάπλωση της φτώχειας, με καταστροφή των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, με εργασιακές συνθήκες μεσαιωνικές. Η διασπορά της πανδημίας στην περιοχή, είπε οφείλεται στο ότι σε χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, όπου δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο. Το Νοσοκομείο «Αττικόν» που είναι το μόνο που εξυπηρετεί τον λαό της Δυτικής Αθήνας, έχει φτάσει στα όριά του με ελλείψεις προσωπικού, με ράντζα. Ζήτησε να ανοίξει το Νοσοκομείο Λοιμωδών. Στα Κέντρα Υγείας, ανέφερε, πως η κατάσταση της λειτουργίας τους επιδεινώνεται. Στον τομέα της Παιδείας υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε προσωπικό καθαριότητας. Η κατάσταση στα ειδικά σχολεία, όπως αυτά στο Αιγάλεω, είναι επίσης τραγική, ενώ ανεργία στην περιοχή τσακίζει και πρόσθεσε «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί. Πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει άμεσα σε λύσεις στη Δυτική Αθήνα».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου ανέφερε πως οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας ολοένα και περισσότερο βυθίζονται στην ανέχεια, στην ανεργία, στην ελλιπή περίθαλψη, στην άνιση παροχή εκπαίδευσης, τομείς που έχουν επιπλέον επιβαρυνθεί με την εξάπλωση και τη μη αποτελεσματική έως τώρα διαχείριση της πανδημίας, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις πολυμελών οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο και φτωχοί ανασφάλιστοι σε αρκετούς δήμους της. Η Δυτική Αθήνα είπε πάσχει από δομές, στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η απόδοση της Προβλήτας 4 στον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων και όχι στον Δήμο Χαϊδαρίου, είπε, πως δείχνει ότι δεν έχετε τέτοιες προθέσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Οι συγκοινωνίες είναι ένα άλλο πολύπαθο πεδίο για όλη την περιοχή. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ανέφερε πως δεν έχει ούτε ένα ασθενοφόρο. Το Νοσοκομείο «Λοιμωδών» με κατάλληλες υποδομές για να αντιμετωπίσει τέτοια λοιμώδη περιστατικά, υπολειτουργεί. Η Δυτική Αθήνα, τόνισε, υφίσταται περαιτέρω υποβάθμιση όμως όλα τα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί με ένα σωστό σχεδιασμό και με μια ουσιαστική διαχείριση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης σημείωσε ότι η κατάσταση στο «Αττικό» είναι τραγική. Ράντζα, κορεσμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων έχει γίνει πλέον νοσοκομείο covid. Μολύνονται από τον ιό και κλείνουν ολόκληρα τμήματα του νοσοκομείου. Οι ελάχιστες προσλήψεις που κάνετε είναι κατά κύριο λόγο οι διάφορες προκηρύξεις που είχαν γίνει στο παρελθόν και δεν είχαν καλυφθεί όλες οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί και δεν είναι από καινούργια κονδύλια. Στο Πάρκο Τρίτση συνεχίζει η πλήρης αδράνεια και δεν έχει γίνει τίποτα. Ζήτησε να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Την παραχώρηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Μπλοκ 15 στο δήμο Χαϊδαρίου. Ανέφερε πως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει δεσμευτεί για το χρόνο υλοποίησης της Γραμμής 7 του Μετρό, ούτε και γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί εξπρές λεωφορειακές γραμμές. Σχετικά με το Ποικίλο είπε ότι πρέπει να γίνει το Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο μας.