Με την πανδημία να εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της και τα περιοριστικά μέτρα να παρατείνονται, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις 9 το πρωί και να εξειδικεύσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Το πακέτο των μέτρων στήριξης των επόμενων εβδομάδων/μηνών περιλαμβάνει από άμεσες επιδοτήσεις και δάνεια για τις εταιρείες έως τις παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων. Ειδικότερα:

 • Επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο 6ος κύκλος έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο έρχεται ταχύτερα εντός του Φεβρουαρίου με τις πληρωμές να γίνονται στους δικαιούχους στις αρχές Μαρτίου. Θα υπάρξει τουλάχιστον ένας ακόμη κύκλο καθώς όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας η ρευστότητα που θα διατεθεί φέτος μέσω του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας και των επόμενων κύκλων θα ανέλθει στα 3 δις. ευρώ.
 • «Κάλυψη» παγίων δαπανών επιχειρήσεων: Ξεκινά πιθανότατα τον Μάρτιο. Το μέτρο είναι στοχευμένο και γίνεται προσπάθεις μέρος του ποσού που θα δοθεί στις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% να είναι επιδότηση.
 • ΦΠΑ: Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 και επεκτείνεται στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.
 • Ενοίκια: Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με καταβολή του 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος (60% για νομικά πρόσωπα).
 • Επιταγές: Ενεργοποιείται η διευκόλυνση για την πληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 40%.
 • Κορονο-χρέη: Προς το παρόν διατηρείται μέχρι τις 30 Απριλίου η αναστολή στην πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. Πιθανή νέα παράταση του χρόνου αναστολής, ίσως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προκειμένου να επανασχεδιαστεί η ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών.
 • Επιδοτήσεις: Δίδονται επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ σε πληττόμενες εταιρείες από τα Περιφερειακά Προγράμματα και άλλες δράσεις όπως αυτή για τα e-shop. Επιπλέον δράσεις δρομολογούνται μέσα από αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
 • Γέφυρα 2: Προχωρά η επιδότηση των τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2021, αλλά και ο σχεδιασμός του προγράμματος Γέφυρα 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια.
 • Φθηνή ρευστότητα: Προωθείται νέος κύκλος εγγυοδοτικού της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίων κίνησης. Θα έχει αξία 460 εκατ. ευρώ και θα αφορά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
 • Δόσεις δανείων: Διατηρείται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τους πληττόμενους
 • Αποζημίωση ειδικού σκοπού. Παρατείνεται χρονικά ενώ υπάρχουν σκέψεις επέκτασης και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
 • Επίδομα ελεύθερων επαγγελματιών: Τρέχει η διαδικασία για τη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.
 • Ανεργία: Παρατείνονται χρονικά τα επιδόματα ανεργίας και προωθούνται 3 νέα προγράμματα επιδοτούµενης απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για συνολικά 15.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ.
TAGS