Με την απειλή ενός γενικευμένου lockdown να παραμένει ενεργή, η κυβέρνηση καλεί του πολίτες να τηρήσουν στο ακέραιο τα νέα μέτρα, τη στιγμή που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς ο αυξανόμενος αριθμός των μεταλλάξεων του κορονοϊού στη χώρα μας και η υψηλή μεταδοτικότητά τους σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών και την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το στοίχημα είναι να ελεγχθεί η πανδημία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν μειωθεί η κινητικότητα, αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού και τηρηθούν από τους πολίτες τα βασικά μέτρα προστασίας.

Στόχος είναι να μην μπει ξανά λουκέτο στην εκπαίδευση και το λιανεμπόριο και υπό το πρίσμα αυτό το Μαξίμου υιοθέτησε ήπια περιοριστικά μέτρα ισορροπώντας μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ενεργούς – υπό συνθήκες – οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

«Έκρηξη» μεταλλαγμένων κρουσμάτων

Ανησυχητικός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που φθάνουν συνολικά τα 403 σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 382 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου-2 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κιλκίς και Μυτιλήνης.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 733 νέα κρούσματα και 167 κρούσματα των μεταλλάξεων, γεγονός δηλωτικό της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

«Βράζει» η Αττική – Ανησυχία για Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Η Αττική βρίσκεται σε πολλαπλό κλοιό, καθώς εντοπίστηκαν 360 νέα κρούσματα. Εκτός από το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται σε σημαντικό επίπεδο διασποράς στο λεκανοπέδιο, τα στοιχεία των ειδικών δείχνουν ότι στο ιικό φορτίο των λυμάτων της καταγράφεται «εκτόξευση» κατά 205% την τελευταία εβδομάδα.

Εκτός του λεκανοπεδίου ανησυχία προκαλούν οι 76 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι δύο μεταλλάξεις του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, στα 71 είναι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αχαΐα, όπου υπάρχει ευρεία εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης.

Οι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία

Τρεις είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν και τις περαιτέρω κυβερνητικές αποφάσεις: η κατάσταση στις ΜΕΘ, ο αριθμός των κρουσμάτων και το εύρος των μεταλλάξεων. Επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους ειδικούς.

Είναι ενδεικτικό, ότι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

«Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δεν ληφθούν μέτρα» δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τα νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Σταϊκούρας

Σε ανασχεδιασμό των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οδηγούν η εξέλιξη της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται σήμερα στις 9 το πρωί να εξειδικεύσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή αλλά και το σκεπτικό του υπουργείου για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Όπως τόνισε, τους επόμενους μήνες ο προϋπολογισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αυξηθεί στα 8,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,5 δις. ευρώ καταβλήθηκαν το 2020 και το 2021 θα δοθούν ακόμα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταβληθούν ακόμα 250 εκατ. ευρώ από τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Δείτε εδώ τα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αναμένεται να ανακοινώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας